fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

FINANCIJSKA PISMENOST: Putovanje u nepoznato s osmijehom na licu ili dobro pripremljena akcija?

5 min.

Danas je poznavanje osnova financijske pismenosti važnije nego ikad. Donošenje financijskih odluka ne odvija se samo u korporacijama i vladama diljem svijeta, već ulazi u naša kućanstva i svakodnevni život.

Financijska pismenost, prema definiciji OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), jest kombinacija financijske svijesti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje kvalitetnih financijskih odluka potrebnih za ostvarenje individualne dobiti.

Dakle, pomaže nam da postignemo veću kontrolu nad našim osobnim financijama – i nad našom financijskom budućnosti! Također nam može pomoći i da izbjegnemo financijske prijevare i steknemo samopouzdanje kako bismo mogli upravljati našom imovinom.

Hrvati su u posljednjih nekoliko godina postali svjesni činjenice da se za svoju financijsku slobodu trebaju ipak sami pobrinuti te se puno piše i govori o osnovnim financijskim pojmovima.

U vrijeme kada tradicionalno držanje novca u banci ne može pobijediti inflaciju, okrećemo se investiranju u nadi da ćemo time steći financijsku slobodu. To je također povećalo našu financijsku pismenost što se vidi i na istraživanju koje je proveo OECD.

Mi smo, zapravo, unutar prosjeka, ali želimo biti među najrazvijenijim svjetskim gospodarstvima jer na razvijenost ekonomije ne utječu samo vlade tih država već i njezini stanovnici.

U razdoblju od 3 godine vidimo da je u Hrvatskoj došlo do porasta poznavanja koncepta vrijednosti novca kroz vrijeme. To može biti zbog pojave inflacije koja utječe na sve nas i tijekom tog razdoblja bili smo i prisiljeni shvatiti određene koncepte i snaći se u novom okruženju.

Ovo su glavni razlozi zašto bi svatko od nas trebao raditi na svojoj financijskoj pismenosti:

Znanje je moć!

Kao glavnu moć spominjem znanje jer čak i ako imamo puno novca, a ne znamo kako njime upravljati, znanje je ono koje će činiti razliku.

Kad imamo određenu dozu financijske pismenosti, lakše ćemo i kvalitetnije donositi vlastite financijske odluke. Razumijevanje osnovnih ekonomskih principa, informiranje o potencijalnim vrstama ulaganja, tržišnim i ekonomskim trendovima ključno je za vlastito blagostanje.

Ne moramo biti profesionalni investitori, ali svatko bi trebao znati što je kamata, što su dionice i obveznice, što inflacija znači za naš svakodnevni život…

Osobe koje imaju višu razinu financijske pismenosti mogu bolje prepoznati rizike i upravljati njima kako bi sačuvali ili povećali vrijednost svoje imovine.

Ako naš razvoj pokažemo kao putovanje, stanice bi bile slijedeće:

  1. Prva stanica – “Budžet wonderland”
    Najvažnije je imati plan. Napravite svoj budžet, posložite prioritete i otkrijte koliko možete uživati u aktivnostima koje volite bez da završite s praznim džepovima. Ljudima je najteže napraviti ovaj prvi korak, sjesti i složiti neki plan zbog kojeg dalje neće samo nagađati putem.

  2. Druga stanica – Štednja
    Štednja može zvučati bezveze, ali zapravo se radi o malim svakodnevnim navikama štednje poput preskakanja kupnje brze hrane ili neke manje bitne kupovine. Odvajanjem malo po malo možete u dugom roku postići velike rezultate.

    Jednom kad vidite količinu novca koja vam je preostala nakon preskakanja samo nekih sitnica, bit će vam odmah jasno da je vrijedilo.

  3. Treća stanica – Krediti i dug
    Krediti i dugovi su poput ljuljački na dječjem igralištu – u početku su zabavni, ali ako se ne držite mjere, možete završiti s ozljedom. Razumijevanje kamatnih stopa, rokova otplate i uvjeta kredita ključno je za održavanje ravnoteže.

    Ne dopustite da vas dugovi iznenade poput neprijatelja u tami – svjetlo financijske pismenosti pomoći će vam da ostanete korak ispred. Neki ljudi zapadnu u dug jer nemaju izbora. Druge ponese i dok se “pegla kartica” i na gomilu rata uzimaju čak i nepotrebne stvari, limiti brzo pokažu zube, a onda je teško nazad.

    Zašto biste sve morali na 10 rata, ako za neke stvari možete pričekati godinu dana i uštedjeti za njih. Izbjegli ste da vam nad glavom visi dug ili neke ovrhe.

  4. Četvrta stanica – Putovanje kroz šumu mogućnosti
    Investiranje zvuči ozbiljno, ali to je zapravo putovanje kroz šumu mogućnosti. Zamislite to kao putovanje u kojem vaš novac može rasti i razvijati se. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni istraživač, istražite različite opcije i prilagodite svoje ulaganje svojim ciljevima.

    Ako ne znate kako to postići sami, povedite vodiča. Danas postoji pregršt opcija za svaki oblik investiranja, a mnoge od njih, poput Geniusa, namijenjene su i početnicima.

Osobni uspjeh

Bez obzira jeste li student ili poduzetnik, posjedovanje ekonomske pismenosti pomaže vam da kvalitetnije upravljate svojom karijerom i investicijama, uz manje stresa. Ako imate određenu dozu financijske slobode, tj. dovoljno da možete preživjeti barem nekoliko mjeseci bez plaće, sigurno možete s manje stresa donositi karijerne i financijske odluke.

Hoćete li promijeniti posao ili ćete godinama raditi nešto s čim niste zadovoljni, samo zato što nemate dovoljno za pokriti životne troškove ako date otkaz? Financijska sloboda možda zvuči kao neki generički pojam, ali u ovakvom scenariju postaje itekako stvarna i opipljiva prednost.

Poduzetnički duh

Poznavanje ekonomskih tokova i barem osnovna financijska pismenost pokreće i poduzetnika u nama. Pomaže nam da prepoznamo prilike za naš biznis, upravljamo rizicima poslovanja te pokrenemo poslovanje koje će biti korisno ne samo nama već i široj zajednici.

Kako će netko voditi vlastitu tvrtku ako ne poznaje problematiku kredita, ulaganja u poslovanje, kako će inflacija utjecati na tvrtku itd. Financijska pismenost je ovdje doslovno razlika između “Imam vlastiti posao” i “Nemam vlastiti posao”.

Prilagođavanje promjenama

Čuli smo za krilaticu da jedino promjena stalna jest. Upravo oni s većom razinom financijske pismenosti mogu na vrijeme prepoznati promjene koje dolaze i uspješno im se prilagoditi. Na taj način postajemo otporniji na razne vrlo nepovoljne uvjete.

Imate kredit, ali uvodi se euro ili se mijenjaju uvjeti, jeste li u panici jer ne znate što će biti? Usto, imate tvrtku, poslovanje možda ne ide najbolje, a svijet pada u inflaciju. Novi rat? Što ako ostanete bez posla, cijene idu gore, a nemate ušteđevine? Potresi, rast nekretnina…

Život se sastoji i od lijepih i od ružnih situacija, a što smo spremniji nositi se s ovim drugima, to ćemo lakše uživati u onim lijepima!

Utjecaj na društvo

Visoka razina financijske pismenosti ne koristi samo nama, već donosi beneficije za društvo u cjelini. Zašto bi vam to bilo važno? Svi živimo u društvu, u državi – u interesu nam je da ipak funkcionira i da s vremenom to ide nabolje.

Teško je u potpunosti živjeti pod nekim vlastitim “staklenim zvonom” i odvojeni od društva oko nas. Pogotovo ako nemamo nikakvu financijsku slobodu da barem djelomično živimo kako želimo. Za tu financijsku slobodu potrebna nam je prvo financijska pismenost. Iz nje proistječe sve ostalo, a ponajprije mogućnost izbora!

Kako do financijske pismenosti?

Jedna od najlakših i potpuno besplatnih koraka do osnova investiranja je prijaviti se na Genius Caffe edukaciju, koju održavamo svakoga četvrtka. Naučite osnove, shvatite neke stvari koje su vas dugo mučile jer niste mogli pronaći jednostavan odgovor na pitanja.

Ako ne volite kompliciranje i odbija vas stručni vokabular koji rijetko tko razumije, naš Caffe je idealno rješenje. Vidimo se!



Ovaj blog je promidžbeni sadržaj, pripremljen u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Maja Menićanin

voditeljica Genius projekta

Objavljeno 30. siječnja 2024.