Aktivni ETF-ovi postaju sve atraktivniji

Veliki trend u američkoj industriji upravljanja imovinom koji je prošao relativno neprimijećen u Europi jest porast aktivnih ETF-ova. Primjetno je ​​da se ovi instrumenti počinju širiti u Europi, ali nisu ni približno popularni kao u SAD-u. Mogu li sljedeće dvije godine donijeti promjene u tom pogledu i što se točno misli pod “aktivni ETF-ovi?

Kada govorimo o aktivnom ETF-u, mislimo na burzovni fond (ETF) koji se razlikuje od tradicionalnih ETF-ova, koji obično pasivno prate određeni indeks. Umjesto pasivnog praćenja indeksa, aktivnim ETF-om aktivno upravljaju upravitelji portfelja ili investicijski timovi. Oni  aktivno kupuju i prodaju vrijednosne papire unutar ETF-a s ciljem nadmašivanja tržišta ili postizanja određenog cilja ulaganja.

Za razliku od tradicionalnih fondova, čija se cijena utvrđuje na kraju svakog trgovinskog dana, aktivni ETF-ovi trguju na burzama tijekom cijelog dana, slično kao i dionice. Ova značajka unutar dnevnog trgovanja pruža ulagačima veću fleksibilnost u izvršavanju trgovanja i upravljanju njihovim ulaganjima.

U SAD-u aktivno ETF tržište doživljava brzi rast, od 30% samo u prošloj godini, s ukupnom imovinom od oko 500 milijardi dolara. Taj je rast značajan, posebice s obzirom na prevladavajući trend odljeva u tradicionalnim strategijama aktivnog upravljanja.

Zašto su aktivni ETF-ovi tako popularni?

Glavni faktor popularnosti ovih fondova u Sjedinjenim Državama su porezi. Naime, ETF-ovi su znatno porezno učinkovitiji od tradicionalnih fondova. No postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir. ETF-ovi trguju tijekom dana, ažurirajući cijene uživo, s nagodbom koja je sličnija trgovanju dionica nego tradicionalnim otvorenim fondovima. Također, troškovi upravljanja su niži. Iako se ne izjednačavaju s naknadama na pasivnoj razini, samo zato što su ETF-ovi, niže naknade odražavaju to da ETF-ovi ne uključuju troškove savjetovanja, marketinga i distribucije na način na koji to često čine otvoreni ekvivalenti.

Međutim, mnogi ulagači možda nisu ni čuli za aktivne ETF-ove s obzirom na njihovu nepokrivenost. To je prvenstveno zato što porezne olakšice u Europi jednostavno ne postoje. To značajno ograničava privlačnost, za što niži troškovi i brže namire kod ovih instrumenata nisu dovoljna nadoknada.

Razlika u veličini ovih dvaju tržišta trenutačno je prilično velika, s 500 milijardi dolara u SAD-u naspram 35 milijardi eura imovine u Europi na kraju godine.

Međutim, u posljednje vrijeme je definitivno došlo do povećanja popularnosti aktivnih ETF-ova u Europi s JP Morgan Asset Managementom, na primjer, koji je dodao njihovu ponudu aktivnih ETF-ova

Još jedan potencijalni katalizator za ovo tržište je dolazak Cathie Wood, poznate američke ulagačice u brzorastuće dionice, i vjerojatno najpoznatijeg zagovornika aktivnih ETF-ova preko svoje tvrtke Ark. Prošle je godine preuzela udio u Rize ETF-u, s planovima za pokretanje svojih ETF-ova u Europi.

Izvor: https://www.etfstream.com/

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
22. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward