Obveznički ETF-ovi fiksnog dospijeća izgledaju „Vrlo interesantno“

S vrhuncem kamatnih stopa dolazi i rizik reinvestiranja. Dok neki investitori uživaju u kratkoročnim instrumentima, čeka ih mamurluk kada se kamatne stope spuste i dođe vrijeme za reinvestiranje. S druge strane, fiksno dospijeće nudi zaključavanje trenutačno visokih kamatnih stopa, što je profesionalnim investitorima vrlo zanimljivo.

Zaključavanje visokih kamatnih stopa i okretnost pri navigaciji krivuljom prinosa američkih državnih obveznica dva su razloga zašto je nedavno stvoreni obveznički ETF fiksnog dospijeća iznimno zanimljiva tema, rekao je Antonie Denis, voditelj savjetovanja i investicijskih rješenja u Syz Group.

Govoreći za ETF Stream, Denis je rekao da monetarna politika ostaje pitanje kada, a ne hoće li središnje banke ove godine smanjiti kamatne stope – i koliko će to biti. Dodao je također da su središnje banke donijele dobru odluku odgađajući smanjenje kamatnih stopa čak i dok dezinflacijski put ostaje uglavnom stabilan.

Denis je zatim upozorio na rizik ponovnog investiranja prilikom alokacije velike količine novca u “sigurne luke” kao što su američki trezorci kratke duracije. “Čak i ako je primamljivo ulagati u jednogodišnje američke državne obveznice i uživati u prinosima ove godine, investitori će se susresti s mamurlukom kada se kamatne stope snize i kada budu trebali ponovno ulagati nakon što su propustili priliku zaključati visoke prinose”

Umjesto toga, njegov tim se pokušava pozicionirati duž krivulje prinosa do 10-godišnjeg dospijeća, a iako to može implementirati kroz razne alate, ETF-ovi fiksnog dospijeća iznimno su im zanimljivi, jer “možemo naznačiti gdje želimo biti na krivulji prinosa”, rekao je Denis.

“U perspektivi privatnog klijenta, to je dobro jer su se neki od njih opekli 2022. godine nakon obrambenog pozicioniranja fondova. S ETF-ovima fiksnog dospijeća, možemo razgovarati s klijentom i reći im koliko će biti plaćeni.”

Pogledi na dionice

U kontekstu dionica, Denis je ponovio misli mnogih upravitelja fondova ističući nategnuto raspoloženje i veliku koncentraciju u američkim dionicama, dilemu za koju je rekao da se može riješiti kroz ETF-ove koji nude jednaku izloženost svim dionicama S&P 500 indeksa i drugih usmjerenih na kvalitetne sektore sa stabilnim novčanim tokovima.

Od ostalih tržišta, Denis je najviše uživao u rastu Japana, kojem je izložen kombinacijom ETF-ova i aktivnih fondova, omogućavajući im da imaju koristi od oporavka valute ako Japan odstupi od svoje nekonvencionalne monetarne politike, a istovremeno potencijalno imajući koristi od snage tržišta dionica ako jen i dalje nastavi slabiti.

Izlaganje zemlji koju Syz smanjuje već prilično dugo je Kina, za koju Denis tvrdi da prolazi kroz strukturnu promjenu sa smanjenjem priče o rastu.

Inovacije ETF-ova

Konačno, Denis je rekao da je priča koja se teško može ignorirati buka oko nedavnih odobrenja ETF-ova za bitcoin u SAD-u.

“To je neviđeno u smislu privlačnosti tržišta, posebno kod velikih igrača koji sve uzimaju. ETF-ovi su autocesta za klasu imovine koja je bila dugo kritizirana. Sada postaje sve više popularna dolaskom kroz ETF-ove. Prilično sam uzbuđen zbog sljedećeg razvoja događaja u ovom prostoru.”

Izvor: https://www.etfstream.com/

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
22. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward