OMV Petrom najavio rast dividende u 2024.

Treća najveća sastavnica rumunjskog BET indeksa (udio 17%), naftna kompanija OMV Petrom, je objavila prijedlog dividende za ovu godinu koja daje dividendni prinos od 7%. Osim toga, kažu da će i ove godine ponuditi dodatnu, izvanrednu dividendu, koja će prinos učiniti još atraktivnijim.

Rumunjsko tržište je već dulje vrijeme poznato po visokim dividendama, i to ga čini privlačnim kako domaćim, tako i stranim investitorima. Računamo li s dividendama plaćenim u proteklih 12 mjeseca, indeks trenutno nudi dividendni prinos od oko 6%. Prva kompanija koja je najavila dividendu za ovu godinu (iz dobiti ostvarene u 2023.) je OMV Petrom. Naravno, prijedlog će morati potvrditi dioničari na skupštini. Menadžment je tako predložio isplatu 0,0413 RON po dionici, što u ovom trenutku daje dividendni prinos od nešto iznad 7%.

Zanimljivo, najavili su da će predložiti i izvanrednu dividendu. Iako nisu dali iznos, ponovi li se iznos od protekle dvije godine (0,045 RON po dionici), ukupni dividendni prinos bi iznosio 15%.

Povijesno kretanje dividende po dionici OMV Petroma

omv

Izvor: OMV Petrom

U svakom slučaju, izgleda da će rumunjsko tržište još jednom biti jako atraktivno po pitanju dividendi. Oni koji mu se žele izložiti, najlakše to mogu učiniti ulažući u InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7BET, a na Ljubljanskoj burzi pod ICBET.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
6. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward