fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Kako radi Genius algoritam za investiranje

Je li ulaganje u fondove pomoću aplikacije rizično?
7 min.

Fondovi?
„Ma nema šanse! Ja novac držim na štednji, ne riskiram, ništa ja to ne vjerujem!“
Ovo ste sigurno već čuli, a možda i sami pomislili. Nitko vas ne bi krivio, investicijski fondovi u Hrvatskoj često imaju statuse dežurne Babaroge.

Kad čujete samo komadiće neprovjerenih informacija cijela priča može zvučati rizično i komplicirano.

Može, ali ne mora.
Bilo bi ljepše da netko dokazano stručan, s par desetljeća nagrađivanih rezultata, automatski ulaže za vas. Vi se bavite svojim poslom.

To je ideja iza Genius aplikacije.

U ovom blogu naučit ćete kako funkcionira Genius algoritam i kakvu korist vi imate od ulaganja novca pomoću aplikacije.

Do kraja teksta bit će vam jasno:

  • zašto ulagati pomoću Geniusa;
  • kako kontrolirate svoj financijski plan;
  • što je portfelj i kako Genius raspoređuje vaš uloženi novac;
  • kako optimiziramo vaše ulaganje;
  • zašto je spoj aplikacije i stručnog tima najbolje rješenje za vas.

Primjer financijskog plana u aplikaciji

Može li Genius kontrolirati rizik?

Idemo ravno u glavu – rizik postoji u svakom ulaganju. Baš svakom.

Kamate na klasičnu štednju trenutno su da nam se plače. Novac koji “nezaposleno” stoji s godinama može pojesti inflacija. To znači da vaših 1000 kn nakon 5 godina možda više ne vrijedi 1000 kn, već manje.

Kako to? Pa jednostavno. S inflacijom od 5% svake godine za svojih 1000 kn možete kupiti 5% manje robe ili usluga jer su cijene porasle. Komplicirano? Sjećate se koliko je 1 kvadrat stana koštao prije 20 godina? Ili koliko je koštala litra mlijeka?

Ako novac držite u čarapi možda ga potrošite jer glasić zove u shopping. Ili ga operete s čarapom. Možda vam provale u kuću. Nekretninu uništi potres… Možemo tako unedogled.

Nema ulaganja koje ne nosi neku razinu rizika.
Ne vjerujte nekome kad vam obećaje brda i doline riječima poput “sigurno” ili “zajamčeno” ili “bez rizika”.

I silaženje niz stepenice je sigurno ako idete polako i pažljivo, ali nije da nitko nikada nije pao.

U što onda uložiti novac?

Ako želite uložiti i podignuti novac kad god želite, a pritom imati šansu za razumnu zaradu – fondovi su prilično dobra opcija. No opet, ne svi i ne svaki fond u punom iznosu. Zašto? Zato što novac treba investirati razumno, kvalitetno ga raspodijeliti u razne oblike imovine/ulaganja. 

Genius aplikacija kontrolira vaše izlaganje riziku i za vas nastoji izvući što veću korist (čitaj: što više novca). Kad to dvoje spojite panika polako prelazi u zanimljivu mogućnost da od svojeg novca nešto i dobijete. Još kada ulažete mjesečno, malo po malo? Dobijete odličan alat za pametnije ulaganje.

Stvar je jednostavna.
Glavni zadatak Genius aplikacije i njezina algoritma je zaključiti koliko ste ZAISTA spremni riskirati. Kad to dobro shvati uložit će vaš novac na najučinkovitiji i najpametniji način – upravo za tu razinu rizika koja je vama OK.

Genius investicijski kalkulator - izračun prinosa investiranja

Pomoću našeg investicijskog web kalkulatora možete pogledati i koliko biste mogli dobiti ulaganjem. Isprobajte razne iznose, pogledajte razliku kad promijenite razinu rizika… Izračun je informativan i ne daje vam jamstvo prinosa, naravno. Međutim, na temelju povijesnih prinosa daje vam informaciju o potencijalu.

Portfelj koji Genius za vas stvori UVIJEK će se držati granica koje sami postavite. U početku vas malo analizira i gleda vaše mogućnosti i želje, ali i razine rizika koje ste spremi preuzeti. Sve to radi kako se kasnije ne biste morali ni o čemu brinuti. Samo morate biti iskreni s odgovorima.

Stara narodna: “Tko riskira, profitira”, uvijek vrijedi. Rizik je vjerni prijatelj viših prinosa. To ne znači da rizik ne možemo zauzdati i postići da radi za nas. Kako?

Primjer upitnika za korisnika prilikom registracije

Vi postavljate financijski plan, a Genius ga se drži

Prvi i najvažniji korak ste vi.
Zašto vas aplikacija pri registraciji ispituje poput radoznale rodbine? Upravo kako bi se algoritam upoznao s vašim financijskim stanjem, iskustvom s ulaganjem i stavovima oko rizika. Što vas bolje „poznaje“, to će uspješnije moći ulagati za vas.

Zamislite da vas prijatelj pita za savjet koji poklon kupiti nekome za rođendan.
Prvo ćete ga pitati za koga je poklon, što ta osoba voli, želi, koliko je spreman potrošiti… Na temelju toga ćete mu dati preporuku.

Isto tako i Genius mora znati što vi želite da bi vam mogao preporučiti personalizirani plan ulaganja.

Imate pet kredita i igrate na sigurno? Vaš novac nikad neće gurati u rizičniji fond.
Osigurat će vam laganiji pristup s nižim rizikom. Tijekom vremena nećete baš utrostručiti svoj ulog, ali mirno spavate i znate da novac radi za vas.

Imate novca, nemate kredita, želite ići na sve ili ništa?
Aplikacija će se potruditi maksimalno uvećati vaše prinose hrabrijim pristupom.

Vi birate.
Vi imate kontrolu.
To je poanta.

Geniusov algoritam brzo uči. Kažete mu gdje su vam granice, a on si taj podatak „uprži“ u memoriju. Točno zna koji portfelj za vas složiti, a da poštuje vaše želje. Prvi i glavni korak Geniusa je – ravnati se prema vama.

Što onda vi trebate raditi?
U aplikaciji jednostavno odredite koliko želite ulagati i tu i tamo pogledate stanje na računu. Pratite kako napredujete, uvijek možete mijenjati plan… namjera je „skinuti vam s vrata“ tehnikalije i birokraciju.

I da, ne morate sav novac za investiciju uplatiti odmah. Možda zvuči neobično da vam ne savjetujemo odmah uplatiti više novca, no evo naše preporuke.

Jedan iznos uplatite odmah, jednokratno. Zatim uplaćujte mjesečno, malo po malo. Kroz povijest, ta se taktika pokazala najboljom – dugoročno investiranje uz pojedinačne manje uplate tijekom mjeseci/godina. Bitno je da ste redoviti i držite se postavljenog plana, bez obzira na tržišta i uvjete na tržištima.

Primjer raspodjele fondova u korisničkom portfelju

Što je portfelj i kako se raspoređuje vaš uloženi novac?

Algoritam ne spava.
Nije ga briga tko ste, odakle ste i što radite. Brine se jedino o tome kako što bolje rasporediti vaša sredstva kako bi brojke rasle. Prvi korak na tom putu je sastavljanje vašeg investicijskog portfelja.

Genius aplikacija vaš portfelj kreira automatski, prema odgovorima koje ste dali prilikom registracije. U njoj se vaš portfelj sastoji od različitih fondova kojima upravlja InterCapital Asset Management i vrhunskih svjetskih ETF-ova (njima ne upravljamo, ali ih za vas selektiramo i na kraju – u njih za vas ulažemo).

Fond možete zamisliti kao “košaricu” sastavljenu od raznih vrsta imovine – dionice, obveznice… Ako u kuhinji imate kutiju čaja od kamilice – to je vaš mali “kamilica fond” koji se sastoji od vrećica čaja. Sad tome dodajte i svoj „šipak fond“, „metvica fond“…

Sve te kutije na polici zajedno su vaš portfelj čaja. Svaka kutija je fond. Svaka vrećica u njoj je „dionica“ ili „obveznica“.

Zašto se vaš portfelj sastoji od fondova, a ne samo pojedinačnih dionica ili obveznica?

Ako neka dionica ili obveznica iz nekog fonda ima slabije rezultate, to neće ugroziti cijeli portfelj. Ako ste ostali bez vrećica čaja u jednoj kutiji – imate druge, i dalje si možete skuhati čaj. Ovakav način ulaganja je pametniji i efikasniji.

Ulaganje novca na pametan način

To je ono što vas zanima: kako učinkovito rasporediti vaš novac.
Primjerice: naslijedili ste novac, zemlju, tri stana, što god. Imate viška novca; kamo s njim? Staviti sve na isto mjesto ili rasporediti u razne oblike ulaganja?

Ako vam novac ukradu iz čarape i dalje dio imate u banci. Ako se nešto dogodi s bankom, nema problema jer ste možda uložili i u nekretninu. Ako ni to ne uspije, novac je siguran negdje drugdje, npr. u fondu.

Drugim riječima, novac je uvijek sigurniji ako ne stavite sve na jedno mjesto i pametno ga rasporedite.

To se zove – diverzifikacija.

Ulaganje u više fondova istovremeno ima mnoge prednosti.
Kroz fond možete uložiti u dionice iz SAD-a, a ne samo iz Hrvatske. Možete uložiti u obveznice iz drugih zemalja EU, u brzorastuće kompanije iz Azije itd. Ta šarolikost mogućnosti stvara mnogo odličnih prilika za zaradu, ali i pomaže umanjiti rizik.

Genius algoritam do maksimuma iskorištava te mogućnosti. Za što manji rizik donosi što veći profit za vas kao investitora.

Način na koji to radi je tehnički dosta zahtjevna matematička priča s kojom vam nećemo dosađivati. Ipak, jasno je da želite znati jeste li s Geniusom u dobrim rukama. Pokušat ćemo vam dati kratko i jednostavno pojašnjenje.

Primjer optimizacije portfelja

Optimizacija vašeg portfelja

Možda niste ni svjesni, ali i vi često radite optimizaciju.

Želite kupiti nove cipele ili auto?
Pregledat ćete razne modele u raznim trgovinama. Usporedit ćete cijene i kvalitetu. Prisjetit ćete se prijašnjih kupnji i jeste li bili zadovoljni odabirom. Kad sve to uzmete u obzir – odlučit ćete koji model vam se najviše isplati. Želite one cipele ili onaj auto koji će biti najbolji omjer kvalitete i cijene.

Geniusov algoritam je samo matematička verzija toga.

Algoritam zna:

  • povijesne prinose vrsta imovine;
  • koliki rizik koja vrsta nosi;
  • kako su ti rizici međusobno korelirani (ili povezani).

Aplikacija prilikom registracije procijeni vašu stvarnu razinu rizika koju možete podnijeti. Algoritam uzme tu razinu rizika, pogleda gore spomenute podatke i na temelju toga:

  • bira u koje fondove će uložiti vaš novac;
  • u kojem omjeru će novac raspodijeliti;
  • od toga kreira vaš portfelj.

Jednostavno kaže:
„Aha, ovo donosi viši prinos, ali rizik je prevelik, nije opravdan za mojeg klijenta. Ali vidi, ovo također nudi dobar prinos, a rizik je prihvatljiv i nije preko granice koju je klijent odabrao – ulažemo u to!“

I to je ono što želite!
Ako nekom dijelu vašeg portfelja ide malo lošije, dio kojem ide bolje može ublažiti ili nadoknaditi taj gubitak.

Optimizirani portfelj vam za istu razinu rizika može dati veći prinos.

Optimizacijom se koristi i niz industrija, od proizvodnje do transporta.
Riječ je o tzv. mean-variance optimizaciji. Njezin autor je Harry Markowitz, koji je upravo za nju dobio Nobelovu nagradu.

Ako vas zanima pojašnjenje nekog pojma s kojim niste upoznati posjetite naš Mali investicijski rječnik.

Zašto baš algoritam, nije li čovjek pouzdaniji?

Prava snaga i moć algoritma su u tome što radi nešto za što bi nama kao ljudskim bićima trebalo beskrajno mnogo vremena.

  • deset razina rizika;
  • niz različitih fondova i ETF-ova, svaki sa svojom kombinacijom vrijednosnih papira u njemu;
  • različiti vremenski period ulaganja koji kao korisnik odaberete;
  • uplate od 500 kuna do koliko god želite.

Sve to, i još mnogo faktora, treba uzeti u obzir kako bi se kvalitetno vodio vaš portfelj.
I tako za svakog klijenta, kombinacija prilagođena baš njemu/njoj.

Svrha Geniusa je:

  1. pronaći kombinaciju koja vam donosi što veći očekivani prinos uz što manji rizik;
  2. ohrabriti vas da to radite sustavno – mjesečno, kvartalno;
  3. pomoći vam da se na što uspješniji način brinete za sebe i svoju budućnost dugoročno.

Što to znači za vas?
To znači da vas Genius nikada neće „gurnuti“ van iz vaše komforne zone u smislu rizika. Ovo nije kockanje, ne funkcionira “na sreću”. Nastojat će vam pružiti optimalni portfelj prilagođen vama.

Algoritam to radi brzo, pouzdano, bez greške. Odrađuje onaj zamorni dio posla. Za to vrijeme naš stručni tim ima više vremena pratiti tržište, upravljati fondovima i posvetiti se vama.

Zašto je to naročito bitno? Oni su taj “ljudski faktor” iza aplikacije koji osigurava da vaše ulaganje prati i promjene na tržištu.

Algoritam daje brzinu, čovjek daje ekspertizu.

Preuzmite aplikaciju i isprobajte Genius, vaš račun će vam biti zahvalan. Ako imate pitanja na koja želite čuti konkretne i jasne odgovore – prijavite se na Genius Caffe, online Q&A druženje koje za vas radimo na tjednoj bazi. 

Vaš Genius tim!

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 03. rujna 2021.