Ključna pitanja za financijska tržišta u 2024.

U susret novoj godini pročitao sam brojna kvalitetna istraživanja na temu očekivanja u 2024. Dosta je oprečnih mišljenja i spektar ishoda je poprilično širok. Ne bih sugerirao da su pojedina istraživanja točna, a druga netočna, ali svakako potiču na razmišljanje. U istom tonu, evo 10 pitanja za koja smatram da su ključna u 2024.

1/ Hoće li korelacija između dionica i obveznica ostati pozitivna? Korelacija između američkih dionica i obveznica najviša je od devedesetih godina (vidi grafikon). Mogla bi ponovo prijeći u negativu prebacivanjem fokusa s inflacije na rast. Povratak 60 – 40 portfelja?

3-godišnja korelacija dnevnih prinosa između US 10Y Treasury i S&P500 dioničkog indeksa od 1986. do danas (engl. Correlation of daily returns over a rolling three-year period)

Niko graf 1

Izvor: Bloomberg

2/ Hoće li geopolitika imati dugotrajan utjecaj na tržišta i sirovine? Malo tko bi predvidio gdje će završiti cijena sirove nafte s potpunim predviđanjem geopolitičkih događanja.

3/ Hoće li 2024. biti tematsko tržište, vođeno mega trendovima poput razvoja umjetne inteligencije, ili makroekonomsko tržište, vođeno makro narativom poput soft landing-a? 2023. godina bila je uglavnom tematska sve do “sveobuhvatnog rasta” od sredine studenog.

4/ Hoće li američki potrošači izdržati? Američki potrošač bio je jedna od najsvjetlijih točaka u 2023., ali stopa štednje je neodrživo niska, a zaliha akumulirana kroz pandemijski period se troši.

5/ Hoće li potraga za sljedećim velikim izvorom rizika poput kolapsa SVB-a (Silicon Valley Bank), splasnuti, s obzirom da su vrhunci kamatnih stopa iza nas? Commercial Real Estate se najčešće spominje kao potencijalan izvor neizvjesnosti.

6/ Hoće li inflacija održivo pasti u 2024.? Problem opskrbnih lanaca proizašao nastupanjem pandemije se rješava te svjedočimo smanjenju rasta inflacije. Visoki rast realnih plaća upućuje na inflaciju iznad ciljanih 2% bar još neko vrijeme, dok geopolitička neizvjesnost sugerira moguća iznenađenja i volatilnu inflaciju.

7/ FED i ECB različito tumače trenutno okruženje i šalju različite signale. FED više riskira – Tko će biti u pravu, a tko u krivu?

8/ Hoćemo li vidjeti više nesolventnosti? Rast nesolventnosti je očekivan kako se približavamo valu dospijeća (2025. i 2026. najzapaženije), ali ovaj ciklus je teško usporediti s velikom financijskom krizom i kamatne stope su već dosegle vrhunac.

9/ Mogu li marže nastaviti rasti iduće godine sukladno trenutnim tržišnim očekivanjima?

10/ Hoće li zabrinutost zbog ekspanzivne fiskalne politike povećati vremensku premiju na obveznice duljeg dospijeća te hoće li to rezultirati izlaskom iz inverzne krivulje prinosa?

Nadam se da će vas ova pitanja potaknuti na razmišljanje. Mi u Intercapital Asset Management-u smo dobro proanalizirali navedena pitanja, a kao rezultat toga nastao je naš „2024 Investment Outlook“ kojeg možete pogledati na sljedećem linku (Video). Sukladno našem investicijskom outlook-u predložili smo i alokaciju koja bi trebala pružiti optimalan performans s obzirom na očekivanja (Alokacija). Ako nas je 2023. godina nečemu naučila, to je da moramo biti investirani!

Za sve upite vezane uz Vaš postojeći portfelj i/ili nove investicije pozivamo Vas da se prijavite na online sastanak ovdje ili putem naše mobilne MyCapital aplikacije.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Niko Maričić

UPRAVITELJ FONDA
Objavljeno
11. siječnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward