fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

TOP 4 zablude o ulaganju u fondove

Ulaganje novca je isplativije od mitova
6 min.

Većina informacija koje čujete o ulaganju u fondove je jednostavno pogrešna. Nije to čudno niti iz loše namjere – dođe do nesretnog spoja manjka informacija i prenošenja načutih iskustava. Svi „znaju“ da se Kineski zid navodno vidi čak s Mjeseca, iako se ne vidi, ali eto…

Sama financijska industrija također snosi odgovornost za stvaranje pogrešnog dojma. Trudimo se tome stati na kraj.

Investiranje na nekoj visokoj, profesionalnoj razini jest kompleksno. Fondovi postoje kako bi smanjili tu kompleksnost. Genius aplikacija postoji kako ne biste uopće morali misliti na fondove ni biti stručnjaci da biste pametno ulagali.

Danas ćemo razotkriti četiri najčešća mita i pružiti vam što više korisnih informacija:

  • MIT 1. – Za ulaganje je potrebno puno novca
  • MIT 2. – Morate biti financijski stručnjaci
  • MIT 3. – Investiranje je prerizično
  • MIT 4. – Treba znati pogoditi trenutak za ulaganje

Nadamo se da će vam odgovori pomoći približiti korist koju vam ovakav oblik ulaganja može pružiti. Cilj ovih edukativnih blogova je predstaviti vam činjenice, a vi ćete odlučiti što je najbolje za vas.

MIT 1. – Za ulaganje je potrebno puno novca

Ako imate 100 kn, na burzi ne možete kupiti gotovo ništa. Samostalno kupovanje velike količine pojedinačnih dionica ili obveznica JEST skupo – ako vam je namjera složiti si kvalitetan portfelj.

Isto tako u veleprodaji za 100 kn ne možete kupiti paletu od tonu jabuka, pa tonu mandarina i tonu jagoda. I to samo kako biste doma jeli malo više voća.

Cijela ideja investicijskih fondova je omogućiti vam ulaganje u košaricu vrijednosnih papira – čak i s manjim iznosom. Udjel u fondu možete zamisliti kao košaru voća u kojoj ste za svojih 100 kuna dobili malo jabuka, malo mandarina…

Ukratko, postigli ste svoj cilj – jedete više raznovrsnijeg voća, unosite više vitamina, smanjujete rizik od raznih bolesti, a možete si to financijski priuštiti.

Jednako tako ne morate odustati ni od ideje da od svojeg novca ulaganjem pokušate dobiti više.

Što je uopće fond?

Za 100 kn nećete dobiti onu paletu s tonom jabuka. Preskupa je.

Ali ako se okupi vas 10.000 i svatko ima po 100 kn odjednom je stvar izvediva. Upravo ste stvorili svojevrsni fond – okupili ste više ulagača koji imaju manji iznos novca. 10.000 osoba x 100 kn = 1 milijun kuna. To su šleperi voća kojima sada svatko od vas ima pristup!

Za samo 100 uloženih kuna kroz svoj ste fond došli do vlastitog malog dijela te palete.

I zato ulaganje u fondove nije samo za milijunaše, baš suprotno. Svakome tko ima manji iznos novca omogućuju uložiti u nešto što si inače ne bi mogli priuštiti.

Pomoću Genius aplikacije za početnih 500 kn možete dobiti vlastiti portfelj od nekoliko biranih fondova. Portfelj prilagođen vašoj financijskoj situaciji i vašim željama, uz poštivanje vama prihvatljive razine rizika. Kako započeti ulagati sa samo 500 kuna pročitajte ovdje.

MIT 2. – Morate biti financijski stručnjaci

Ulaganje u fondove ne izgleda poput hakiranja Pentagona u seriji. 😀
Ne morate sjediti pred četiri ekrana i cijele dane pratiti vijesti i burze, pa izvaditi mobitel i nekome mahnito vikati „Kupuj, kupuj!“

To radimo mi, minus urlanje. 🙂

Investicijski fondovi su profesionalno upravljani. Nije to avion bez pilota! Time se bavi društvo za upravljanje, u ovom slučaju mi – InterCapital Asset Management. O našim fondovima brigu vodi tim analitičara na čelu s fond menadžerima.

Ulaganjem pomoću Genius aplikacije otvara vam se pristup svom tom stručnom znanju i iskustvu. Genius algoritam brine za vaš portfelj, a aplikaciju nadgleda naš tim:

  • prate vijesti i tržišta;
  • proučavaju financijska izvješća kompanija;
  • rade sve što je potrebno kako bi fondovi napredovali, a vi kroz njih zaradili.

Sve što vi trebate raditi je:

  • iskreno odgovoriti na upitnik pri registraciji;
  • razmisliti s kojim ciljem ulažete, na koliko dugo i uz koju razinu rizika;
  • uplatiti i držati se plana. Da, držati se plana i ne dopustiti da vijesti ili emocije utječu na to.

Daljnje uplate nisu obavezne, pa ih možete obaviti kada i koliko želite. Preporučujemo vam manje iznose kroz duži period, to se kroz povijest financijskih tržišta pokazalo najpametnijom taktikom.

Ako nemate vremena baviti se ulaganjem, nemate specifičnih vještina ili stručnog znanja – Genius sve to radi za vas, automatski.

MIT 3. – Investiranje je prerizično

Otkrit ćemo vam malu tajnu.
Pravi mit je da uopće postoji ulaganje koje nije rizično.

Svako ulaganje je rizično – klasična štednja, nekretnine, kriptovalute, držanje u čarapi. Ako vam novac samo sjedi na računu, to je kao da vam najbolji igrač cijelu utakmicu sjedi na klupi. Igrač maše u kameru mami, a vaš novac maše inflaciji zbog koje gubi na vrijednosti.

Nisu svi fondovi isti i rizik ulaganja se itekako može umanjiti. Ovo je općenita podjela:

  • Obveznički fondovi – najniža razina rizika
  • Mješoviti fondovi (kombinacija dionica i obveznica u raznim omjerima) – srednja razina rizika
  • Dionički fondovi – najviša razina rizika

Kroz Genius aplikaciju imate pristup do 16 fondova i ETF-ova, svih razina rizika. Od njih se kombinira vaš portfelj, pa je ovakav način ulaganja zaista za svakoga.

Kako umanjiti rizik kod ulaganja novca?

Dugoročnim ulaganjem.
Već smo poput nekog blog papagaja s ponavljanjem – dugoročno ulaganje je najbolji način za kontroliranje rizika. 😊

Ulaganje u fondove gledajte kao investiciju na tri, pet ili više godina.
Ako ste ikada koristili klasičnu štednju – niste očekivali da ćete za mjesec dana biti bogati. Računali ste dugoročno. Ako ste imali nekretninu – zaista sretno s prodajom, neki su čekali godinama.

Tržišta su prevrtljiva, pogotovo dionička. U jednom trenu mogu biti u plusu, u drugom u minusu. To je njihovo normalno ponašanje, tako funkcioniraju.

I tu ulijeće dugoročno ulaganje kao moćan alat – s godinama se ti plusevi i minusi izbalansiraju, pogotovo ako uplaćujete redovito, iz mjeseca u mjesec. Vrijeme vam daje puno veću vjerojatnost da će ulaganje donijeti rezultat kojim ćete biti zadovoljni.

Vani ste s ekipom, igrate pikado.
Imate samo jedno bacanje za pogoditi sredinu ili 3×20 – možda uspijete, možda ne. To su šanse 50:50. Što više puta bacate, to je veća vjerojatnost da ćete pogoditi. Što ćete izabrati, jedno bacanje ili njih 20? Nitko nije lud da će bacati samo jednom – isto tako je mudrije ulagati na 5 godina nego na 6 mjeseci.

Rizik nije Babaroga, njime se upravlja.
I ono najbolje – dugoročno ulaganje vam omogućava preuzeti malo više rizika, a time potencijalno i doći do veće zarade.

Green traffic lights for cars hanging in the city center, blur office buildings background

MIT 4. – Treba znati pogoditi “pravi trenutak” za ulaganje

Pravo vrijeme za ulaganje je uvijek.
Da, malo zvuči kao floskula za reklamu, ali je istina.

Početkom 2020., kad je krenula pandemija, burze su zabilježile rekordni pad. Ponovilo se ono što se često dogodi – čovjek reagira na temelju emocija, proda dionice ili udjele u fondovima i „spašava što može“.

I onda se do kraja godine tržište oporavilo, a većina ulaganja u dionice pokazala je pozitivne prinose. Što to znači? Izgubio je samo onaj tko je prodao u panici jer se vjerojatno nikada nije niti vratio na tržište. I to je prava šteta!

Jedan je dio ulagača krizu iskoristio za doradu svojeg plana ulaganja i do kraja godine bio zadovoljniji prinosima. Oni koji su odlučili izaći iz ulaganja vjerojatno su ostali bez dijela novca i propustili najbolje dane.

Nemoguće je znati što će se događati u kratkom roku, no vas to ne brine, vi ulažete dugoročno.

Genius aplikacija vaš portfelj prema potrebi rebalansira. Za vas će odabrati optimalan portfelj i paziti da nikada ne ulaže u fondove iznad vaše tolerirane razine rizika. I to radi automatski; padali kiša, snijeg ili sjekire.

BONUS MIT – Bikovi mrze crvenu boju

Bikovima u očima nedostaju receptori za crvenu boju. Vide samo žutu, zelenu, plavu i ljubičastu. Djelomično su daltonisti.

Stoga, ne mrze crvenu boju, samo ih iritira kad im netko maše krpom pred očima.
Ne vjerujte u sve što čujete. 😉

Nadamo se da će vam ovo pomoći bolje shvatiti prilike koje su pred vama i – sretno s ulaganjem!

Imate dodatnih pitanja?

Odličan vodič za početnike, koji će vam ultra jednostavno pojasniti osnove ulaganja pogledajte na „TOP 4 savjeta za pametno investiranje i štednju“.

Isprobajte naš investicijski web kalkulator.
Postavite početnu uplatu od 500 kn, mjesečne uplate po želji i gledajte kako dugoročnost ulaganja utječe na potencijalni prinos. Izračun je informativan i ne daje vam jamstvo prinosa, naravno. Međutim, na temelju povijesnih prinosa daje vam informaciju o potencijalu. Izračun je još neko vrijeme u kunama, da je lakše. 🙂

Preuzmite aplikaciju i isprobajte Genius, vaš račun će vam biti zahvalan.

Ako imate pitanja i želite čuti konkretne i jasne odgovore – prijavite se na Genius Caffe, online Q&A radionicu koju za vas radimo na tjednoj bazi. 

Vaš Genius tim!

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 19. siječnja 2022.