fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Naplaćuje li Genius naknade za ulaganje novca?

Što su naknade za investiranje i kako utječu na vaš portfelj
4 min.

UPDATE:
InterCapital Asset Management je za klijente Geniusa smanjio naknadu za upravljanje fondom za 25 posto. To znači da je ulaganje putem Genius aplikacije odsad najpovoljniji mogući način investiranja u ICAM fondove! Genius app i upravljanje portfeljem su, kao i dosad, besplatni.


Je li Genius besplatan ili će vam naplatiti naknade za investiranje i „maznuti“ dio novca?
Do kraja ovog članka znat ćete i odgovor i što vi od toga imate.

Rijetko što nam diže tlak kao skrivene naknade. Od plaćanja računa ili podizanja kredita, do famoznih 9,99 u trgovini kad brojimo koliko im se toga nakupi… Navikli smo sumnjičavo pretpostavljati da će nam uvijek pokušati uzeti još koji euro ako ne pazimo.

Jednostavnim jezikom ćemo vam pojasniti naknade iz svijeta investiranja i pokazati zašto je Genius aplikacija najpovoljniji način investiranja za vas.

Imaju li fondovi naknade i koje?

Genius vaš novac investira u portfelj sastavljen od InterCapitalovih fondova i potencijalno 5 globalnih ETF fondova.

U fond investirate jer želite zaraditi, to je jasno i ptici na grani.
Tim fondom netko upravlja, za vas prodaje i kupuje, obavlja transakcije – ima trošak vođenja fonda. Kao kad vodite svoj posao i morate platiti npr. materijal, transport, radnike, porez…

Nema svaki fond na svijetu baš svaku od ovih naknada, no to su najčešće:

  • ULAZNA I IZLAZNA NAKNADA – Uplatite novac u fond. Na to se obračuna naknada koju zovemo “ulazna”. I to je to. Izlazna naknada se obračuna na isti način kad si isplatite novac iz fonda. Neki fondovi imaju obje naknade, neki samo jednu, ovisi o fondu. Neki možda niti jednu. 🙂
  • NAKNADA ZA UPRAVLJANJE FONDOM – Ideja fonda je da vam donese zaradu. Želite da ga vodi sposobna i stručna osoba, a za to je potrebno znanje. Netko mora pratiti tržište i planirati u što će fond i kada investirati.

    Od ove naknade upravitelj fonda plaća svoje troškove, operativne poslove, rad visoko stručnih zaposlenika i osigurava kvalitetno upravljanje, kako bi se za vas ostvario najbolji prinos. Naknada se obračunava kao postotak od neto vrijednosti fonda.

    PRIMJER: ako je fond u godinu dana ostvario prinos od 5% – zapravo je ostvario 6%, no naknada od 1% je već obračunata.

  • NAKNADA ZA UPRAVLJANJE PORTFELJEM – Odlučili ste da želite ulagati u 15 fondova, odnosno imati svoj portfelj. Hoćete li sami planirati koliko ćete staviti novca u koji? Kada iz kojega povući i prebaciti dio u drugi? Ili ćete platiti nekome da to radi? Ako želite da netko upravlja portfeljem za vas, obračunat će vam ovu naknadu.
  • TRANSAKCIJSKA NAKNADA – Trgovanje dionicama nije besplatno. Netko ih za vas mora kupiti ili prodati i odraditi cijeli proces i “papirologiju”. Transakcijska naknada je upravo plaćanje te usluge. (Možete vi to i sami, ako ste sigurni da znate što radite.)
  • BROKERSKA NAKNADA – Nekim fondovima trguje se preko brokera. Kad InterCapital Asset Management za vas kupuje ili prodaje udjele u takvom fondu brokeru mora platiti brokersku naknadu. Kao što dostavljaču platite dostavu kako ne biste sami morali po paket, tako i broker za vas odrađuje trgovinu vrijednosnim papirima.
  • SKRBNIČKA NAKNADA – Recimo da ste kupili dionice neke strane kompanije ili ETF fonda. Za njih je potrebno platiti naknadu skrbniku koji će ih za vas čuvati i odrađivati sve operativne poslove. Tu spadaju prikupljanje vaše dividende, izrada raznih izvještaja i ostala birokracija.

Koje naknade naplaćuje Genius aplikacija?

 

Idemo vidjeti kako biste prošli kad biste krenuli investirati samostalno:

  • Kad biste sami investirali u jedan po jedan fond morali biste skoro svaki put za svaki fond platiti ulaznu/izlaznu naknadu, naknadu za upravljanje, transakcijsku naknadu itd. Skupi se toga…
  • Neki fondovi imaju višu, a neki nižu minimalnu početnu uplatu. U neki fond možete upasti ako krenete s 250 eura, a u neki tek ako krećete s 5000 eura. Kao kad kupujete zimske cipele, pa jedne koštaju 50 eura kn, a druge 2000 eura. Ako ulažete sami morate misliti i na taj dio priče.
  • Kad biste htjeli samostalno kupovati dionice pojedinih kompanija koje vidite u sastavu nekog od burzovnih indeksa, npr. S&P 500, morali biste kupovati dionice jedne po jedne kompanije. U njemu ih ima 500! Za svaku biste morali plaćati razne naknade. Većina ljudi nema ni novca ni vremena ni znanja za takav način investiranja.
Genius aplikacija ne naplaćuje naknadu za upravljanje portfeljem.

Prevedeno, imate osobnog portfelj menadžera koji vaše ulaganje vodi besplatno. Prije biste za takvu uslugu morali odvojiti poprilično novca, čuti se s osobom koja vam vodi portfelj, možda neki sastanci… Sad je sve automatski, a jednako kvalitetno.

S Geniusom također:

  • nema ulaznih ni izlaznih naknada
  • nema transakcijskih naknada
  • kod ulaganja u ETF-ove ne obračunava vam ni brokersku ni skrbničku naknadu

Stanje računa koje je prikazano u aplikaciji je neto stanje. Trošak upravljanja samim fondovima već je uračunat u prinos fonda. 

Kompletno pojašnjenje i tablicu naknada možete pogledati u blogu “Pojašnjenje naknada u Genius aplikaciji”.

Minimalna početna uplata u Genius je 70 eura.

Tih 70 eura Genius algoritam raspoređuje na fondove prema vašem financijskom profilu. Dio stavi u ovaj fond, dio u onaj… Kao mali investitor koji samostalno ulaže to ne biste mogli ni sanjati. Investiranje bez velikih iznosa napokon je priuštivo i jednostavno.

Na ovaj način štedite i vrijeme i novac, a dobili ste mogućnost ostvarivanja dobrih prinosa svjetskih tržišta. Sve one velike kompanije kojima inače ne biste imali pristup s malim ulogom – sada su vam dostupne.

Moramo spomenuti da svako investiranje sa sobom nosi i određenu razinu rizika. Pomoću Geniusa ulažete u portfelj koji ne prelazi razinu rizika koju ste spremni podnijeti.

Kako onda izgleda investiranje uz Genius?

 

Osim besplatnog vođenja portfelja 0-24 i pristupa velikim kompanijama i tržištima:

  • Ne morate imati predznanje o investiranju, ne mora vas ni zanimati!
  • Ne morate plaćati brojne naknade za svaku pojedinu transakciju ili investiciju.
  • Ne morate ništa osim uplatiti kada, koliko i ako želite.

Izbor je vaš.
Zato Genius.

Preuzmite aplikaciju i isprobajte kako vam se sviđa, možda je baš ono što ste tražili.

Što više znate, to ćete bolje investicijske odluke donositi.
Informirajte se i ne dajte da vam prodaju priče.
Otkrijte sve što se niste usudili pitati o investiranju!

Vaš Genius tim

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 01. prosinca 2021.