Naš rumunjski i novčani ETF od sljedećeg tjedna dostupni i na Ljubljanskoj burzi

Kontinuirano se trudimo olakšati pristup našim ETF-ovi za sve ulagatelje, a od sljedećeg tjedna se tome posebno mogu veseliti Slovenci jer će još dva naša ETF-a će biti dostupna na Ljubljanskoj burzi.

Od utorka, 23. siječnja će se udjeli u InterCapital BET-TRN UCITS ETF-u (koji prati rumunjski dionički indeks) i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF-u (koji nudi izloženost novčanom tržištu) moći kupiti direktno na Ljubljanskoj burzi. Kotirat će pod oznakama ICBET (rumunjski) i ICASH (novčani ETF).

Oba ETF-a su se od prošlogodišnjeg listanja na Zagrebačkoj burzi pokazala kao odlične investicije i ponudila ulagateljima upravo ono što smo i komunicirali.

U slučaju rumunjskog ETF-a je to bio značajan rast cijene. On je posljedica visokog dividendnog prinosa, dobrih rezultata kompanija te sve veće prepoznatosti od strane stranih ulagatelja da se radi o jednom od tržišta s najnižim relativnim cijenama (npr. P/E).

Kod novčanog ETF-a je fokus na kontinuiranom polaganom rastu vrijednosti, uz jako malu volatilnost (rizik). Namijenjen je onima s najmanjom tolerancijom za rizik, a koji ipak žele profitirati od trenutno visokih kamatnih stopa na tržištu. Takvi ulagatelji ili u bankama ne mogu dobiti povoljnu kamatnu stopu (ETF-ov očekivani godišnji prinos je u ovom trenutku oko 3,5%) ili ne žele oročiti sredstva na fiksni period, već žele da im budu dostupna u svakom trenutku.

Kretanje vrijednosti udjela u InterCapitalovom rumunjskom i novčanom ETF-u od uvrštenja na Zagrebačku burzu do 17.1.2024.

Divo graf 1

Izvor: InterCapital Asset Management

Oni koji su na Zagrebačkoj burzi uložili u rumunjski ETF (oznaka 7BET) čim je listan, dakle na kraju svibnja, su u tih nešto više od 7 mjeseci do danas ostvarili prinos od X%. Novčani ETF je u Zagrebu pod oznakom 7CASH listan kasnije (krajem listopada), a u tih dva i pol mjeseca je ostvario prinos od Y%.

Listanje u Sloveniji će naravno biti popraćeno novim člancima i događajima na kojima ćemo se potruditi dati vam što više korisnih informacijama o ovim ETF-ovima. Dotad o njima možete više saznati na našim web stranicama (icam.hr) gdje se možete javiti i s pitanjima. Osim toga, nedavno smo objavili i video s pregledom našim ETF-ova, uključujući njihovu izvedbu u 2023. i očekivanja za dalje. Video možete pogledati na Youtube-u na hrvatskom ili engleskom jeziku.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
18. siječnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward