Nakon XIV-a, ostali smo i bez VXX-a

VIX indeks je nastao iz potrebe da se definira benchmark za razinu implicirane volatilnosti, a njegova vrijednost računa se iz impliciranih volatilnosti opcija ispisanih na S&P 500 indeks te se zato u njega ne može direktno investirati. Kada realizirana volatilnost raste ili tržište pada, u pravilu raste i implicirana volatilnost opcija, a time i VIX indeksa. VIX, koji se često naziva i indeksom straha, zbog negativne korelacije s kretanjem dioničkih tržišta bio bi idealna diverzifikacija i zaštita za dioničke investicije.

S obzirom da je VIX samo indeks, odnosno izračunata vrijednost, nemoguće je investirati u njega direktno, već isključivo kroz financijske izvedenice koje se baziraju na volatilnosti. Najdirektnije izlaganje kretanju VIX indeksa može se postići kroz VIX futures ugovore, ali se zbog interesa malih investitora s vremenom pojavio i cijeli niz proizvoda kojima se trguje na burzi (ETN, ETF…) a koji se izlažu VIX futuresima, od kojih je najpoznatiji VXX.

Iako se kombinacija dioničkih ulaganja i VIX futuresa ili ETP-a čini kao idealan portfelj, dugoročno držanje pozicije u VIX-u, zbog vremenske strukture futuresa, nikako nije isplativo. Naime, većinu vremena, implicirana volatilnost opcija dužeg dospijeća (pa time i VIX futuresa dužih dospijeća) veća je od onih kraćih, ne zato što se u dužem roku nužno očekuje veća realizirana volatilnost, već zato što duže vremensko razdoblje daje veću neizvjesnost hoće li se nešto promijeniti u odnosu na sadašnje uvjete na tržištu.

Dubcek graf

Upravo je zato sistematična prodaja volatilnosti kroz VIX futurese postala vrlo popularna strategija mnogih sofisticiranih i institucionalnih investitora, a onda su se pojavili i razni short VIX ETP-ovi, od kojih je najpoznatiji bio XIV. Oni su investitorima godinama donosili iznimno dobre prinose, iako je bilo i onih koji su upozoravali na opasnost inverznih strategija. Kao prvo, svaki fond koji ima mandat pasivno koristiti polugu ima problem da mora kupovati kada cijena naraste, a prodavati kada cijena padne što znači da se volatilnost dugoročno vrlo negativno odražava na izvedbu fonda. Kao drugo, fond koji svaki dan daje inverznu izvedbu VIX futuresa, može izgubiti svu vrijednost fonda ukoliko se dogodi rast futuresa od 100% u jednom danu.

Kombinacija te dvije stvari bila je pogubna za short volatility strategije početkom 2018. godine u događaju koji je kasnije popularno nazivan Volmagedon. Snažan pad dionica tijekom američkih radnih sati doveo je do iznimno jakog rasta VIX-a, a onda su pred kraj dana XIV i slični fondovi bili primorani kupovati VIX futurese kako ne bi povećavali polugu, odnosno kako bi je zadržali na minus jedan. Na taj način su radili sami protiv sebe: kupovanjem futuresa podizali su njihovu cijenu, što je ponovno rezultiralo daljnjim povećanjem poluge, što ih je ponovno natjeralo na novu kupovinu i tako u krug. Taj dan označio je kraj XIV-a, a redefinirale su se i mnoge slične strategije.

S druge strane, proizvodi koji ne koriste polugu nisu imali takvih problema. VXX je ETN koji u svojem portfelju cijelo vrijeme drži dva najkraća VIX futuresa u omjerima koji sintetički u svakom trenutku rekreiraju jednomjesečni futures. Takvi fondovi ne garantiraju da će pratiti svoj teoretski benchmark niti da će odstupanje od indikativne neto vrijednosti imovine (NAV) biti ograničeno, međutim tržište osigurava da to bude tako. Ukoliko je u nekom trenutku cijena VXX-a veća od indikativne cijene neto imovine, arbitražeri će istovremeno prodati udjele u VXX-u i kupiti odgovarajući broj VIX futuresa. Nakon toga mogu zatražiti izdavatelja (u ovom slučaju to je Barclays) da mu isporuče košaricu futuresa, a da im on zauzvrat kreira nove udjele u VXX-u. Na taj način tržište, odnosno arbitražeri, osiguravaju da cijena udjela na burzi uvijek bude vrlo blizu indikativnoj cijeni.

Vrijedilo je to sve do sredine ožujka kada je Barclays u vrlo šturoj objavi najavio kako iz tehničkih razloga više neće moći izdavati nove udjele u VXX-u. Detaljnog objašnjenja nema, međutim nagađa se kako je izdavatelj u prospektu instrumenta greškom definirao premalu maksimalnu količinu izdanih udjela. To znači da tržište više nije u mogućnosti arbitrirati 2 instrumenta, a sve veći utjecaj imaju opcije, koje su u slučaju VXX-a jedne od najtrgovanijih u odnosu na veličinu temeljnog instrumenta. Na VXX-u se dogodio svojevrsni short squeeze koji je mnoge podsjetio na slične događaje sa meme dionicama te je u jednom trenutku cijena VXX-a narasla 45% dok su istovremeno VIX futuresi padali.

Nakon toga se korelacija VXX i VIX futuresa značajno smanjila i na neki je način VXX postao neupotrebljivi instrument. Iako su se vrlo brzo pojavili novi instrumenti koji rade vrlo slične stvari, za očekivati je kako će biti potrebno neko vrijeme da tržište dođe na svoje i likvidnost se poveća, isto kao što je i nakon Volmagedona trebalo preko godinu dana da se short volatility strategije vrate u ozbiljnijem obujmu.

Mi u InterCapital Asset Management-u aktivno pratimo nove financijske instrumente kako bismo ih koristili u aktivnom upravljanju imovinom. Sve detaljnije informacije možete dobiti na način da nas kontaktirate mailom na prodaja@intercapital.hr odnosno da se prijavite na 1 na 1 sastanak putem linka.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Goran Dubček

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
27. svibnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward