Pet ETF-ova za zaštititi portfelj od pregrijanog tržišta

S pedesetogodišnjom rekordnom izloženosti u dionicama i kontinuiranim zaradama koja nadmašuju sva očekivanja i unatoč neizvjesnosti oko inflacije i rasta, vrijeme je da se investitori upoznaju s obrambenim pozicijama koje se nude unutar ETF-ova.

Vrhunac optimizma na tržištu porastao je prošlog tjedna kada je JP Morgan Private Bank opisao valuacije kao “priced for perfection”, s ravnotežom rizika i nagrade koja je sada negativno nagnuta nakon više od godinu dana rasta cijena dionica.

Optimizam investitora je visok jer je “better-than-goldilocks” scenarij postao konsenzus, a izloženost je visoka s mnogo pokazatelja koji ukazuju i na priloženost,” izjavio je JP Morgan.

“Tržišta su “priced for perfection” jer su valuacije visoke, a ekstremna prenatrpanost u dionicama s momentumom izložena je riziku oštre korekcije.

Nigdje se ova priča ne odražava jasnije nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je koncetracija u dionicama na razini koja nije viđena još od 1970-ih, pri čemu je Magnificent 7 odgovoran za otprilike dvije trećine prinosa S&P 500 indeksa prošle godine – pri čemu je svaki od članova sedmorke ostvario prosječan prinos od 111%.

Prvi kvartal 2024. godine dočekao je investitore s tvrdoglavom inflacijom, ekstremnim kvartalnim zaradama poput onih od Nvidije i “hawkish” politikom središnjih banaka. Usred neizvjesnog okruženja, ETF Stream odabire pet ETF-ova za diverzifikaciju i smanjenje rizika portfelja van uskog vodstva američkih dionica velikih tržišnih kapitalizacija.

  1. Xtrackers MSCI World ex USA UCITS ETF (EXUS)

Prvi temelj prema ovom cilju je novi EXUS, koji je uvršten na Deutsche Borse i Londonsku burzu s ukupnim omjerom troškova (TER) od 0,15% i preuzima titulu prvog globalnog ETF-a za dionice izvan SAD-a u Europi.

Proizvod fizički replicira MSCI World ex USA indeks sačinjen od 870 velikih i srednjih kompanija, koje čine otprilike 85% free-floata 22 razvijenih tržišta.

Unatoč imenu ‘MSCI World’, indeks bez američkih dionica vrlo je različit od svog nadređenog indeksa, koji trenutno 70% svoje košarice ulaže u američke dionice.

Ispunjavajući prazninu koju je ostavilo najveće svjetsko tržište dionica, tri najveće alokacije indeksa su Japan s 21,1%, Velika Britanija s 12,9% i Francuska s 10,8%.

EXUS predvodi našu listu ne kao ETF koji pobjeđuje svjetska tržišta, već kao alat za izgradnju portfelja. Iako je indeks MSCI World ex USA zaostajao za svojim nadređenim indeksom za 87% od početka tisućljeća do studenog prošle godine, uklanjanje američkih dionica iz visoke izloženosti indeksa omogućava investitorima da budu selektivniji u odabiru trenutaka ulaska na američko tržište.

  1. iShares iBonds Dec 2025 Term $ Treasury UCITS ETF (IT25)

 

Na obvezničkim tržištima, ETF Stream je predstavio BlackRockov IT25 uvršten na Deutsche Boerse, LSE, Euronext Paris, SIX Swiss Exchange, Bolsa Institucional de Valores i Santiago Stock Exchange prošlog rujna s TER-om od 0,10%, pružajući prvo ciljano dospijeće američkih trezorskih ETF-ova u Europi.

ETF koristi metodologiju samplinga za replikaciju ICE 2025 Maturity US Treasury UCITS indeksa od 49 američkih suverenih izdanja s efektivnim trajanjem od 1,25 godina.

Iako su neki upravitelji fondova počeli dodavati trajanje krajem prošle godine, s ciljem “zaključivanja” viših prinosa na duži rok, iznenađujuće visoki američki osnovni indeksi inflacije (CPI) početkom 2024. godine podsjetili investiture na oprez i o tome da ne odlaze “predaleko” duž krivulje.

IT25 investitorima pruža ciljanu izloženost kratkoročnim američkim trezorskim vrijednosnim papirima, smanjujući rizik trajanja dok zaključuje više prinose – s trenutno prosječnim ponderiranim prinosom do dospijeća od 5,11%.

ETF također sjedi između BlackRockovih konvencionalnih ETF-ova za trezorske zapise od 0-1 godine i 1-3 godine u smislu prinosa i trajanja.

Prednost koju IT25 nudi je sposobnost zaključavanja trenutnih prinosa do blizine dospijeća, dok će konvencionalni referentni indeksi za obvezničke ETF-ove nastaviti rebalansirati svoje sastavnice kako bi održali ciljano trajanje do dospijeća, neovisno o prinosu.

  1. VanEck Morningstar US Wide Moat UCITS ETF (MOTU)

Proučavajući alate za segmentiranje američkih dionica, ETF Stream je otkrio da je VanEck u siječnju u Europu donio svoju wide moat strategiju u SAD-u vrijednu 13 milijardi dolara s naknadom od 0,46%.

MOTU prati Morningstar Wide Moat Focus indeks, koji je “poluaktivni” pristup koji obuhvaća 50 američkih dionica koje su identificirane da imaju economic moat

Koncept moata, prvi put je upotrijebljen od strane Warrena Buffetta, opisuje kompanije koje imaju konkurentsku prednost, a implementira ga Morningstar kroz kvantitativne valuacijske metode i identificira kompanije koje imaju koristi od troškovnog vodstva, ekonomije obujma, network efekata i neopipljive imovine, poput snage branda i visokih troškova prebacivanja za korisnike.

U praksi, alternativni pristup MOTU-a izlaganju kvazikvalitetnome faktoru zanimljiv je s gledišta izgradnje portfelja.

S jedne strane, može se očekivati da će fokus ETF-a na strateški dobro pozicionirane kompanije dati obrambene kvalitete tijekom razdoblja pada dioničkih tržišta.

Zapravo, Morningstar je primijetio da je njegov wide moat index nadmašio američki benchmark za 327 baznih bodova (bps) godišnje od pokretanja u veljači 2007., dok je također nadmašio isti indeks tijekom godina pada tržišta 2008., 2018. i 2022.

Važno je napomenuti da MOTU također ima malu izloženost trenutnim divovima američkih dionica, dodjeljujući svoje najveće ponderacije tvrtkama Salesforce, Equifax, Masco, Wells Fargo i Walt Disney.

  1. Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF (XDEW)

Nedavni primjerak za izlaganje američkim dionicama, ali i izbjegavanje značajne alokacije divovima tehnološkog sektora je najveći equal weight ETF u Europi, XDEW.

XDEW prati S&P 500 Equal Weight indeks, koji jednako ponderira sve sastavnice glavnog američkog benchmarka dionica velike i srednje tržišne kapitalizacije, na svakom datumu rebalansa.

U praksi, ETF pretežno teži mid-cap dionicama i sektorima “stare ekonomije” u usporedbi s njegovim nadređenim indeksom, što potvrđuje težina sektora informacijske tehnologije koja je smanjena na 13,3%, s početnih 29,8% u osnovnom S&P 500 indeksu.

Kao i EXUS, XDEW može nadmašiti svoje “konvencionalne” ekvivalentne strategije kroz određena razdoblja, međutim, njegova glavna upotreba u kontekstu upravljanja prekomjernim entuzijazmom je izgradnja portfelja.

Naime, XDEW omogućuje investitorima da i dalje izraze uvjerenje u američke dionice bez dodavanja velikih pozicija već visokim ponderima u mega-cap tehnološkim kompanijama.

Ovaj pristup bio je popularan tijekom 2023., s XDEW pretvaranjem odljeva od 657 milijuna dolara u prvih pet mjeseci godine u priljeve od 2 milijarde dolara do kraja godine.

  1. Invesco Health Care S&P US Sector UCITS ETF (XLVS)

Konačno, oni koji traže klasičnu defanzivnu sektorsku alokaciju unutar svoje američke dioničke košarice mogu odabrati Invescov XLVS, najniže naknade u Europi za izlaganje sektoru američkog zdravstva s TER-om od 0,14%.

XLVS sintetički replicira S&P Select Sector Capped 20% Health Care indeks sačinjen od 64 sastavnice S&P 500, klasificirane kao sudionicima u sektoru zdravstva u GICS-u (Global Industry Classification Standard Global Classification Standard).

Upravitelji fondova više su preferirali sektor zdravstva kao obrambenu alokaciju tijekom razdoblja volatilnosti valuacija, zbog relativne stabilnosti zarada industrije i distanciranja od gospodarskih ciklusa.

XLVS obuhvaća zdravstveni sektor osiguravajući da investitori pritom ne uzimaju velike oklade na pojedine dionice, uz metodologiju ograničenja alokacije od 20% referentnog indeksa.

Izvor: https://www.etfstream.com/

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
22. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward