Cjenovni rat na europskom tržištu ETF-ova smanjuje naknade

Iako je trend smanjenja naknada na ETF-ove prisutan od njihovih samih početaka, 2023. i početak 2024. su donijele nove lijepe vijesti za ulagatelje. Kako svijest o ETF-ovima raste i sve veći dio stanovništva po prvi put izabire fond za sebe, upravitelji imovinom rade sve da se izabere baš njih. Budući da je trošak u većini slučajeva glavna razlika među ETF-ovima koji prate isti indeks, fokus je na tome.

Tako je State Street Global Advisors (SSGA) smanjio trošak svog S&P 500 ETF-a (SPDR S&P 500 UCITS ETF, odnosno SPY5) za dvije trećine, odnosno s 0,09% na 0,03% od studenog 2023. Odlučili su ponuditi jako atraktivnu naknadu i za one koji žele investirati u S&P 500, ali ne biti izloženi dolaru (hedžirani ETF) te za one koji žele pojačati izloženost kompanijama koje vode računa o ESG-u unutar S&P 500 indeksa. Hedžirani ETF (SPDR S&P 500 EUR Hdg UCITS ETF, SPPE) sada nosi godišnji trošak od 0,05%, a ESG ETF (SPDR S&P 500 ESG Leaders UCITS ETF, SPPY) 0,03%.

Naknade padaju i na drugim klasama ETF-ova. Tako se sada u zlato može ulagati kroz DWS-ov ETC Xtrackers IE Physical Gold ETC Securities (XDGU) uz naknadu od 0,11% godišnje. Global X Copper Miners UCITS ETF (COPX) je smanjio fee s 0,65% na 0,55%.

I novi ETF-ovi koji se pojavljuju nude niske naknade. Naprimjer, Invesco FTSE All-World UCITS ETF (FWRA) je pokrenut s ukupnom naknadom od 0,15% godišnje, što je sada najjeftiniji globalni ETF.

Najveći korisnici takvih smanjenje naknada su, naravno, ulagatelji u ETF-ove. Kao što je vidljivo, naknade značajno ovise o vrsti imovine i veličini ETF-ova. I InterCapital-ovi ETF-ovi su posljednjih mjeseci postali atraktivniji, budući da je upravljačka naknada za sve dioničke (koji prate hrvatski, slovenski i rumunjski indeks) smanjena na 0,6% godišnji, čime je ukupni godišnji učinak trošak oko 0,98%.

 

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
20. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward