Hrvatske kompanije zabilježile snažne rezultate u 2024.

Na razini indeksa CROBEX10tr, hrvatske kompanije su u 2024. ostvarile rast prihoda od 15% i dobiti od 11%.  Posebno su se pritom istaknule velike sastavnice – Hrvatski telekom, Končar i Valamar Riviera.

Kompanije listane na Zagrebačkoj burzi rezultate tradicionalno objavljuju do kraja veljače. Tako sada možemo sažeti glavne dojmove, koji su itekako pozitivni. Na razini cijelog indeksa CROBEX10tr je ostvaren rast prihoda od prodaje za 15%, što je gotovo dvostruko više od stope inflacije za godinu (8,4%). Od pojedinačnih sastavnica su se ovdje posebno istaknuli HPB Banka (+57%), Končar (+26%) i Span (+25%). Jedina kompanija s padom prodaje je bila Atlantska plovidba, a razlog se krije u odličnoj godini ranije, kad su cijene vozarina zbog geopolitičkih događanja bile na povijesno vrlo visokim razinama.

I na razini dobiti je zabilježen značajan rast od 11%. Rezultat je zapravo još bolji ako izuzmemo jednokratne pozitivne efekte preuzimanja Sberbanka od strane HPB-a u 2022. (tada je dobit na razini indeksa u plusu od 18%). U 2023. je s rastom dobiti od 52% na prvo mjesto zasjeo HT, a prate ga Ericsson Nikola Tesla (+40%) i Valamar (+38%).

Rezultati za 12 mjeseci 2023. godine po sastavnicama CROBEX10tr indeksa

SL 1 Divo

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Rezultati ukupnog indeksa i doprinos pojedine sastavnice

SL 2 Divo

Izvor: ICAM, izvještaji kompanija

Svi oni koji se žele izložiti ovim hrvatskim dionicama, najlakše to mogu učiti kroz naš InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7CRO, a na Ljubljanskoj pod ICCRO.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
6. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward