Smanjena naknada za upravljanje za CROBEXtr i SBITOPtr ETF-ove

Kako bismo naše ETF-ove učinili još atraktivnijima za ulagatelje, odlučili smo naknadu za hrvatski i slovenski ETF smanjiti na 0,6% godišnje! Smanjenje ovog varijabilnog dijela naknade će omogućiti da prinosi ETF-ova još bolje prate same indekse, pogotovo kako s vremenom njihova imovina bude dalje rasla. 

Upravljačka naknada je dosad iznosila 0,8% godišnje, odnosno 0,7% za slovenski ETF koji je u srpnju dosegao ukupnu imovinu od 6,5 milijuna eura. Više o tome kako su dosad izgledale naknade za upravljanje i koja su bila pravila za smanjenje možete vidjeti ovdje: https://icam.hr/smanjujemo-naknadu-za-intercapital-sbitoptr-ucits-etf/

Odsada će, dakle, godišnja naknada za upravljanje InterCapital CROBEXtr UCITS ETF-om biti manja za 0,2%, a za InterCapital SBITOPtr UCITS ETF manja za 0,1%. Time i naši ETF-ovi prate globalne trendove smanjenja upravljačke naknade (više o tome na:  https://icam.hr/blog/u-globalnoj-popularnosti-etf-ova-i-kod-nas-mozete-sudjelovati-kroz-ic-rjesenja/ ).

Upravljačka naknada je najznačajniji varijabilni trošak kojeg ulagatelji snose ulaganjem u ETF. Većina ostalih troškova je fiksna, odnosno, rastom imovine ETF-a će ti troškovi biti sve manje i manje značajni. Trenutno je ukupni odnos troškova (eng. Total Expense Ratio) na naše ETF-ove oko 1% godišnje.

Veselimo se s vama pratiti kako će se naši ETF-ovi razvijati u budućnosti te kako će se s rastom imovine ukupni odnos troškova smanjivati i dalje. Za one koji žele s nama sudjelovati u tom putovanju, podsjećamo još jednom da se InterCapital CROBEXtr UCITS ETF može naći na Zagrebačkoj burzi pod oznakom 7CRO, a na Ljubljanskoj pod ICCRO. InterCapital SBITOPtr UCITS ETF se u Zagrebu nalazi pod 7SLO, a u Ljubljani pod ICSLO.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
16. listopada 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward