fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Kako početi ulagati sa samo 70 eura

Mislite da vam za ulaganje u fondove trebaju milijuni?
4 min.

Mnogi i dalje misle da za ulaganje novca moraju imati milijune. Ni. U. Ludilu. U ovom kratkom blogu dokazat ćemo vam da to nije istina.

Odgovorit ćemo na pitanja:

  • koliko mi novca treba za ulaganje u fondove;
  • što mi Genius omogućuje za početnih 70 eura;
  • kako pametno ulagati nakon početne uplate.

Koliko mi novca treba za ulaganje u fondove

Fondovi imaju minimalni početni iznos koji morate uplatiti da biste kupili udio u njima. To može biti 100 EUR, 300 EUR ili 5000 EUR, ovisno o fondu. Taj početni ulog mogu pratiti i neke uobičajene naknade koje smo opisali u „Naplaćuje li Genius naknade za ulaganje“.

Kako sav novac ne želite staviti na jedno mjesto, tako ćete vjerojatno htjeti uložiti u još koji fond. Bilo bi zanimljivo uložiti u fond s drugačijom razinom rizika. Primjerice, ako imate sredstva u fondu s nižom razinom rizika (obveznički) – manji dio možete uložiti u fond s višom razinom rizika (dionički).

Jedan može pružiti stabilnije i manje prinose, a viši rizik drugoga mogao bi vam donijeti više prinose. Najbolje od oba svijeta, divota!

Međutim, to znači da i za taj drugi fond morate platiti minimalni iznos, naknade… pa za treći…

Što ako nemate toliko novca za početak?

Minimalna početna uplata u Genius aplikaciju iznosi 70 eura (500 kuna).

Genius za vas ulaže u više od 11 vlastitih fondova i 5 vrhunskih svjetskih ETF-ova (njima ne upravljamo, ali ih za vas selektiramo i na kraju – u njih za vas ulažemo).

Pogledajmo što ste dobili za tih 500 kn:
  • Udjele u nekoliko različitih fondova, najčešće 3-4, ovisno o dodijeljenom portfelju. Samostalna kupovina udjela u 4 fonda koštala bi vas od 150 EUR do 600 EUR kn samo za početnu uplatu. Plus naknade.
  • Diverzificiran portfelj. To znači da je vaš novac raspoređen na fondove različitih razina rizika. Raspoređen je na način da odgovara upravo razini rizika koju vi možete podnijeti. Nema više googleanja: „kako odabrati investicijski fond“.

    Rizik postoji pri svakom ulaganju – dobro osmišljen portfelj pomoći će vam pametno i razumno se izlagati riziku. InterCapital Asset Management upravlja nizom fondova koji dobro pokrivaju razne razine rizika. To znači da Genius ima izbora i za vas može složiti personalizirani portfelj, prikladan vašoj financijskoj situaciji.

    Da ulažete samostalno, sve to biste morali raditi sami – zamjenjivati udjele, plaćati naknade, pratiti tržište…

  • Genius algoritam vaš portfelj optimizira i po potrebi radi rebalans. To znači da za vas nastoji napraviti najviši mogući prinos sukladno vašem stupnju rizika. Kako to radi, pročitajte u „Kako radi Genius algoritam za investiranje“.

    Prilikom rebalansa vaš portfelj se prilagođava vašem idealnom rasporedu imovine. Time se portfelj zadržava na razini rizika koja vam je dodijeljena nakon odgovora na upitnik tijekom registracije.

  • Ne plaćate cijeli niz naknada. Genius aplikacija je besplatna za korištenje. Upravljanje portfeljem se ne naplaćuje. Ulaganjem pomoću Geniusa ne plaćate ulaznu, izlaznu, transakcijsku, brokersku ni skrbničku naknadu.

    Fondovi sami po sebi sadrže naknadu za upravljanje koja je već uračunata u vrijednost fonda. Genius ništa dodatno ne naplaćuje. Svi su podaci dostupni na našoj web stranici i u dokumentima u samoj aplikaciji. Vaše stanje u aplikaciji iskazano je kao neto.

  • Vrhunska, profesionalna razina ulaganja bez stručnog znanja. Genius radi sve. Ako ste profesionalni investitor – olakšali smo vam posao. Ako o ulaganju ne znate ništa i želite naučiti – upravo čitate edukativni materijal. Ako vas ulaganje apsolutno ne zanima i nemate se vremena time baviti – ne morate, držimo vam leđa; Genius ulaže automatski.

„U čemu je caka, kako onda vi zarađujete?“

Klijenata je uvijek mnogo više nego osoba koje za njih mogu voditi portfelje i savjetovati ih. Kad bi tisuću klijenata imalo tisuću pojedinačnih savjetnika usluga bi bila preskupa i neisplativa za obje strane.

Dio fondova u koje kroz Genius aplikaciju za vas ulažemo je pod našim upravljanjem.

Mobilnom aplikacijom približavamo se svima i nudimo mnoge benefite:

  • jednostavnije i jeftinije ulaganje čak i ako nemate znanja o investiranju;
  • zbog nižih troškova poslovanja uštedu vraćamo vama u obliku besplatne usluge i ukidanja svih naknada;
  • ulaganje u fondove za vas postaje fleksibilnije, a potencijalna zarada veća;
  • omogućujemo vam ulazak u svijet investiranja za samo 70 EUR;
  • omogućujemo vam pristup vrhunskim svjetskim klasama imovine putem ETF-ova.

Što nakon tih prvih uloženih 70 eura?

Uplaćujte mjesečno, malo po malo.
Nije potrebno sav novac za ulaganje uplatiti odmah. Najbolja taktika je dugoročno investiranje uz pojedinačne manje uplate tijekom mjeseci/godina.

Uplate u Genius nisu obavezne – možete uplatiti kad god i koliko god želite. Jednako je i s isplatama. Ne postoje penali, možete si isplatiti sav novac i zatvoriti portfelj odmah idući dan ili za 30 godina.

Bitno je da ste s uplatama redoviti i držite se svojeg plana, bez obzira na tržišta i uvjete na tržištima. Zašto? Ljudi često reagiraju na temelju emocija (najviše straha), što dovede do toga da propuste najbolje dane na tržištu.

Zamislite to kao da planirate kupovinu božićnih poklona. Danima idete po trgovinama i kupujete po regularnim cijenama. I onda dođe Black Friday, akcije od 90%, a vi ostanete kod kuće! Propustili ste priliku, a sudjelovali samo kad su cijene bile najviše.

Redovitim manjim uplatama dugoročno ulažete na discipliniran način kojim:

  • pomažete sniziti rizičnost svojeg ulaganja;
  • sudjelujete na tržištu i za vrijeme najvećeg rasta, ne samo kada ide lošije.

Imate dodatnih pitanja?

Odličan vodič za početnike, koji ultra jednostavno pojašnjava sve o čemu pričamo, pogledajte na „TOP 4 savjeta za pametno investiranje i štednju“.

Isprobajte naš investicijski web kalkulator.
Postavite početnu uplatu od 70 EUR, mjesečne uplate po želji i gledajte kako dugoročnost ulaganja utječe na potencijalni prinos. Izračun je informativan i ne daje vam jamstvo prinosa, naravno. Međutim, na temelju povijesnih prinosa daje vam informaciju o potencijalu. Izračun je još neko vrijeme u kunama, da vam olakšamo. 🙂

Preuzmite aplikaciju i isprobajte Genius, vaš račun će vam biti zahvalan.

Ako imate pitanja i želite čuti konkretne i jasne odgovore – prijavite se na Genius Caffe, online Q&A druženje koje za vas radimo na tjednoj bazi. 

Vaš Genius tim!

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 12. siječnja 2022.