U globalnoj popularnosti ETF-ova i kod nas možete sudjelovati kroz IC rješenja

O ETF-ovima kao jednoj od vodećih investicijskih mogućnosti na tržištima se priča već dugo. Od 2020. i investitori na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi mogu izabrati ovakav način ulaganja, zasad samo u našu regiju. Ovaj put vam donosimo pregled stanja trgovine ETF-ovima u svijetu, podsjećamo na ETF-ove koje već možete kupiti u Hrvatskoj i Sloveniji te dajemo lagani nagovještaj onoga što za vaš spremamo u budućnosti.

Prije svega, onima koji još nisu upoznati s ETF-ovima i njihovim karakteristikama predlažemo da pogledaju našu stranicu posvećenu baš ovoj vrsti investicija: https://icam.hr/etfs/ .

U posljednjih 16 godina rast imovine dioničkih ETF-ova iznosi 14% godišnje!

Vratimo li se u period prije prethodne velike financijske krize (2007.) godine, ukupna imovina dioničkih ETF-ova u svijetu je iznosila oko 1.000 milijardi dolara (bilijun dolara). Prema podacima JP Morgana, od tada do danas je ta imovina zabilježila prosječnu godišnju stopu rasta od oko 14%, što znači da je imovina u dioničkim ETF-ovima ove godine dosegnula iznose od skoro 8.000 milijardi dolara.

Visoke stope rasta su zabilježile i ostale kategorije ETF-ova, iako u svojim apsolutnim iznosima još uvijek nisu ni blizu dioničkima. ETF-ovi koji ulažu u instrumente fiksnog prinosa (obveznice) danas imaju oko 2.000 milijardi, a oni koji ulažu u robe oko 200 milijardi dolara imovine.

Divo graf 1 1

Interes investitora za ETF-ove raste i zbog niskih troškova

Dio ovakvog rasta je došao i od rasta cijena imovine, ali velikim dijelom je za to zaslužan interes ulagatelja, prvenstveno „malih,“ kojima ovi instrumenti omogućuju jednostavno izlaganje diversificiranom portfelju i profitiranje od rasta cijelog tržišta. Osim toga, ulagatelje privlače i niski troškovi. Naknada za upravljanje kod ETF-ova, kao pasivnih proizvoda, je nekad značajno niža od aktivnih fondova. Kako imovina ETF-ova raste (a troškovi za upravitelje imovinom su uglavnom fiksni), s vremenom mogu klijentima zaračunavati sve manju cijenu (upravljačku naknadu). Budući da je ETF tržište najrazvijenije u SAD-u (gdje se nalazi 7 od ukupno 10 bilijuna dolara), ne čudi da su tamo i naknade najmanje (prosjek za sve vrste imovine u SAD-u iznosi oko 0,17% godišnje, a EMEA regija u koju spada i Europa je na oko 0,24%, prema podacima JP Morgana).

Divo graf 2

Interes o kojem pričamo nije samo zanimljiv broj na papiru, već i transformacijski pomak za cijelu industriju upravljanja imovinom. Kako bi se i na tržištima naše regije klijentima omogućilo trgovanje lokalnim ovakvim papirima, InterCapital je zasad uveo ETF-ove koji prate hrvatsko, slovensko i rumunjsko tržište. Naravno, i naši ETF-ovi dijele jednu od njihovih najbitnijih karakteristika – niske troškove, koji će postajati još niži kako imovina bude rasla. Prvo smanjenje upravljačke naknade, s 0,8% na 0,7% godišnje smo nedavno imali na slovenskom ETF-u, a više o tome i općenito troškovnoj strukturi naših ETF-ova možete pročitati ovdje: https://icam.hr/smanjujemo-naknadu-za-intercapital-sbitoptr-ucits-etf/ .

InterCapital-ovi ETF-ovi u prometu Zagrebačke burze čine 5% ove godine

Time i Zagrebačka burza sada dijeli europski prosjek po pitanju udjela trgovanja ETF-ova u ukupnom dioničkom prometu. Od početka ove godine do kraja rujna, ETF-ovi su na Zagrebačkoj burzi činili 4,7% dioničkog prometa, što je otprilike na razini Japana i Australije, a u Europi najviše u našoj široj regiji, čak više i od zemalja poput Njemačke, Francuske i Nizozemske. Naravno, prometi o kojima govorimo u apsolutnim iznosima još uvijek poprilično kaskaju za navedenim zemljama. Naprimjer, prosječni dnevni promet ETF-ovima na ZSE ove godine je 54 tisuće EUR dnevno, dok je u Njemačkoj 60 milijuna, Nizozemskoj 75 milijuna, a Francuskoj 137 milijuna EUR. Neiznenađujuće, i po ovom pokazatelju vodi SAD, s prosječnim dnevnim prometom od 137 milijardi dolara dnevno.

Divo graf 3

Što vam novo spremamo u skoroj budućnosti?

Optimistični smo po pitanju trgovanja ETF-ovima u Hrvatskoj i Sloveniji (ali i Rumunjskoj gdje ćemo uskoro biti dostupni!) ne samo zbog navedenih globalnih trendova, već i nove ponude koju za vas pripremamo. Uskoro ćete tako na domaćim burzama imati priliku ulagati ne samo u lokalne dioničke indekse, već i naći vrlo atraktivne alternative kratkoročnim ulaganjima u bankovne depozite, sudjelovati u visokim prinosima na obveznice ili čak uložiti u strana razvijena tržišta! Vrlo smo uzbuđeni zbog ovih novih rješenja i nadamo se da ćete među njima naći rješenja i za svoje ulagačke potrebe. Prve novosti stižu jako brzo, stoga nas nastavite pratiti ovdje te na našim društvenim mrežama.

U međuvremenu naravno redovno možete trgovati našim postojećim ETF-ovima: InterCapital SBITOPtr UCITS ETF (ZSE: 7SLO, LJSE: ICSLO) koji prati slovenski blue-chip indeks, InterCapital BET-TRN UCITS ETF (ZSE: 7BET) koji prati rumunjski blue-chip indeks te InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF (ZSE: 7CRO, LJSE: ICCRO) koji prati hrvatski blue-chip indeks.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
2. listopada 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward