fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

TOP 16 najčešćih grešaka investitora: #1 Nerealna očekivanja

2 min.

Normalna je stvar da nas sve zanima prinos, odnosno zarada od našeg ulaganja. Ali… još više pomažu razumna očekivanja od tržišta. Evo primjer:

📉 godišnji prinos S&P 500 za 2022.: -19%
📈 godišnji prinos S&P 500 za 2023.: +24%

Netko tko želi krenuti ulagati možda je čuo o “20% prinosa” i poveselio se zaradi. Upao je na tržište 2022. i krajem godine lupao glavom o zid jer je OČEKIVAO zaradu i OČEKIVAO je određeni postotak. Nijedno se nije ostvarilo. 😐

A opet, 2023. ostvarilo se oboje.

Logični nastavak priče je da osoba produži vrijeme ulaganja i ulaže dugoročno, kako bi godine izbalansirale te gubitke i dobitke. Odnosno, kako bi se dobio neki razumni prosječni godišnji prinos. Ako uzmemo prosječni godišnji prinos S&P 500 u 20-godišnjem periodu od ožujka 2004. do ožujka 2024. dolazimo do brojke od 10%.

Početnici u pravilu imaju prilično nerealna očekivanja od tržišta. Riječima jednog poznanika koji je prošao sve od dionica do kripta: “Da mi sad ponudiš 5% godišnjeg prinosa do kraja života – potpisao bih odmah.”

Razumna očekivanja pomažu na dva načina

MANJE ISHITRENE ODLUKE – Kad vidiš da sve ide prema tome da ćeš zaraditi npr. 9%, nećeš forsirati rizik viši od onog koji realno možeš podnijeti, samo kako bi pokušao postići više. Emotivnih reakcija je manje i lakše se provodi neka smislena strategija.

LAKŠE JE ULAGATI DUGOROČNO – Ako svake godine čupaš kosu jer tržište nije ostvarilo zaradu koju si očekivao, teško ćeš tako izdržati na duži rok. Kad shvaćaš svoje mogućnosti i mogućnosti tržišta – iskoristit ćeš sve te godine na najbolji i najefikasniji način.

Ako netko želi pogađati koje godine će tržišta biti u plusu ili minusu i koliko – ulazite u teritorij špekulacija. Svatko na to ima pravo, ali mora biti svjestan rizika.

Srećom, u nedavnoj ste anketi odgovorili da većina vas razumnim prinosom od dioničkih tržišta smatra raspon 5% do 10%, što odgovara gorespomenutom 20-godišnjem periodu.

Ulaganje ima potencijal biti lakše, jednostavnije i učinkovitije, ako samo malo zauzdamo vlastita očekivanja i shvatimo kako cijela priča funkcionira.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 19. ožujka 2024.