Krka objavila snažne rezultate i očekivanja za sljedeću godinu

Farmaceutska kompanija Krka, najveća sastavnica slovenskog SBITOPtr indeksa (30%), je objavila preliminarne rezultate i očekivanja za sljedeću godinu. Brojevi daju optimizam za daljnji rast i održavanje visokog dividendnog prinosa, zbog kojih su kompanija i cijeli indeks trenutno vrlo atraktivni.

Preliminarni rezultati za 2023. pokazuju rast prihoda od 5% u odnosu na 2022. godinu. Probivši granicu od 1,8 milijardi eura, ovo je i najbolji rezultat u povijesti kompanije. U isto vrijeme, EBITDA (operativna dobit) je rasla 3%. Na posljednjim linijama računa dobiti i gubitka vidimo pad dobiti (s 364 na 311 milijuna eura), što se pripisuje tečajnim razlikama. Pad vrijednosti rublje je glavni uzrok ovome.

Podjela Krkinih prihoda od prodaje za 2023. godinu po regijama

Krka

Izvor: Krka

Kompanija je dala i procjenu rezultata za 2024. Ciljani prihodi su 1.850 milijuna eura, što bi predstavljalo rast od 2,5% u odnosu na 2023. Očekuju da dobit ostane otprilike na razini prošlogodišnje (310 milijuna eura).

Strategija Krke do 2028. navodi očekivani rast prihoda od barem 5% godišnje, uz operativnu maržu od barem 25%. Kompanija je inače poznata po konzervativnim procjenama. S inflacijom koja je zahvatila sve segmente industrije (pa tako i farmaceutiku) je teško precizno procijeniti, ali ipak se ne bismo iznenadili da marža bude ipak nešto veća od navedenih 25%.

Prikaz prošlih i planiranih rezultata Krke

Graf 2

Izvor: Krka

Čak i uz konzervativnu procjenu o zadržavanju dobiti na trenutnoj razini kroz duži period, Krka bi bez problema mogla nastaviti isplaćivati dividendu. S obzirom da su prošle godine isplatili 6,60 eura po dionici, na današnju cijenu je dividendni prinos visokih 5,7%. Ovo dionicu još uvijek čini poprilično atraktivnom.

Oni koji žele sudjelovati u budućnosti Krke, ali bi ipak željeli diversificirati svoj portfelj ostalim slovenskim dionicama, najlakše to mogu postići ulaganjem u naš InterCapital SBITOPtr UCITS ETF, koji na Zagrebačkoj burzi kotira pod oznakom 7SLO, a na Ljubljanskoj burzi pod ICSLO.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
6. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward