Smanjujemo naknadu za InterCapital SBITOPtr UCITS ETF!

28.07.2023.

Manje od 3 godine od svog osnutka, naš ETF koji prati slovenski indeks SBITOPtr je dosegnuo potrebnu veličinu da po prvi put smanjimo upravljačku naknadu. Sada ciljamo sljedeću granicu kako bismo naknadu smanjili još više!

Budući da je ETF dosegao ukupnu imovinu od 6,5 milijuna eura, upravljačku naknadu smanjujemo s 0,8% na 0,7%. Drugim riječima, ulagatelji sada mogu očekivati godišnju izvedbu fonda za 0,1% bolju nego što bi bila da je imovina ostala ispod te granice. Od svog osnutka do danas, ETF je imao 5 milijuna eura uplata, dok je ostatak imovine postignut rastom vrijednosti. Sljedeća granica koju ciljamo probiti je 10 milijuna eura imovine kako bismo naknadu smanjili još više, na samo 0,6% godišnje!

 

Screenshot 2023 07 28 at 14.01.19

Troškovi su svakako bitna stavka prilikom odluke o investiranju u bilo koji ETF. Svakako savjetujemo ulagatelju da prilikom odluke uzme u obzir pokazatelj zvan Godišnji učinak troškova (eng. Total Expense Ratio). Najjednostavnije rečeno, on nam pokazuje koliko bi godišnji rast vrijednosti ETF-a trebao biti manji od rasta samog indeksa (pod pretpostavkom da fond menadžer ulaganjima ispravno prati indeks). Za naš InterCapital SBITOPtr UCITS ETF je Godišnji učinak troškova dosad bio oko 1% godišnje (preciznije, 0,98%, kao što je vidljivo u posljednjim izvještajima). Najveći dio Godišnjeg učinka troškova čini upravljačka naknada, stoga je jasno zašto bi svakom ulagatelju trebalo biti stalo da ona bude što manja.

Screenshot 2023 07 28 at 14.01.32

Kao što smo obećali u Prospektu naših ETF-ova, upravljačka naknada koju zaračunavamo ovisi o imovini fonda. Ukoliko ETF ima imovinu manju od 6,5 milijuna eura, zaračunavamo 0,8% godišnje. Između 6,5 i 10 milijuna naknada iznosi 0,7%, a iznad 10 milijuna eura se spušta na 0,6%.

Na isti način funkcioniraju svi naši dosadašnji ETF-ovi (InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF trenutno ima 3,8m EUR, InterCapital SBITOPtr UCITS ETF 6,6m EUR, a InterCapital BET-TR UCITS ETF je dosad narastao na 5,7m EUR). Kako sa svakom novom uplatom imovina raste, nadamo se da ćemo s vremenom svim ETF-ovima moći smanjiti naknadu barem na 0,6% godišnje.

Za više informacija o našim ETF-ovima pretplatite se na naš newsletter.

 Ova obavijest pripremljena je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takva podložana je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS ETF fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Kontaktirajte nas i mi ćemo sve riješiti.

Javite nam se arrow_forward