OPEC I CIJENA NAFTE: Uvid u svjetsku energetsku dinamiku

U posljednim godinama svjedočimo fenomenu povratka utjecaja geopolitike na ekonomska tržišta, nakon dugog perioda globalizacije. Ovaj se proces poglavito odražava na tržište roba. U ovom blogu baviti ćemo se temom utjecaja kartela OPEC na tržište nafte, povijesnom kontekstu njegovog formiranja te ulogu u suvremenoj globalnoj energetskoj ravnoteži. O temi ćemo raspravljati kroz sljedeća poglavlja.

  1. Kratka povijest OPEC-a
  2. Uloga OPEC-a u globalnoj proizvodnji energenata
  3. Trenutne mjere i pogled prema nadolazećoj godini

Kratka povijest OPEC-a

OPEC je osnovan u rujnu 1960. na konferenciji u Bagdadu. Ideja je bila da države osnivačice: Irak, Iran, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, kroz trajnu međudržavnu organizaciju koordiniraju proizvodnju nafte, smanjujući utjecaj američkih proizvođača, sa ciljem osiguravanja stabilne cijene koja bi im svima odgovarala. Sljedeće godine u članstvo se pridružio i Katar, a danas organizacija broji 13 članica.

U narednim desetljećima , OPEC se profilirao kao značajna organizacija koja je igrala važnu ulogu u tadašnjem hladnoratovskom svijetu podijeljenom između dvije supersile, omogučujući državama proizvođačima nafte da preuzmu kontrolu nad vlastitim resursima tj. nacionaliziraju ih. Iz dugih desetljeća povijesti posebno se ističe uloga OPEC-a u 1970-im godinama, kada su arapske članice uzrokovale šok na tržištu nafte uspostavljajući embargo na izvoz nafte prema SAD-u, kao odgovor na pomoć Izraelu u Jomkipurskom ratu.

Graf 1: rast i pad cijena energenata tijekom kriza u 1970-im i 1980-im godinama

KArlo sl 1

Izvor:FRED, The Real Economy Blog

  1. nekoliko nečlanica OPEC-a, uključujući Rusiju, dogovorile su se s članicama o zajedničkom smanjenju proizvodnje nafte radi stabilizacije cijena. Ova suradnja između OPEC-a i nekoliko nečlanica poznata je kao “OPEC+” te je dodatno proširila utjecaj ove organizacije.

Ekonomski gledano, OPEC predstavlja kartel, tj. oblik suradnje između nekoliko proizvođača s ciljem zajedničkog utjecaja na tržište. Vrhovno tijelo organizacije je konferencija OPEC-a i sastoji se od delegacija predvođenih ministrima nafte država članica. Konferencija se obično sastaje u sjedištu u Beču, najmanje dva puta godišnje te dodatno u izvanrednim sjednicama kada je potrebno.

Uloga OPEC-a u globalnoj proizvodnji energenata

Potencijal država članica za utjecaj na tržište energenata iznimno je velik. Kada govorimo o svjetskim zalihama nafte, prema trenutnim procjenama, 79.5% (1.243,52 milijardi barela) svjetskih dokazanih rezervi smješteno je u zemljama članicama OPEC-a, većinski na Bliskom istoku (67.2% ukupnih rezervi OPEC-a).

Graf 2: Raspodjela ukupnih svjetskih zaliha nafte

KArlo sl 2

Izvor: OPEC Annual Statistical Bulletin 2023

Ako pak pričamo o proizvodnji, OPEC je proizveo procijenjenih 28.7 milijuna barela dnevno sirove nafte u 2022. godini, što je činilo 38% ukupne svjetske proizvodnje. Najveći proizvođač i najutjecajniji član OPEC-a je Saudijska Arabija, koja je bila drugi najveći proizvođač nafte na svijetu u 2022. godini, odmah iza SAD-a. Naravno, kada samim državama članicama OPEC-a dodamo i zemlje suradnice tj. OPEC+, utjecaj u proizvodnji još je značajniji. Tu posebno treba istaknuti Rusiju, treću najveću svjetsku proizvođačicu nafte u 2022. godini, sa 13% svjetskog ukupnog iznosa (10.3 milijuna barela dnevno).

Graf 3: Ukupna prozvodnja nafte (OPEC i OPEC+)

KArlo sl 3

Izvor: U.S. Energy Information Administration

Sa ovakvim brojkama, za očekivati je da se na tržištu roba pomno prate sastanci država članica, čije povećanje ili smanjenje proizvodnje nafte uzrokuju značajne oscilacije u tržišnim cijenama.

Trenutne mjere i pogled prema nadolazećoj godini

Nakon početka rata u Ukrajini, SAD i Europa uveli su razne vrste sankcija Rusiji kako bi pokušali ograničiti rast cijena energenata te ekstra profit koji Rusija koristi za financiranje rata. Odgovor država članice OPEC+, predvođenih Saudijskom Arabijom, bilo je smanjenje proizvodnih kvota kako bi se zaustavio pad cijena. Predsjednik Biden čak je nakon niza godina hladnih odnosa posjetio Saudijsku Arabiju s ciljem lobiranja za ukidanje smanjenja kvota, međutim, bez uspjeha. Smanjenje proizvodnje država članica dodatno se povećalo u 2023. godini, a na posljednjem video sastanku održanom samim krajem studenog dogovoreno je da će se nastaviti i u prvom kvartalu 2024. godine. Dodatno je odlučeno i da će Brazil ući u OPEC+ članstvo na početku godine.

Tablica 1: OPEC+ zemlje koje smanjuju proizvodnju nafte, u tisućama barela dnevno

KArlo sl 4

Izvor: S&P Global Commodity Insights

Unatoč velikoj pregovaračkoj moći i utjecaju OPEC+ država članica, trenutno se čini kako njihovi potezi imaju sve manje utjecaja na tržište. Prema procjeni međunarodne agencije za energetiku (IAE), sa postojećim smanjenjem proizvodnje, države članice OPEC+ trenutno kontroliraju samo 51% tržišta nafte, što je najmanji udio od proširenja 2016. Dodatno treba navesti da IAE sljedeće godine očekuje značajno smanjenje svjetske potražnje za naftom uslijed usporavanja gospodarstva. Gledajući s druge strane, treba napomenuti da su države članice OPEC+ itekako svjesne važnosti američkih predsjedničkih izbora sljedeće godine. Rusija i Saudijska Arabija svakako bi voljeli vidjeti promjenu vlasti u SAD-u te je vrlo moguće da će iskoristiti „energente kao oružje“ kako bi izazvali drugi val inflacije i nezadovoljstvo kod građana. Stoga i dalje postoji mogućnost za dodatnim značajnijim smanjenjem proizvodnje država članice te rapidnim rastom cijena energenata.

InterCapital Asset Management upravlja cijelom paletom fondova – od nižeg do višeg rizika. Bilo da ste naš aktivni klijent ili ne, za sve upite vezane uz Vaš postojeći portfelj i/ili nove investicije pozivamo Vas da se prijavite na online sastanak ovdje ili putem naše mobilne MyCapital aplikacije.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Karlo Novosel

upravitelj fonda
Objavljeno
15. prosinca 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward