Trgovanje ETF-ovima na ZSE još atraktivnije

U novu godinu ulazimo s dvije lijepe vijesti od Zagrebačke burze i SKDD CCP-a koje će trgovanje ETF-ovima učiniti još atraktivnijim po pitanju troškova.

SKDD CCP će od 15. siječnja poravnavati transakcije ETF-ovima, čime se ukida trošak od 2,65 eura po transakciji za naše dioničke ETF-ove. Operativno to znači da će namira biti brža, sigurnija i prilagođena najsuvremenijim mehanizmima. Međutim, ono što je zanimljivije za pojedinačne investitore je da se ukida trošak od 2,65 eura po transakciji, čime se naše dioničke ETF-ove dovodi u istu poziciju kao i najlikvidnije hrvatske dionice poput HT-a, Podravke ili Valamara.

Iako je za velike naloge ovaj trošak bio gotovo beznačajan, bitan je malim investitorima jer daje podlogu da se trguje i puno manjim iznosima bez velikog utjecaja troškova na prinos. Ukupan trošak trgovanja (brokerska naknada), naravno, ovisi o pojedinačnom ugovoru koji imate sa svojim brokerom.

Zagrebačka burza je napravila dodatan korak za povećanje atraktivnosti našeg novčanog ETF-a (7CASH). Minimalni pomak cijene je tako smanjen na 1 cent (dosad je bio 2). Budući da održavatelj tržišta kupovnu i prodaju cijenu (bid i ask) drži u razmaku minimalnog pomaka, ovo znači da se ta razlika (spread) prepolovila. Drugim riječima, s trenutnim prinosom 7CASH ETF-a (oko 3,5% godišnje, odnosno 0,01% dnevno) i cijenom na tržištu od 100 eura, dosad ste morali držati investiciju barem 2 dana da isplatite bid/ask spread, a sada će biti dovoljan samo 1 dan.

Tri su bitna elementa koji utječu na prinos ETF-ova: 1) izbor teme u koju želimo uložiti, 2) izbor upravitelja koji će kvalitetno pratiti temu i 3) troškovi (koji uključuju i bid/ask spread). Ove dvije promjene su primjer kako cijeli sustav kontinuirano radi na daljem razvoju infrastrukture za trgovanje ETF-ovima u Hrvatskoj. Stoga očekujemo da ćemo ubuduće moći predstaviti još novosti koje će utjecati na smanjenje troškova te povećanje jednostavnosti ulaganja u ETF-ove.

Ukoliko želite saznati više o našim postojećim ETF-ovima, pozivamo vas da pogledate video s pregledom za 2023. godinu: https://www.youtube.com/watch?v=pMURUs8voJU

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
2. siječnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward