5 razloga za ulaganje u sirovine

Svakako jedna od najzanimljivijih i najuzbudljivijih tržišnih priča dosadašnjeg dijela 2024. godine je snažan rast određenih indeksa tržišta sirovina. U ovom blogu prezentirat ćemo argumente zašto je ulaganje u tržište sirovina odlična prilika za trenutnu makroekonomsku okolinu. O ovoj temi ćemo raspravljati kroz sljedeća poglavlja:

  1. Tvrdoglava inflacija
  2. Oporavak industrijske proizvodnje
  3. Geopolitičke nestabilnosti
  4. Energetska tranzicija – najbolji razlog za dugoročnije ulaganje
  5. AI revolucija nemoguća je bez sirovina
  6. Zaključak

1. Tvrdoglava inflacija

Sirovine, u koje ubrajamo energente, industrijske metale, plemenite metale i poljoprivredne proizvode, vrlo su volatilna klasa imovine koja ima najbolju izvedbu u periodima povišene inflacije iz razloga što investitori plemenite metale kao npr. zlato smatraju zaštitom od pada vrijednosti papirnatog novca, dok ostale komponente sirovine rastu u cijeni zbog samih porasta troškova proizvodnje, skladištenja i cijene rada.

Nakon preko dvije godine visokog inflatornog okruženja, trenutna makroekonomska okolina u SAD-u i EU te komunikacija centralnih bankara upućuje da će do prvih spuštanja stopa doći sredinom ove godine. Kako se tržišta roba i sirovina ponašaju u periodima spuštanja referentnih kamatnih stopa, nedavno smo pisali u … link na Ljubin blog. Inflacija u najvećem svjetskom gospodarstvu, SAD-u, je međutim otpornija na restriktivnu monetarnu politiku nego što se to smatralo krajem prošle godine. U to se vrijeme prognoziralo spuštanje referentnih kamatnih stopa već krajem prvog kvartala. Veća otpornost inflacije u odnosu na očekivanja doprinijela je rastu sirovina, što možemo vidjeti na grafu koji pokazuje kretanje referentnog Bloomberg Commodity indeksa od početka godine.

Graf 1: Kretanje Bloomberg Commodity indeksa od početka godine

Graf 1 Karlo

Izvor: Bloomberg

Neka od dugoročnijih predviđanja analitičara govore o nadolazećem periodu strukturno više inflacije, prije svega zbog geopolitičkog polariziranja svijeta, što utječe na trošak i jednostavnost obavljanja međunarodne trgovine. Ukoliko se ovaj trend ostvari, za očekivati je da će ulaganje u tržište sirovina biti idealna prilika za ostvarivanje visokih prinosa u narednim godinama.

2. Oporavak industrijske proizvodnje

Industrija je sektor ekonomije koji je u protekle dvije godine bio suočen s velikim izazovima zbog energetskih šokova izazvanih početkom rata u Ukrajini te podizanja referentnih kamatnih stopa koje utječu na trošak financiranja proizvodnje. Prema tumačenjima analitičara, trenutne cijene industrijskih metala kao što su npr. željezo, cink, aluminij ili bakar ne odražavanju trenutni konsenzus tzv. soft landinga (spuštanja kamatnih stopa uslijed slabljenja inflacije bez da se značajno oslabi gospodarska aktivnost), za razliku od npr. tržišta dionica, čije valuacije već uračunavaju prestanak režima visokih kamatnih stopa. Analitičari smatraju da postoji velika vjerojatnost za porast cijena sirovina uslijed globalnog oporavka industrijske proizvodnje.

U SAD-u je industrijski indeks menadžera nabave (eng. purchasing managers index

ili skraćeno PMI) u veljači ove godine dosegnuo vrijednost iznad 50, što označava ekspanziju, te time završio period kontrakcije u trajanju od čak 16 mjeseci. Sve veća potražnja za industrijskim metalima iz Kine, koja ponegdje predstavlja čak i do 50% ukupne svjetske potražnje te mogućnost oporavka u Europi razlozi su za optimizam i odlična prilika za ulaganje ukoliko se ostvare trenutna predviđanja.

Graf 2: Početak oporavka industrijske proizvodnje u najvećim svjetskim gospodarstvima

Graf 2 Karlo

Izvor: Bloomberg

3. Geopolitičke nestabilnosti

U periodu od nešto više od dvije godine svjedočili smo eskalaciji nekoliko sukoba čiji bi  ishodi mogli oblikovati svjetsku trgovinu u nadolazećim desetljećima. Gledajući dugoročno, na svjetskoj sceni prisutan je trend dedolarizacije, o čemu smo već pisali u link na moj blog o dedolarizaciji.

Iz perspektive tržišta sirovina, dedolarizacija pretežno utječe na porast cijene zlata jer centralne banke članica tzv. BRICS zemalja kupuju velike količine kako bi smanjile utjecaj sankcija nametnutih od strane SAD-a te mogućnost zamrzavanja financijske imovine. Ovo je samo jedan od razloga zašto je cijena zlata na najvišim razinama u povijesti te unatoč tome postoji vrlo realna mogućnost za daljni rast cijena uz nastavak ovog trenda.

Nestabilnosti na Bliskom istoku te njihov utjecaj na cijenu nafte teme su koje smo već obrađivali u prethodnim blogovima link na Franov blog krivo je crveno more i/ili moj blog o OPEC+. Ishod ovako rizičnih sukoba gdje se stvari mijenjaju iz dana u dan vrlo je teško prognozirati, ali je za očekivati dodatni porast cijena energenata (pretežno nafte) uslijed dodatnih napetosti.

4. Energetska tranzicija – najbolji razlog za dugoročnije ulaganje

Ukoliko se malo odmaknemo od kratkoročnih trendova i pokušamo predvidjeti kako bi svijet mogao izgledati za 20 do 30 godina, shvatit ćemo da su trenutni zadani ESG (engl. environmental, social, governance)  ciljevi ostvarivi isključivo uz velik porast ulaganja u infrastrukturu, što garantira snažnu potražnju za sirovinama.

2015. godine su se najveća svjetska gospodarstva (EU, SAD i Kina) te mnoge ostale zemlje Pariškim sporazumom obvezale zaustaviti proces globalnog zatopljenja do 2050. godine (2060. u slučaju Kine). Postepeno smanjenje korištenja fosilnih goriva trebalo bi ograničiti porast temperature na 1,5 stupnjeva Celzija. Ovi dugoročni ciljevi nakratko su pali u drugi plan uslijed geopolitičkih zbivanja te ciklusa restriktivne monetarne politike, ali to ne znači da se išta promijenilo jer je očuvanje planeta za buduće generacije vrlo važna tema koja jednako utječe na sve zemlje svijeta.

Proces energetske tranzicije trebao bi biti postignut uz ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije i električna vozila, što je apsolutno neizvedivo bez potrebnih metala kao što su bakar, srebro nikal, kobalt, litij itd. Stručnjaci za sirovine konstantno ističu nedostatak ponude potrebnih metala za provedbu ove tranzicije. Odličan primjer je bakar gdje se procjenjuje da bi čak do 90% ukupnih svjetskih poznatih rezervi i nalazišta trebalo biti iskorišteno za provedbu tranzicije do 2050. godine (izvor: IFPEN).

Dugoročno gledano, možemo očekivati  porast ulaganja u industrijske metale i rast cijena u nadolazećem periodu kada se svjetska gospodarstva ponovo fokusiraju na ispunjavanje najvažnijeg cilja na koji su se obvezale.

5. AI revolucija nemoguća je bez sirovina

Niti AI revolucija nije moguća bez daljnjih ulaganja u sirovine. Za proizvodnju čipova i poluvodiča potrebni su rijetki metali poput silicija, ali isto tako i industrijski metali poput bakra za proizvodnju kablova. Proizvodni lanac AI kompanija detaljnije možete vidjeti ovdje.

Dodatan razlog za ulaganje u sirovine je gradnja AI podatkovnih centara, velikih potrošača struje i energenata bez kojih ova tehnologija ne može funkcionirati. Prema predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA), očekuje se da će se u nadolazećem periodu  dodatnim razvojem AI tehnologije broj podatkovnih centara koji se moraju sagraditi povećavati po stopi od 15% godišnje.

6. Zaključak

Ulaganje u tržište sirovina odlična je prilika za diverzifikaciju portfelja te predstavlja priliku za sve investitore koji se pitaju kako će svijet izgledati danas, sutra te u nešto daljoj budućnosti.

InterCapital Asset Management upravlja cijelom paletom različitih vrsta fondova.  S obzirom na dugoročne trendove na tržištu, iz naše palete ističemo InterCapital Commodity Strategy kao odličan izbor za diverzifikaciju cjelokupnom portfelja. Naime, povratkom gospodarstva na stare staze (bez recesije) vjerujemo kako tržište roba i sirovina ima značajamn prostor za rast u kratkom, ali i dugom roku. Pronađite fond/kombinaciju fondova koji najbolje odgovaraju Vašoj osobnoj sklonosti prema riziku i započnite investirati odmah pomoću naše MyCapital aplikacije koja Vam omogućuje samostalno investiranje u nagrađivane fondove InterCapital Asset Managementa, po vašem izboru. Aktivnim pristupom upravljanju vlastitim financijama možete izvući maksimum iz svih tržišnih okolnosti, a ukoliko niste sigurni kako investirati – zatražite investicijski savjet u aplikaciji ili se konzultirajte s Vašim osobnim investicijskim timom putem besplatnog 1-na-1 online sastanka.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Karlo Novosel

upravitelj fonda
Objavljeno
25. travnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward