VIX kao potpora tržištu?

Američki S&P 500 dionički indeks je nakon korekcije tijekom rujna ovih dana ponovno postigao najvišu razinu u povijesti. Istovremeno, VIX indeks – popularno zvani indeks straha (link) – postigao je najnižu razinu od siječnja 2020. godine. VIX je ponderirani prosjek impliciranih volatilnosti opcija na S&P 500 koje dospijevaju za mjesec dana, odnosno koliko tržište derivata procjenjuje da će biti  buduća standardna devijacija. Uobičajeno je da su S&P 500 i VIX negativno korelirani. Naime, dionice rastu kada nema previše rizika na tržištu te je u tim trenucima jeftinija i zaštita, odnosno opcije, što znači niže implicirane volatilnosti i u konačnici niske razine VIX-a.

DUBCEK 1 GRAF FINAL

Slika 1. Distribucija razine VIX-a u posljednjih 25 godina te trenutna vrijednost VIX-a

Ipak, trenutno je VIX značajno više nego li je bio u prethodnim slučajevima kada su dionička tržišta bila na povijesno najvišim razinama. Zašto je to tako? Razloga su zapravo dva – manja ponuda i veća potražnja.

DUBCEK 2 GRAF FINAL

Slika 2. Distribucija razine VIX-a kada je S&P 500 unutar 1% od ATH (u posljednjih 25 godina) te trenutna vrijednost VIX-a

Godine niskih i nultih kamatnih stopa povećale su popularnost strategija koje prodaju volatilnost jer se sistematičnim pristupom može ostvariti prihod koji je svojevrsna zamjena za instrumente s fiksnim prinosom. Profesionalni investitori najčešće to rade kroz direktnu prodaju opcija, dok retail investitori sudjeluju u tome kupnjom strukturiranih proizvoda koji u sebi ponovno imaju ugrađenu prodaju opcija. U takvim strategijama sistematično se prodaje osiguranje i za to se stalno dobivaju premije. Međutim, rizik koji takve strategije nose nešto je složeniji i ima dvije velike mane. Prvo, kada se prodaju opcije i tržište ide u krivom smjeru, gubici nisu linearni, već oni akceleriraju i pozicija koja gubi postaje sve veća i veća. Drugo, kada padaju, financijska tržišta imaju tendenciju postati vrlo pozitivno korelirana. To je kao da ste osiguravajuća kuća i na dan kada se dogodi potres, dogodi se i požar i poplava i jako puno sudara. Jednostavno ste pogođeni sa svih strana. Ipak, prodaja volatilnosti uz dobro razumijevanje i u pravim vremenima može biti ekstremno lukrativna te su mnogi spremni preuzeti rizik.

Nakon nekoliko godina nevjerojatnih prinosa, takve strategije koje prodaju volatilnost dobile su prvi velik udarac početkom 2018. godine kada se dogodio tzv. Volmagedon i kada je čak potpuno izbrisan jedan veliki fond koji je radio isključivo to. Taman kada se tržište oporavilo, dogodio se COVID, a prodavatelji volatilnosti su ponovno pretrpjeli velike gubitke i do danas se nisu u potpunosti vratili na tržište te je ponuda volatilnosti i dalje umanjena u odnosu na povijesne razine.

S druge strane, visoke valuacije i nekoliko rizika koji su istovremeno aktualni (COVID-19, inflacija, pitanje održivosti gospodarskog rasta, problemi u Kini) povećavaju potražnju za zaštitom. Kada na to dodamo i da zbog niskih kamata i neoptimističnog outlooka za obveznice investitori nemaju alternativu dionicama, rijetko tko se odlučuje izaći iz dionica, već se većina odlučuje ostati investiran uz kupnju zaštite. Ta povećana potražnja za zaštitom znači i povećanu potražnju za volatilnošću.

Kakve to posljedice ima za tržište?

Povijesno gledano, relativno je skupo kupovati zaštitu. To nisu dobre vijesti za one koji se tek sada razmišljaju zaštititi, međutim kao što smo zaključili dobar dio tržišta je već vrlo dobro zaštićen i upravo je to jedan od razloga zašto su opcije skupe. Posljedica toga je manja realizirana volatilnost, odnosno prividno se svaka manja korekcija odmah kupuje. S obzirom da je tržište dobro zaštićeno, svaki put kada se dogodi korekcija, investitori prodaju dio zaštite i time indirektno dokupljuju na padu te amortiziraju korekciju. Naime, kada investitor proda put opciju, market maker koji ju je kupio mora kupiti odgovarajući broj dionica kako bi se delta hedgirao. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto smo unatoč svim rizicima i visokim valuacijama ove godine vidjeli samo jednu korekciju od preko 5%.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/hr/fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Goran Dubček

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
2. studenoga 2021.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward