Sažetak 2023. za ETF-ove u Europi: druga najbolja godina po uplatama ikad

Mnogi europski investitori su u 2023. upravo ETF-ove izabrali kao instrument za ulaganje na burzu. Interes je, tradicionalno, bio najveći za dioničkim ETF-ovima, ali relativni pobjednik su obveznice. Kako je godina izgledala u povijesnom kontekstu, pogledajte u grafovima.

Prema podacima ETFbooka, europski ETF-ovi su u 2023. privukli 166 milijardi dolara neto uplata. To je čini drugom najboljom godinom ikad, nakon rekordne 2021. kad se, tijekom lockdowna, velik broj investitora prvi put okrenuo ulaganju na burzu.

Iako su najveće neto uplate zabilježili dionički ETF-ovi, obveznički su se istaknuli kao kategorija s najvećim relativnim rastom.

Neto uplate u ETF-ove po godinama u mlrd USD (equity = dionice, bond = obveznice)

Divo 1

Izvor: ETFbook

U dioničkim ETF-ovima, najviše interesa je bilo za takozvane „core“ investicije, to jest one ETF-ovi koji obično služe kao baza prilikom gradnje šireg portfelja. U ovom slučaju su to diversificirani globalni dionički ETF-ovi ili američki S&P 500. Velika potražnja je također vladala za ETF-ovima koji djelomično ciljaju održivost (sutainability). ETF-ovi fokusirani na SAD (33 mlrd dolara) i cijeli svijet (29 mlrd dolara) su predvodili, dok su europski zabilježili neto odljev od 0,7 mlrd dolara.

Neto uplate u dioničke ETF-ove po kategorijama (mlrd USD)

Divo 2

Izvor: ETFbook

Obveznički ETF-ovi su u godini privukli 70 mlrd dolara, što 2023. čini rekordnom. Najviše interesa je bilo za državnim obveznicama (28 mlrd dolara), koje su slijedile korporativne (21 mlrd dolara), dok je na trećem mjestu takozvana „ultra short“ kategorija, u koju spadaju i novčani fondovi (12 mlrd dolara). Ova kategorija svoju popularnost, očekivano, duguje visokim kratkoročnim kamatnim stopama, što je posljedica borbe koju ECB vodi s inflacijom.

Neto uplate u obvezničke ETF-ove po kategorijama (mlrd USD)

Divo 3

Izvor: ETFbook

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
20. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward