Komentar ETF-ova za svibanj 2022.

Tijekom svibnja su dionička tržišta globalno bilježila značajnu volatilnost.

Invazija na Ukrajinu, stezanja monetarne politike, nastavak mjera za suzbijanje COVID-a u Kini te rast cijene energenata aktualni su pritisci koji su priječili promjenu sentimenta na tržištu. Središnje banke se nastavljaju suočavati s izrazito visokom inflacijom s jedne strane i prospektima usporavanja gospodarskog rasta s druge.

I dalje ostaje pitanje kako će reagirati potrošači u uvjetima restriktivnije monetarne politike te rasta cijena na globalnoj razini.

S obzirom da regionalna gospodarstva ovise o globalnim kretanjima, na kraju svibnja hrvatsko i slovensko dioničko tržište bilježilo je niže vrijednosti u odnosu na početak mjeseca. U skladu s tim su i indeksi CROBEX10tr te SBITOP TR pali u vrijednosti.

Od bitnih događaja u ovom dijelu godine izdvojili bismo niz glavnih skupština kompanija na kojima se glasa i o raspodjeli dobiti iz prijašnjih godina odnosno o isplati dividende.

Tako je u svibnju dividendu od 8 kuna po dionici (dividendni prinos 4,5%) isplatio Hrvatski telekom (HT). Radi se o najvećoj pozicija ETF-a InterCapital CROBEX10tr koji čini 18,7% NAV-a. U InterCapital SBITOP TR u svibnju je uplaćen drugi dio dividende kompanije Salus (SALR) koji nosi dividendi prinos 2,5%.

U lipnju nas čeka niz glavnih skupština kompanija Zagrebačke i Ljubljanske burze te isplate dividendi triju slovenskih kompanija. Rekorder po dividendom prinosu od 9,1% trenutno je slovensko osiguravajuće društvo Zavarovalnice Triglav (ZVTG) koje je izglasalo isplatu dividende 08.06. Ostale kompanije čija se isplata očekuje u lipnju su Cinkarne Celje (CICG) te NLB (NLB) s dividendnim prinosom 7,0% te 3,8% (cijene dionica od 31.05.2022.).

Pred nama su mjeseci u kojem očekujemo isplate dividendi u ETF-ove InterCapital CROBEX10tr te InterCapital SBITOP TR te naglašavamo prednost ulaganja u hrvatsko i slovensko dioničko tržište putem ETF-ova, koji dividende reinvestiraju bez poreznog umanjenja pri čemu se ostvaruje veći prinos.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Silvija Ravlić Varga, CFA

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
13. lipnja 2022.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward