Trajni nalog – investiranje za svakoga

Siguran sam da će se većina složiti da se kao investitori nalazimo u turbulentnim vremenima. Rast kamatnih stopa, borba sa visokom inflacijom, strah od recesije, te sveprisutna rusko-ukrajinska kriza stvaraju negativan sentiment na financijskim tržištima. Mnogi investitori preispituju svoju strategiju ulaganja te razmišljaju na koji način pozicionirati postojeći portfelj te što napraviti sa daljnjim ulaganjima. Rješenje možemo pronaći u redovnom i discipliniranom investiranju koje je u trenucima tržišnih neizvjesnosti bolje nego ništa ne činiti. Radi se o „dollar-cost averaging“ strategiji investiranja koja ublažava posljedice tržišnih volatilnosti i zajedno sa diverzifikacijom portfelja smanjuju rizik investiranja kroz vrijeme. Više o toj strategiji i njenim prednostima možete pročitati u mom blogu Investiranje putem trajnog naloga – maraton, a ne sprint – InterCapital Asset Management (icam.hr).

Kroz nekoliko cjelina navedenih u stavku, pronađite informacije o tome zašto je strategija periodičnog investiranja prikladna za svaku tržišnu fazu.

Uvod u strategiju investiranja

Periodično vs jednokratno investiranje

Zaključak

Uvod u strategiju investiranja

U ovom blogu pokazati ću kako se spomenuta strategija pokazala na primjerima dioničkih fondova pod našim upravljanjem. Vremenska serija u analizi je 30.03.2021. – 31.03.2023., a dionički fondovi koji su uzeti u analizu su:

  • InterCapital SEE Equity – orijentiran na dionička tržišta jugoistočne Europe
  • InterCapital Global Equity – orijentiran na globalna dionička tržita
  • InterCapital Global Technology – orijentiran na ulaganje u tehnološke i IT kompanije

Graf 1 Brane

Na grafu su prikazana kretanja vrijednosti dioničkih fondova u razdoblju dvije godine. Ovo je dobar primjer koliko je važna diverzifikacija ne samo po klasama imovine (dionice, obveznice, robe, nekretnine, novac), već i unutar iste imovinske kategorije. U promatranom razdoblju imamo fond koji je ostvario prinos od 20% (SEE Equity), fond koji je imao neznatni rast od 2,85% (Global Equity), te fond je koji je doživio snažnu korekciju te period završio u padu od -18,73% (Global Technology).

Periodično vs. jednokratno investiranje

Napravit ćemo kratku analizu kako bi se portfelj ponašao da ste imali periodičnu kupnju udjela prvog, desetog i dvadesetog u mjesecu (100 EUR za dioničke fondove SEE Equity i Global Equity, te 100 USD u fond Global Technology). Također, u analizu ćemo uvrstiti i scenarij jednokratne kupnje u vrijednosti mjesečnih uplata (2.400 EUR za dioničke fondove SEE Equity i Global Equity, te 2.400 USD u fond Global Technology).

Nakon 24 identične uplate u periodu od 30.03.2021. do 31.03.2023. pogledajmo kolika bi bila vrijednost koju bi imao investitor na kraju razdoblja.

Graf 2 Brane

Prema prikazanoj vrijednosti investicije možemo primjetiti da je neznatna razlika u vrijednosti investicije ako promatramo period investiranja unutar mjeseca.

Ako pogledamo jednokratno investiranje tada dolazimo do zanimljivih pokazatelja.

Graf Brane tablica

Vidimo da ovdje na rezultat utječe trenutak jednokratne kupnje udjela koji može biti povoljniji od kontinuiranih mjesečnih uplata. Vrijednosti u zelenom znači da bi vrijednost investicije bila veća kod jednokratne kupnje, nego da ste taj iznos raspodijelili na 24 periodične uplate. Takav scenarij je specifičan kada su financijska tržišta nalaze u periodu rasta, a to se dogodilo sa fondovima SEE Equity i Global Equity. Vrijednosti označene crveno znači da je periodičnom kupnjom ostvarena veća vrijednost investicije i takav scenarij se pokazao kod fonda Global Technology koji je promatranom razdoblju imao snažnu korekciju. U primjeru je pokazan i scenarij kupnje udjela na kraju vrlo uspješne 2021. godine za dionička tržišta i u vremenu kada je malo tko od nas vjerovao da bi se mogao dogoditi rat u Ukrajini. To je dovelo do izrazito volatilnog razdoblja i korekcije na dioničkim tržištima, a takav scenarij se pokazao nepovoljan za jednokratno investiranje u odnosu na periodično investiranje.

Zaključak

Investiranje strategijom periodičnih uplata ne znači nužno da ćete biti uspješniji od investitora koji jednokratno investiraju cijeli planirani iznos jer to prvenstveno ovisi o trenutku jednokratne investicije. To pokazuje slijedeći graf gdje se vidi uspješnost 24 mjesečne strategije periodičnih uplata u odnosu na jednokratnu kupnju na američkim dionicama kroz nekoliko desetljeća.

Graf 3 Brane

Izvor: econ.yale.edu/shiller/data.htm; OfDollarsAndData.com; (DCA – strategija periodičnih uplata; Lump sum – jednokratno ulaganje)

Ono što je najvažnije, strategijom periodičnih uplata dobivate disciplinu i rutinu investiranja na duži rok, minimizirate emocionalnu komponentu ulaganja i volatilnost osobnog portfelja, koristite prednosti pasivne investicijske strategije koja isključuje impulzivne i špekulativne odluke bazirane na osobnom mišljenju ili tržišnim uvjetima. Idealna je za investitore koji žele odvajati višak slobodnih novčanih sredstava na mjesečnoj osnovi i na taj način kreirati svoj štedni plan.

I na kraju, ovisno o tržišnim prilikama možete imati i veći prinos od investitora koji preferiraju jednokratno ulaganje.

Investiranje je značajno pojednostavljeno korištenjem naše web platforme, a ubrzo ćemo lansirati i mobilnu aplikaciju. Svakako Vam preporučujemo da se detaljnije informirate o samom fondu u Dokumentu s ključnim informacijama te Prospektu i pravilima krovnog fonda, a za sva dodatna pitanja Vam predlažemo da dogovorite online savjetovanje. Stojimo Vam na raspolaganju i na mailu prodaja@intercapital.hr

 

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima fonda, Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje.

Ovaj blog pripremljen je u informativne i promidžbene svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Branimir Baričić

PRODAJA
Objavljeno
27. travnja 2023.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward