Rekordni prinosi u studenom

Nakon nekoliko slabih mjeseci, prethodni mjesec su financijska tržišta zatvorila s rekordnim prinosima. Vidjeli smo snažan rast u gotovo svim imovinskim klasama. Bloomberg Global Aggregate obveznički indeks, koji prati globalne trezorske zapise i državne i korporativne obveznice investicijskog rating-a je tako imao najbolji mjesec od svibnja 1985., ostvarivši rast vrijednosti od 5%.

Graf 1: Mjesečni povrat Bloomberg Aggregate bond index-a (%)

Graf 1

Izvor: Bloomberg

Studeni 2023. svjedoči o povratku investitora obveznicama, pri čemu su obveznička tržišta zabilježila najbolji mjesec u gotovo četiri desetljeća. Iako su obveznice tradicionalno smatrane manje volatilnim od dionica, trendovi iz protekle polovice godine ukazuju na promjene. „Graf 2“ prikazuje rast volatilnosti obveznica u odnosu na dionice, izazivajući prijelaz u percepciji rizika među investitorima.

Graf 2: Razlika između volatilnosti obveznica i dionica, iskazana putem Move – Vix index spread-a

Graf 2

Izvor: Bloomberg

S druge strane, vođena padom u kamatnim stopama, dionička su tržišta dosegnula povijesno rekordne razine. S&P 500, vodeći indeks američkog dioničkog tržišta, zabilježio je impresivan rast od 8.9%, čime je prekinuo tromjesečni niz gubitaka. Ako promatramo mjesečnu izvedbu indeksa, prethodni mjesec je drugi najbolji studeni od osamdesetih godina. Razina indeksa na posljednji dan mjeseca je svega 2% ispod zabilježene rekordne razine.

Graf 3 Povrat S&P500 indeksa u studenom po godinama (%)

Graf 3

Izvor: Bloomberg

Oporavak u studenom je u velikoj mjeri bio potaknut tehnološkim sektorom, gdje nekoliko kompanija s visokim tržišnim kapitalizacijama ima tendenciju nerazmjernog utjecaja na tržište. Većina ih je tako zabilježila značajno visoke povrate nakon što smo vidjeli vrlo zadovoljavajuće kvartalne rezultate. Samo “Veličanstvenih 7” (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) pridonijeli su s 90% dosadašnjeg rasta S&P 500 indeksa. Oni sada čine gotovo 50% tržišne kapitalizacije Nasdaq 100 indeksa (indeks 100 najvećih i najtrgovanijih dionica listanih na burzi Nasdaq). Vrijednost dionice Microsoft-a je u studenom porasla za 12,1% , dok je vrijednost dionice Nvidia-e porasla za 14,7%.

Navedena kretanja rezultat su optimizma tržišnih sudionika, koji su uvjereni da ciklus dizanja referentnih kamatnih stopa od strane globalnih centralnih banaka poput FED-a i ECB-a dolazi svom kraju. Sudionici na financijskim tržištima očekuju značajna spuštanja referentnih kamatnih stopa u narednoj godini. Navedena spuštanja bi, prema trenutačnom sentimentu na financijskim tržištima, trebala nastupiti već od travnja naredne godine. Ovo razmišljanje se intenziviralo nakon što smo dobili niz podataka iz SAD-a kao i Europe koji upućuju na usporavanje inflacije.

Graf 4: Očekivanja referentne kamatne stope FED-a, Izvor: Refinitiv

Graf 4

Izvor: Bloomberg

Graf 5: Očekivanja referentne kamatne stope ECB-a

Graf 5

Izvor: Refinitiv, InterCapital Asset Management

Tržište roba pružilo je mješovitu izvedbu svojih sastavnica. Energija (-0,2%) je bila jedan od rijetkih sektora koji je zabilježio negativnu izvedbu u studenom. Cijena sirove nafte (Brent) izgubila je 5,2% svoje vrijednosti prilikom pada potražnje. Druge sastavnice poput plemenitih metala zabilježili su rast. Cijena zlata dosegnula je 6-mjesečni vrhunac, završivši mjesec s rastom vrijednosti od 2,6%.

Zaključno, prilikom investiranja diverzifikacija kroz izlaganje vlastite imovine spektru fondova je ključna jer njome investitor umanjuje rizike. Prethodno smo pisali o važnosti diverzifikacije te detaljnije možete pročitati ovdje (link).

Na raspolaganju smo Vam za sva pitanja i pomoć oko prilagodbe postojećeg portfelja ili pronalaska idealne kombinacije fondova. Investicijsko savjetovanje dostupno Vam je i putem naše mobilne aplikacije MyCapital pomoću koje možete u potpunosti upravljati svojim financijama.Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Objavljeno
7. prosinca 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward