Rumunjske kompanije povećale dividende

Nakon što smo dočekali kraj sezone izvještaja, ide sezona poziva na skupštinu, a time i dividendi. Nakon dobrih financijskih rezultata koje su zabilježile u prošloj godini, nije čudo da rumunjske kompanije pojačavaju dividende. Na razini indeksa, izgleda da nas čeka godina s dividendnim prinosom od 7%, što bi Rumunjsku stavilo na sam vrh regije i šire.

Od 20 sastavnica Rumunjskog BET-TRN indeksa, kojeg prati i naš ETF, njih 17 je već objavilo poziv na skupštinu s prijedlogom dividende, OMV Petrom je predložio konkretan broj samo za redovnu, ali ne i za najavljenu izvanrednu dividendu, a 2 manje kompanije još čekamo.

U tablici ispod vidimo da je 5 najvećih sastavnica predložilo rast dividende, uglavnom dvoznamenkasti. Budući da tih 5 sastavnica čini 73% indeksa, glavnina priče je tu već ispričana. Među njima se posebno ističe Hidroelectrica, kompanija koja se lani tek pojavila na burzi kroz najveći IPO koji je naša regija ikad vidjela. Pad dividende je najavilo 5 kompanija, ukupne težine tek 9% u indeksu.

RO sl 1

Uz ovakav rast dividendi Rumunjska ostaje dividendna priča čak i kad uzmemo u obzir snažan rast indeksa kako lani, tako i ove godine. A pogotovo će to biti slučaj ako OMV Petrom ponovi iznos od 0,0450 RON-a izvanredne dividende po dionici (koliko je izvanredna ako je najavljena već treću godinu zaredom?). Tada će BET indeks svoj dividendni prinos zaokružiti na 7% i čak premašiti trenutnog šampiona regije – Sloveniju.

RO sl 2

U svakom slučaju, ako se želite izložiti ovoj dividendnoj priči, najlakše to možete učiniti ulažući u naš InterCapital BET-TRN UCITS ETF, dostupan na Zagrebačkoj burzi pod oznakom 7BET te na Ljubljanskoj burzi pod ICBET.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
4. travnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward