ETF VIJESTI: Triglav zbog odluke vlade Slovenije očekuje pad dobiti

Zbog ograničavanja cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, najveća regionalna osiguravajuća kuća bi u 2023. mogla zabilježiti pad dobiti od 25-40%.

Slovenska vlada je 14. travnja 2023. donijela odluku kojom ograničava cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. Triglav je pritom (kao i dosad) obvezan prikupljati uplate od osiguranika i isplaćivati štete. Dosadašnje cijene premija osiguranja su bile takve da je Triglav u Sloveniji bio na gotovo zanemarivom gubitku (2023. je od toga izgubio 2,7 milijuna eura, dok je ukupna dobit iznosila 110 milijuna eura). Prihodi od ove djelatnosti su dakle bili gotovo izjednačeni s troškovima. Budući da vlada sada osiguravatelju efektivno smanjuje prihode (a troškovi će, vjerojatno, biti slični ili zbog inflacije i nešto viši), jasno je da efekt više neće biti zanemariv.

Po procjeni same kompanije, posljedica ovakve odluke bi mogla biti smanjenje dobiti prije poreza od 25% do 40% u odnosu na originalno planiranih 95-110 milijuna u 2023. godini. Točan iznos ovisi o tome dokad će ovakva odluka biti na snazi. Ukoliko se dopunsko osiguranje u potpunosti ukine od 1. rujna 2023. (što je planirano u sklopu reforme zdravstva), pad će vjerojatno biti oko 25%. Ukoliko se nastavi do kraja godine, vjerojatno će biti bliže 40%.

Po našem shvaćanju, ovakav razvoj događaja ne predstavlja velik rizik za kompaniju u smislu adekvatnosti kapitala i nastavka poslovanja, ali bi se mogao odraziti na dividendu u sljedećoj godini. Cijena dionice je od objave odluke Vlade do 9. svibnja pala 5%, dok je indeks SBITOPtr zabilježio pad od 1% (Triglav u indeksu čini oko 11%).

Iako dugoročno vjerujemo u potencijal Triglava te uz njegov održivi dividendni prinos od skoro 7% ne mislimo da bi čak i potpuni odustanak od jedne cijele dividende značajno promijenio naše mišljenje, cijenimo vrstu zaštite koju nam u ovom slučaju kroz diversifikaciju pruža indeks. Oni koji se žele izložiti slovenskom dioničkom indeksu to najlakše mogu učiniti ulaganjem u InterCapital SBITOPtr UCITS ETF, čiji udjeli su listani na Ljubljanskoj i Zagrebačkoj burzi.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
15. svibnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward