Budućnost dionica tehnološkog sektora

Zadnjih mjeseci svjedočimo velikoj rasprodaji dionica, a tehnološki sektor je sektor koji je najviše pogođen tim razvojem događaja (o tome kako rast kamatnih stopa utječe na cijene dionica  možete pročitati u Aninom blogu). Rezultat je to smanjenje tržišne kapitalizacije koja se broji u trilijunima dolara. Glavni motiv rasprodaje je rast prinosa na državne obveznice uzrokovan snažnim povećanjem inflacijskih pritisaka. NASDAQ indeks koji je benchmark tehnološkog sektora izgubio od početka godine 31,80% (podatak zaključno sa 17.06.2022). Tablica 1. prikazuje razinu pada vrijednosti NASDAQ indeksa od početka godine u odnosu na S&P500, NYSE FANG+ indeksa i našeg dioničkog fonda InterCapital Global Technology (klasa A) koji ulaže u tehnološki sektor.

Brane slika update

Kretanje vrijednosti indeksa i udjela od početka godine, izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Postavlja se pitanje zašto su investitori nakon dugog niza godina počeli gubiti interes za tehnološki sektor i koja je njegova budućnost? Najbolji odgovor na ovo pitanje je da se pogleda duža vremenska serija gdje se može vidjeti koliko je tehnološki sektor bio uspješniji u odnosu na S&P 500. S jedne strane dogodila se ekspanzivna monetarna politika centralnih banaka koja je kulminirala problemima nastalim pojavom virusa COVID19, a s druge strane činjenica da su tehnološke promjene u društvu sve brže te da je naš svakodnevni život nezamisliv bez tehnoloških rješenja. Tehnološki sektor je i lider u profitnim maržama o kojima ćemo nešto malo više u drugom dijelu ovoga bloga. Svi ti parametri rezultat su snažnog rasta vrijednosti zadnjih godina, čak i kada se u tu vremensku seriju ukalkulira i trenutna korekcija u kojoj se tržišta nalaze.

Brane 2

Kretanje vrijednosti indeksa tehnološkog sektora u odnosu na S&P500, izvor: theice.com, InterCapital Asset Management

Prilika je ako gledamo prema budućnosti, ali ujedno i izazov kada pogledamo negativno okruženje na financijskim tržištima koje se odnosi na tehnološki sektor. Trenutno je u tom sektoru blizu 200 kompanija čija je tržišna kapitalizacija preko milijardu dolara, dok je prije deset godina ta brojka iznosila 50 milijardi. Zbog trendova koji pogađaju sve aspekte ljudskog života tehnološke kompanije s pravom nose titulu dobrih prilika za investiranje, ali zbog činjenice da je makro okruženje vrlo izazovno, potrebno je biti jako selektivan kod odluka u koje tehnološke podsektore ulagati. U trenutnom okruženju tri podsektora mogla bi imati dobru podlogu za daljnji rast i razvoj svojih proizvoda i usluga. Radi se o proizvodnji sotvera, cyber sigurnosti i proizvodnji čipova.

  • Softver

Budućnost donosi potrebu za sve većim ulaganjem u različita programska rješenja kako bi kompanije bile bliže svojim kupcima te kako bi se prikupljene informacije koristile na inteligentniji način. Stoga će kompanije koje razvijaju programska rješenja probati iskoristiti veliku tržišnu priliku budući da njihova programska rješenja omogućuju bolje, brže i jeftinije rješavanje različitih problema.

  • Cyber sigurnost

Okruženje u ovom području drastično se promijenilo ratom u Ukrajini te tenzijama između SAD-a i ostalih velikih svjetskih igrača. Također, prebacivanje poslovanja u Cloud dovodi do potrebe za razvijanjem nove sigurnosne arhitekture. To je prilika da kompanije iz ovog područja omoguće investitorima veće prinose u nadolazećem razdoblju.

  • Proizvodnja čipova

Pametni gradovi, autonomna vozila, razvoj umjetne inteligencije, ali i tradicionalne industrije u nadolazećim godinama imat će potrebu za sve većim brojem čipova kako bi mogli pripremiti tehnološku infrastrukturu za sve izazove razvoja modernog društva. Konstantan rast proizvodnje visokotehnološke opreme u USA ukazuje na daljnji rast i sektora proizvodnje čipova u godinama koji su pred nama.

Brane 3

Industrijska proizvodnja visoko tehnološke opreme, izvor: yardeni.com

Ako pogledamo vrijednost profitnih marži unazad 12 mjeseci kao i očekivanja za razine profitnih marži u sljedeće 3 godine po sektorima S&P-a, možemo vidjeti da je tehnološki sektor lider, te da će i u sljedeće tri godine ostati lider po profitnim maržama. Činjenica da je zadnjih mjeseci tehnološki sektor izložen snažnoj korekciji zbog osjetljivosti na rast prinosa na državne obveznice, ali također i da u dugom roku ostaje sektor s najvećim potencijalom održivog rasta.

Brane 4

Izvor: Bloomberg konsenzus analitičara, InterCapital Asset Management

Ulaganje u tehnološki sektor može biti prilika koju je dovela i trenutna nestabilnost na tržištima. To se odnosi na one investitore koji tehnološki sektor promatraju kroz dugoročni horizont ulaganja i koji razmišljaju o potencijalu koji je u pozadini daljnjeg razvoja svjetske ekonomije. InterCapital Global Technology fond može biti rješenje ukoliko želite investirati dio imovine u tehnološke kompanije. Kupnjom udjela Vaša imovina će biti alocirana na nekoliko desetaka najvećih svjetskih kompanija iz ovog sektora uključujući i u spomenute podsektore u ovom blogu. Povećana volatilnost koja se događa može biti dobra investicijska prilika, a posebno može biti zanimljiva ukoliko planirate investirati periodičnim uplatama (više o tome možete pročitati u blogu Investiranje putem trajnog naloga – maraton, a ne sprint).

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
10. lipnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward