Koliko su Rumunjske kompanije popularne među ETF-ovima?

MSCI je revidirao svoje Frontier indekse, a kako se na tržištu sve češće spominje očekivana reklasifikacija Rumunjske iz Frontier u Emerging, zanimljivo je razmisliti što to znači za tržište. Stoga smo pogledali koliko su rumunjske dionice sada već popularne u ETF-ovima i što je reklasifikacija u Emerging donijela drugim tržištima.

MSCI je objavio reviziju svojih Frontier Markets indeksa po kojoj iz naše regije dodaju jednu slovensku (Telekom Slovenije) i jednu rumunjsku dionicu (Transport Trade Services). Ovo je, naravno, dodatak na dionice koje su već tamo.

Uvijek je zanimljivo pratiti promjene koje najveći svjetski voditelji indeksa rade jer njihovo ponašanje prate i ETF-ovi. Naravno, nisu svi indeksi jednako popularni.

Okvirno možemo reći ovako: Najviše ETF-ova će pratiti Developed Markets, zatim Emerging i na kraju Frontier. Nisu ni svi voditelji indeksa jednako popularni. Objave velikih kuća poput MSCI, FTSE ili S&P Global su najrelevantnije.

Hrvatska, Slovenija i Rumunjska su za većinu indeksa Frontier tržišta. Dakle, dodavanjem novih dionica možemo očekivati nešto novog kapitala na burzama, ali uglavnom su to mali iznosi. Ipak, Rumunjska je prema FTSE-u Emerging tržište i efekt toga već vidimo kroz ETF-ove.

SL 3 Divo

Naprimjer, zbog toga u Bukureštu ulaže i Vanguard FTSE Emerging Markets ETF. Najveća pozicija koju drži u Rumunjskoj je Banca Transilvania. Istina, uložili su “samo” 0,05% svog portfelja, ali, uzimajući u obzir njihovu veličinu, to znači da su kupili preko 35 milijuna eura vrijednosti dionice.

SL 4 Divo

Ova činjenica je pogotovo zanimljiva u kontekstu toga da se i od MSCI-a očekuje reklasifikacija Rumunjske iz Frontier u Emerging tržište. Time bi burza u Bukureštu lako mogla postati metom investicija još velikih ETF-ova, koji bi svojom potražnjom mogli dodatno potaknuti rast cijena dionica. To bi, naravno, išlo na ruku svima koji su prije toga već investirali u Rumunjsku, bilo kroz naš InterCapital BET-TRN UCITS ETF ili na neki drugi način.

SL 5 Divo

Ukoliko se želite izložiti rumunjskom dioničkom tržištu, jedan od najlakših načina je kroz naš InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji na ZSE kotira pod oznakom 7BET, a na LJSE pod ICBET.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
6. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward