S novim dividendama Rumunjska ponovno među tržištima s najvišim prinosom

Nakon što su OMV Petrom i Banca Transilvania odlučili isplatiti (prvu ili dodatnu) dividendu ove godine, i dividendni prinos BET-TRN indeksa, kojeg prati naš ETF, je narastao. Sada iznosi skoro 7%, što ga je vratilo u povijesni prosjek i pri sam vrh dioničkih indeksa u Europi i globalno.

Tko čeka, dočeka – kaže narodna poslovica, a isto se u ovom trenutku može primijeniti i na rumunjske dividende. Iako je klasični period isplate dividendi (kraj prvog polugodišta) prošao, kompanije su procijenile da su dovoljno stabilne da mogu isplatiti (još) dividende. Pritom prvenstveno mislimo na OMV Petrom koji je odlučio isplatiti i dodatnu dividendu zbog iznimno dobrih rezultata u 2022. (prinos redovne dividende iznosi 6,9%, a izvanredne još 8,2%) te Bancu Transilvaniju, najveću pojedinačnu sastavnicu BET indeksa. Rumunjske banke su se (na preporuku regulatora) zasad suzdržavale od isplate dividende iz dobiti ostvarene u 2022. godini. Ovo je bila preventivna mjera zbog tada još nedovoljne izvjesnosti o posljedicama rata u Ukrajini, inflaciji i dizanju kamatnih stopa. U međuvremenu se pokazalo da je gospodarstvo zemlje i njen bankovni sustav stabilan (dapače, i rastući) te je Banca Transilvanija procijenila da nema razloga za daljnje odgađanje dividende. BRD banka se još uvijek nije odlučila na isto potez, iako pretpostavljamo da je to samo posljedica kasnog datuma te da će dividendu isplatiti u sljedećoj godini.

Uzimajući sve isplaćeno u obzir, dividendni prinos rumunjskog indeksa u ovom trenutku iznosi 6,7%. U ovaj izračun smo uključili dividendu koju je isplatila Hidroelectrica (koja u treutku isplate još uvijek nije bila listana, već su dionica držali država i Fondul Proprietatea). Fondul je cijeli iznos dobiven od IPO-a Hidroelectrice isplatio kroz dividendu (prinos je u tom trenutku bio preko 70%). Tu dividendu smo isključili.

Dividendni prinosi rumunjskog BET indeksa i njegovih sastavnica

SL 1 Divo

Rumunjsko tržište inače karakteriziraju niske valuacije i visoki dividendni prinosi. Gledamo li period od 2015. (otkad burza računa indeks ukupnog prinosa) do 2022., prosječno su ulagatelji na račun dividendi dobivali 7,6% godišnje.

Razlika u rastu cjenovnog indeksa i indeksa ukupnog prinosa u Rumunjskoj

SL 2 Divo

Vjerujući u atraktivnost ovog tržišta smo ove godine pokrenuli InterCapital BET-TRN UCITS ETF preko kojeg se ulagatelji na domaćem tržištu mogu jednostavno izložiti rumunjskih dionicama. ETF na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7BET, a vrlo skoro će biti dostupan i na Ljubljanskoj burzi.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
23. listopada 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward