Kroz raznolikost do uspjeha

Ukoliko povijesno promatramo događanja na svjetskim tržištima, prinosi različitih klasa imovine poput dionica i obveznica najčešće se nisu kretali u isto vrijeme u istim smjerovima. Također, čak i unutar iste klase imovine je prirodno da npr. dionice firmi u različitim gospodarskim sektorima ili državama imaju drugačije kretanje. Iako je načelno jasno što diverzifikacija označava, ona je ključno načelo investiranja koje uključuje raspodjelu ulaganja između različitih vrsta imovine, sektora i geografskih regija. Upravo su investicijski fondovi izvrstan alat za njezino postizanje, jer ulaganjem u jedan proizvod/fond, imovinu raspodjeljujete na više različitih investicija.

Glavni cilj diverzifikacije je smanjiti rizik investicije i umanjiti utjecaj pojedinačnih ulaganja koja mogu imati negativni utjecaj na ukupni portfelj. Generalno promatrano, benefiti diverzifikacije prilikom ulaganja u investicijske fondove su brojni, a najvažniji su:

  • smanjenje rizika što,
  • ublažava intenzitet naglih pomaka vrijednosti (tzv. volatilnost) te
  • povećava potencijal dugoročnog pozitivnog prinosa

Ukratko, investicija koja je dobro diverzificirana će dugoročno biti stabilnija, a i olakšava Vam u situacijama kada Vam iznenadno zatreba novac.

Diverzifikacija investicije kroz različite fondove

Prvi korak diverzifikacije je korištenje fonda jer tako jednim ulaganjem zapravo ulažete u veći broj različitih dionica i/ili obveznica. No, to je samo prvi korak jer diverzifikaciju možete lako odvesti i na sljedeću razinu – ulaganjem u više različitih fondova.

U primjeru ćemo pokušati dočarati efekt korištenja više fondova u usporedbi sa ulaganjem u samo jedan. Promotrit ćemo investiciju od 6.000 EUR koju je Domagoj investirao u jedan fond – InterCapital Balanced i investiciju koju je Silvija raspršila na 3 različita fonda (po 2.000 EUR u konzervativni InterCapital Short Term Bond, mješoviti InterCapital Balanced i dionički InterCapital SEE Equity). Iz prikazanog u nastavku možemo vidjeti da je Silvijina investicija u sva tri promatrana perioda bila uspješnija, odnosno njezina uspješnost (u odnosnu na Domagojevu investiciju) dodatno se povećavala tokom godina. Tako je u godini dana Silvija ostvarila nešto preko 300 EUR veći prinos od Domagoja, dok je u 5 godina imala cca 660 EUR više od Domagoja.

Grafički prikaz 1: Investiranje u jedan fond vs. investiranje u tri fonda

Graf 1 Maja blog

Izvor: InterCapital Asset Management, prikazani prinosi odnose se na povijesne cijene klase A zaključno s 05.12.2023.

Međutim, diverzifikacija nije važna isključivo u kontekstu povrata investicije i prinosa. Svaki fond ima i različitu sektorsku, geografsku i valutnu izloženost. Na grafu u nastavku možete vidjeti primjer raznolike sektorske izloženosti u našem dioničkom fondu InterCapital SEE Equity. Dakle, sa svakom pojedinom uplatom u fond, izloženi ste čitavom spektru različitih sektora.

Grafički prikaz 2: Sektorska izloženosti InterCapital SEE Equity fonda na 30.11.2023

Graf 2 Maja

Detaljnije o diverzifikaciji možete pročitati u našem blogu (link).

Jednostavno rješenje – MyCapital

Kontinuirano ističemo važnost aktivne prilagodbe Vašeg portfelja fondova. Ta naša preporuka stoji i dalje jer to je ono što i sami radimo za portfelje fondova. Razni ekonomski ciklusi traže i nove strategije koje mogu poslužiti kao idealan odgovor upravo na njih.

MyCapital mobilna aplikacija Vam može pomoći upravo u pronalasku najbolje kombinacije fondova za Vaše osobne okolnosti. Gornji primjer sa tri fonda nije nužno najbolja kombinacija ulaganja za svakoga, a u MyCapital aplikaciji možete dobiti investicijski savjet kreiran upravo prema Vašim okolnostima.

Uz to, aplikacija Vam omogućava i da:

  • samostalno i u par klikova izvršavate transakcije kupnje, prodaje i/ili zamjene udjela,
  • pratite uspješnost svih Vaših investicije u InterCapital Asset Managementu

 

Zaključak

Diverzifikacija je najjednostavniji i najučinkovitiji način upravljanja rizicima. Investicija koja je kvalitetno raspoređena na različite klase imovine će dugoročno donositi stabilniji prinos. Kombinacijom različitih investicija/fondova, ali i diverzifikacijom kroz pojedini proizvod koju nude investicijski fondovi te sa dugoročnim pristupom ulaganju, umanjujete eventualne negativne utjecaje tržišta. Bilo da ste naš aktivni klijent ili ne, za sve upite vezane uz Vaš postojeći portfelj i/ili nove investicije pozivamo Vas da se prijavite na online sastanak ovdje ili putem naše mobilne MyCapital aplikacije.Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Maja Humljak

PRODAJA
Objavljeno
6. prosinca 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward