Valuacije sirovina i roba vs. valuacije dionica u razdoblju 1970. – 2023. godine

Posljednjih su godina cijene sirovina i roba dosegle najnižu razinu u posljednjih 50 godina u odnosu na dionička tržišta (S&P 500). Povijesno gledano, niske razine omjera sirovina i roba kontra dionica odgovarale su početku novih robnih superciklusa.

U nastavku pronađite zanimljivosti na ovu temu kroz nekoliko cjelina:

Zašto su cijene sirovina i roba ciklične?

Kako se može identificirati superciklus sirovina i roba?

Što uzrokuje cikluse sirovina i roba?

Da li je ovo početak novog superciklusa sirovina i roba?

Ljubo blog 1

Gornja infografika koristi podatke tvrtki Incrementum AG i Crescat Capital LLC kako bi prikazala odnos između sirovina i roba i američkih dionica u posljednjih pet desetljeća.

Od početka industrijske revolucije svijet je vidio porast broja stanovnika i potrebe za prirodnim resursima. Kako se sve više ljudi i bogatstva pretvara u potražnju za globalnom robom, cijene robe – kao što su energija, poljoprivreda, stoka i metali – često su usklađene. Ovaj ciklus, koji se obično podudara s duljim razdobljima industrijalizacije i modernizacije, pomaže u pričanju priče o ljudskom razvoju.

Zašto su cijene sirovina i roba ciklične?

Cijene sirovina i roba prolaze kroz dulja razdoblja tijekom kojih su cijene znatno iznad ili ispod svog dugoročnog trenda. Postoje dvije vrste oscilacija u cijenama sirovina i robe: usponi i padovi. Mnogi ekonomisti vjeruju da je faza uspona u superciklusima rezultat kašnjenja između neočekivanih, ustrajnih i pozitivnih trendova koji podržavaju potražnju za sirovinom i robom sa sporom ponudom, kao što je izgradnja novog rudnika ili sadnja novog usjeva. Na kraju, kako odgovarajuća ponuda postane dostupna i rast potražnje uspori, ciklus ulazi u fazu pada. Dok pojedine grupe roba imaju svoje vlastite obrasce cijena, kada se zacrtaju zajedno, one tvore produžena razdoblja cjenovnih trendova poznata kao “superciklusi sirovina i roba” gdje postoji prepoznatljiv obrazac među glavnim grupama sirovina i roba.

Ljubo blog 2

Kako se može identificirati superciklus sirovina i roba?

Robni superciklusi razlikuju se od neposrednih poremećaja ponude (opskrbe); visoke ili niske cijene su konzistentne tijekom vremenskih perioda.

Ljubo blog 3

U gornjem grafikonu koristili su se podaci Bank of Canada, koja je iskoristila statističku tehniku a koja može identificirati obrasce ili učestalosti događaja u skupovima podataka. Ekonomisti u Bank of Canada upotrijebili su ova tehniku koristeći svoj Indeks cijena roba (BCPI) kako bi potražili dokaze o superciklusima. BCPI je indeks promptnih ili transakcijskih cijena u američkim dolarima za 26 roba proizvedenih u Kanadi i prodanih na svjetskim tržištima.

Energija: ugljen, nafta, prirodni plin

Metali i minerali: zlato, srebro, nikal, bakar, aluminij, cink, olovo, željezo

Šumarstvo: celuloza, drvo, novinski papir

Poljoprivreda: krumpir, goveda, svinje, pšenica, ječam, repica, kukuruz

Ribolov: peraje, školjke

Koristeći gore navedenu tehniku i podatke BCPI, grafikon pokazuje da postoje četiri različita super ciklusa cijena sirovina i roba od 1899. Godine

  1. – 1932.: Prvi ciklus koincidira s industrijalizacijom Sjedinjenih Država u kasnom 19. stoljeću.
  2. – 1961.: Drugi je započeo s početkom globalnog ponovnog naoružavanja prije Drugog svjetskog rata 1930-ih.
  3. – 1995.: Treći je započeo reindustrijalizacijom Europe i Japana kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih.
  4. – 2016.: Četvrti je započeo sredinom do kasnih 1990-ih s brzom industrijalizacijom Kine, Brazila, Rusije i Indije

Ljubo blog 4

Izvor: Bank of Canada, IHS

Što uzrokuje cikluse sirovina i roba?

Brza industrijalizacija i rast nacije ili regije glavni su pokretači ovih superciklusa sirovina i roba. Od brze industrijalizacije Amerike koja je početkom 20. stoljeća postala svjetska sila, do uspona Kine početkom 21. stoljeća, ova povijesna razdoblja rasta i industrijalizacije pokreću novu potražnju za sirovinama i robom. Budući da često postoji kašnjenje u ponudi, cijene nemaju kamo otići osim iznad dugoročnih linija trenda. Tada cijene ne mogu pasti sve dok se ponuda ne premaši ili dok se rast ne uspori. Iako ne postoje dva superciklusa koja izgledaju isto, svi imaju tri zajednička pokazatelja: porast ponude, porast potražnje i porast cijene.

Da li je ovo početak novog superciklusa sirovina i roba?

Općenito, cijene sirovina i roba i valuacije dionica imaju tendenciju niske do negativne korelacije, zbog čega je rijetko vidjeti da se to dvoje kreće u tandemu u istom smjeru tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Tijekom 1970-ih i ranih 1980-ih, na primjer, rastuće cijene nafte dovele su do značajnog pada cijena dionica budući da su viši troškovi energije naštetili profitu kompanijama. Nasuprot tome, tijekom prve polovice 2000-ih, niske cijene nafte bile su popraćene snažnim tržišnim rastom dioničkih tržišta koji je završio slomom burze 2008. godine. Odnos, međutim, nije uvijek jednostavan i na njega mogu utjecati razni drugi čimbenici, kao što su globalni gospodarski rast, ponuda i potražnja, inflacija i drugi događaji na tržištu. Uz najnoviji robni superciklus koji je dosegao vrhunac u 2011., može li sljedeći veliki biti odmah iza ugla?

Dokazi sugeriraju da ljudska industrijalizacija tjera cijene roba u cikluse. Međutim, prošli rast bio je asimetričan u cijelom svijetu s različitim zemljama koje su uzimale lavovski udio roba u različito vrijeme. S obzirom na to da sve više i više dijelova svijeta istovremeno doživljava rast, potražnja za robom nije izolirana na nekoliko nacija. Ograničeni na Zemlju, mogli bismo ulaziti u eru u kojoj bi roba mogla biti stalno rijetka i vrijedna, prekidajući cikluse i dajući moć nacijama s najvećim pristupom resursima. Svaka roba ima svoju priču, ali zajedno pokazuju luk ljudskog razvoja.

InterCapital Commodity Strategy fond svim potencijalnim investitorima pruža mogućnost ulaganja u diverzificiranu košaricu ključnih sirovina i roba. Izloženost tržištu sirovina i roba uvijek valja gledati kao dio vašeg šireg portfelja, odnosno nadopunu postojećeg portfelja, pogotovo u vremenima povišene inflacije i viših kamatnih stopa.

Mjesečni izvještaj fonda pronađite ovdje (link), a za sve detalje o fondu kao i o ostatku palete naših proizvoda, slobodno se prijavite na 1 na 1 sastanak ili nam se obratite mailom na prodaja@intercapital.hr.

 

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima fonda, Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje.

Ovaj blog pripremljen je u informativne i promidžbene svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Marko Ljubić

PRODAJA
Objavljeno
10. svibnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward