Kako (p)ostati uspješan investitor

Posljednjih godina tržišne okolnosti mijenjaju se ubrzano, kako u negativnom, tako i u pozitivnom smjeru. U tekućoj godini najaktualnije teme koje utječu na tržišna kretanja svakako su povećana inflacija, prijetnja recesije, a dodatne poremećaje uzrokuje i geopolitička situacija u Ukrajini.

Sigurno se u ovakvim okolnostima pitate kada je pravo vrijeme za ulazak na tržište, je li najniža točka dosegnuta? Što učiniti ukoliko ste već investirali svoja sredstva – treba li povećati ulog ili ipak još pričekati? Ili da li tek sada započeti investirati?

Pokušaji tempiranja izlaska i ponovnog ulaska na tržište kapitala mogu biti vrlo primamljivi, posebno zato što dobar dio prinosa često dolazi u relativno kratkim razdobljima. Primjerice, značajan broj investitora je početkom COVID-19 pandemije zbog neizvjesnosti i straha od gubitaka prodao velik dio ili gotovo cijelu svoju investiciju, no vrlo rijetki su mogli predvidjeti početak brzog uzleta i novi dosegnuti „vrh“.

Može biti vrlo primamljivo pokušati tempirati tržišna kretanja, odnosno prodavati dionice/udjele u fondovima kada se očekuje pad tržišta te kupovati dionice/udjele kada se pretpostavlja da će tržište rasti, međutim teško je pogoditi „dno“, odnosno „vrh“. Prijašnja iskustva pokazala su da su negativni gospodarski utjecaji kratkoročni, te da nakon njih slijedi razdoblje oporavka.

Iako se čini kompleksan, odgovor na gore postavljena pitanja zapravo je vrlo jednostavan te se sastoji od nekoliko koraka:

Raspodijelite raspoloživi iznos na više uplata
Investiranje je maraton, a ne sprint
Diverzificirajte svoju investiciju
Kontrolirajte svoje emocije

Raspodijelite raspoloživi iznos na više uplata

Umjesto da ulaganje započinjemo odmah cjelokupnim iznosom, posebice u volatilnim vremenima dobro je svoj ukupni raspoloživi iznos raspodijeliti na više uplata. Samom raspodjelom na više uplata smanjuje se utjecaj negativnih emocija i nagađanje kada je pravo vrijeme za ulaganje. Također, smanjuje se mogućnost da se cijeli iznos investira u „pogrešno“ vrijeme.

Uzmimo za primjer kretanje S&P 500 indeksa (Graf 1.), koji se sastoji od 500 najvećih kompanija u SAD-u i investitora koji je uložio 100.000,00 HRK u navedeni indeks. Investitor je svoj ukupan iznos raspodijelio na uplate kroz četiri mjeseca (4×25.000,00 HRK) za vrijeme globalne financijske krize 2008. godine kada je indeks S&P 500 bilježio strmoglavi pad vrijednosti. Za pet godina investitor je ostvario prinos od 78%, odnosno 78.000,00 HRK. Naravno, da je uložio na najnižoj točki, zarada bi bila još veća, no teško je pogoditi najnižu točku; veća je vjerojatnost da ćemo je propustiti.

Isto tako, investitor koji je započeo ulaganje u istom periodu te je ishitreno odreagirao i u vrlo kratkom roku otkupio svoje udjele na najnižoj točki u promatranom periodu, ostvario je gubitak. Stoga je važno investiciju uvijek gledati na dugi rok.

Graf 1 Cekovic

Izvor: InterCapital Asset Management

Investiranje je maraton, a ne sprint

Uvijek gledajte dugoročan horizont. Financijska tržišta općenito su nepredvidiva na kratki rok. Dugoročnim investiranjem smanjuju se utjecaji kratkoročnih nestabilnosti na tržištu te se umanjuje rizik koji nastaje iz odabira „pravog trenutka“ za početak ulaganja. U dužem vremenskom intervalu velika je vjerojatnost da ćete kao investitor morati proći i one periode kada su tržišta u korekciji. Sve je to dio normalnog investicijskog ciklusa jer su kratkoročna negativna razdoblja prirodna pojava na tržištima i upravo zato treba gledati „širu“ (dugoročnu) sliku.

Diverzificirajte svoju investiciju

Osim kroz dugoročnost investiranja, diverzifikacijom vlastitog portfelja možete dodatno umanjiti rizik investicije. Diverzifikacija je najjednostavniji i najučinkovitiji način upravljanja rizicima. Što je investicija više raspršena na različite oblike i vrste proizvoda, to je veća vjerojatnost da će investitor u konačnici biti zadovoljan. Detaljnije o važnosti diverzifikacije pročitajte u našem blogu Manje nije uvijek više.

Kontrolirajte svoje emocije

Tempiranje vremena za ulaganje dokazano ne funkcionira, i u ovakvim nestabilnim vremenima važno je razmišljati racionalno. Pri investiranju je potrebno naučiti kontrolirati svoje emocije i pokušati se oduprijeti ishitrenim odlukama na osnovu trenutnog raspoloženja, o čemu možete pročitati više u našem blogu Prednosti investiranja i portret antiinvestitora.

Na korekcije treba gledati kao na izvor dugoročnih prilika.

Možemo reći da je u razdoblju visoke tržišne volatilnosti kakvoj smo trenutno svjedoci jedna od strategija uspješnog investiranja upravo raspodjela investicije na nekoliko uplata. Naravno,  dugoročan horizont i diverzifikacija investicije su tu da dodatno umanje rizik, a ukoliko u cjelokupnom procesu pokušamo isključiti emocije, možemo zaključiti da je pravo vrijeme za ulaganje uvijek.

Uzevši o obzir sve gore navedeno, iz naše palete proizvoda ističemo mješoviti fond InterCapital Balanced kao odličnu polazišnu točku u trenutačnim okolnostima. Predmetni fond ima potecijal ostvarenja viših prinosa u dužem roku te  investira u najkvalitetnije globalne dionice i obveznice. Za one investitore koji su spremni preuzeti nešto veću razinu rizika ili dodatno žele diverzificirati svoju postojeću investiciju, predlažemo dionički fond InterCapital Global Equity čija je strategija ulaganje na globalna razvijena tržišta.

Također, ukoliko se privremeno želite „skloniti“ u periodima visoke volatilnosti na tržištu, a da pritom zadržite porezni „štit“, predlažemo kratkoročni obveznički fond InterCapital Short Term Bond. Iz navedenog fonda se naknadno možete postepeno vraćati u neki od rizičnijih fondova kada se tržište stabilizira, na način opisan u blogu. Za detalje o navedenim fondovima kao i o ostatku palete naših proizvoda, pozivamo Vas da se prijavite na 1 na 1 sastanak  ili nam se obratite mailom na prodaja@intercapital.hr.

 Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Ana Ceković

PRODAJA
Objavljeno
11. studenoga 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward