Novac: povratak kralja

Investiranje na financijskim tržištima uvijek je izazovno i zahtijeva pažljivo razmatranje kako biste postigli najbolje rezultate za svoj portfelj. Jedan od ključnih čimbenika koji trebate uzeti u obzir je razina kamatnih stopa u gospodarstvu. Trenutno svjedočimo najvišim kamatnim stopama još od 2007. godine, a u zadnje vrijeme se u financijskim krugovima vode rasprave o tome da li će centralne banke (prije svega FED) krenuti sa postepenim snižavanjem kamatnih stopa ili ulazimo u period kada će kamatne stope biti duže vrijeme na višim razinama. Nakon rujanskog sastanka Federal Open Market Committee (FOMC) dionice su nastavile gubiti vrijednost, dok su sa druge strane prinosi na državne obveznice dosegnuli najviše razine u zadnjem desetljeću, što sugerira da su investitori ipak procijenili da je veća vjerojatnost viših kamatnih stopa kroz duže vrijeme. Ključan razlog zašto je taj scenarij vrlo izgledan leži u činjenici da iako se inflacija u SAD-u smanjivala brže od očekivanog, ona se kreće na razinama oko 4% što je daleko od FED-ovog cilja. S druge strane imamo izuzetno snažno tržište rada što daljnje smanjivanje inflacije čini neizvjesnim. Ako promatramo situaciju u Europi, vidimo da monetarna politika ECB-a prati trend rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Brane blog

Tablica: Kretanje kamatnih stopa FED i ECB, Izvor: Bloomberg, InterCapital Asset Management

Postavlja se pitanje kako pozicionirati portfelj u ovim vremenima. Investitori su se možda navikli na vrlo niske kamatne stope u posljednjih desetak godina, što je pomoglo rastu dionica. Ali sada će se morati prilagoditi višim stopama, što dionice može učiniti manje privlačnima u usporedbi sa sigurnijim ulaganjima s fiksnim prinosom. Stoga, u periodu visokih kamatnih stopa postoji nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o zadržavanju većeg dijela svog portfelja u novcu i novčanim ekvivalentima.

1.Povratak atraktivnog prinosa

U periodima visokih kamatnih stopa, prinosi na kratkoročne instrumente, kamate na štednju i slične proizvode donose ujedno i veće prinose i zaradu.

2.Sigurnost kapitala

Držanje novca na štednji ili investiranje u kratkoročne obveznice može vam omogućiti siguran povrat na uloženi kapital, bez značajnog rizika. To je osobito važno ako vam je prioritet očuvanje kapitala.

3.Likvidnost

Držanje većeg dijela portfelja u novcu osigurava visoku likvidnost. To znači da možete brzo pristupiti sredstvima i iskoristiti prilike na tržištu kad se pojave. Visoka likvidnost omogućava vam da reagirate na promjene u kamatnim stopama ili drugim tržišnim uvjetima.

4.Diversifikacija portfelja

Diversifikacija je ključna strategija za smanjenje rizika u investiranju. Iako je važno imati dio portfelja u dionicama ili drugim imovinskim klasama, držanje određenog iznosa u novcu može vam pružiti dodatnu stabilnost. Kada se tržište kreće u nepredvidivim smjerovima, novac vam omogućava da ostanete fleksibilni.

5.Zaštita od inflacije

U periodima visokih kamatnih stopa, inflacija obično opada. Držanje sredstava u novcu i novčanim ekvivalentima može vam pomoći da očuvate vrijednost vašeg kapitala u uvjetima kada je kupovna moć novca stabilna ili čak raste.

6.Manji rizik od gubitka

Investiranje na visoko volatilnim tržištima može dovesti do značajnih gubitaka, posebno ako se tržište naglo okrene. Držanje novca i novčanih ekvivalenata može vam pomoći da izbjegnete veće gubitke i održite stabilnost vašeg portfelja.

Unatoč svim prednostima držanja većeg dijela portfelja u novcu i novčanim ekvivalentima tijekom razdoblja visokih kamatnih stopa, važno je napomenuti da ova strategija može rezultirati manjim ukupnim prinosima u usporedbi s agresivnijim ulaganjima. Stoga, ključno je balansirati svoj portfelj kako bi se postigla optimalna ravnoteža između sigurnosti i potencijalnog rasta.

Zaključak

U konačnici, odluka o tome koliko novca i novčanih ekvivalenata zadržati u svom portfelju ovisi o vašim financijskim ciljevima, toleranciji prema riziku i trenutnim tržišnim uvjetima. I za scenarij kada se investitor želi zaštiti te povećati udio novca i novčanih ekvivalenata u svom portfelju InterCapital Asset Management ima rješenje u obliku InterCapital Short Term Bond fonda koji može ponuditi značajno viši prinos od dostupnih kamatnih stopa u bankama na a vista ili oročenu štednju ali uz dostupnost novca u roku jednog radnog dana. Osim InterCapital Short Term Bond fonda investitori će od početka studenog biti u mogućnosti ulagati i u InterCapital Euro Money Market UCITS ETF. Novčani fond koristi se kao kratkoročni instrument upravljanja gotovinom koji nudi visoku razinu likvidnosti i diversifikacije te stabilnu vrijednost uložene glavnice u kombinaciji s tržišno utemeljenim prinosom. Cilj novčanog fonda je ponuditi prinos u skladu sa stopama na tržištu novca i očuvati vrijednosti ulaganja.

Osim spomenutih fondova, InterCapital Asset Management upravlja cijelom paletom drugih vrsta fondova. Pronađite fond koji najbolje odgovara Vašoj osobnoj sklonosti prema riziku (paletu fondova pronađite ovdje link) i započnite investirati odmah pomoću naše MyCapital aplikacije koja Vam omogućuje samostalno investiranje u nagrađivane fondove InterCapital Asset Managementa, po vašem izboru. Aktivnim pristupom upravljanju vlastitim financijama možete izvući maksimum iz svih tržišnih okolnosti, a ukoliko niste sigurni kako investirati – zatražite investicijski savjet u aplikaciji ili se konzultirajte s Vašim osobnim investicijskim timom putem besplatnog 1-na-1 online sastanka.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
20. listopada 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward