Dodatna objašnjenja oko promjena naziva i replicirajućeg indeksa za InterCapital BET-TRN UCITS ETF

21.08.2023.

Ovaj dokument daje dodatna objašnjenja oko promjene naziva InterCapital BET-TR UCITS ETF-a („ETF“) te replicirajućeg indeksa (benchmarka) u BET-TRN indeks (s prijašnjeg BET-TR), kao što je objavljeno u promjenama Prospekta i ključnog dokumenta za ulagatelje (KIID) od 2. kolovoza 2023. Ovim promjenama replicirajući indeks sada uključuje neto dividende (nakon poreza), dok je ranije uključivao bruto dividende (prije poreza), a naziv je promijenjen kako bi odgovarao promjeni samog indeksa.

Bukureštanska burza vodi indeks najlikvidnijih dionica na rumunjskom dioničkom tržištu. Ovaj indeks se zove BET, i sastoji se od 10 do 20 sastavnica (dionica). BET je cjenovni indeks, što znači da uzima u obzir samo kretanje cijena dionica, ne i isplaćene dividende. Bukureštanska burza stoga računa i inačice indeksa s ukupnim prinosom, koji su svojim sastavom jednaki BET indeksu, ali u svom izračunu priznaju dividendu na način da je reinvestiraju u dionice koje ih isplate. Ovi indeksi su BET-TR (koji uključuje bruto dividende) i BET-TRN (koji uključuje neto dividende, nakon poreza).

ETF reinvestira dividende dobivene od dionica u portfelju, pri čemu plaća porez na dividendu. Stoga je za njega primjerenija usporedba sa BET-TRN indeksom, a ulagatelji mogu dobiti relevantnije pokazatelje uspješnosti ETF-a.

Pritom naglašavamo da ova promjena nije rezultirala promjenama u portfelju ETF-a, budući da su sastavnice svih navedenih indeksa jednake, neovisno o načinu obračuna samih dividendi.

Sljedeća tablica nudi prikaz razlike u prinosima dva navedena indeksa:

Screenshot 2023 08 21 at 14.53.35

Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se javite na icam@intercapital.hr

InterCapital Asset Management d.o.o.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Kontaktirajte nas i mi ćemo sve riješiti.

Javite nam se arrow_forward