fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

TOP 16 najčešćih grešaka investitora: #2 Nedefiniran cilj

4 min.

Investiranje se ne radi po principu “Dođoh, odabrah nasumičnu dionicu, poludjeh”. Ako je čovjeku jedini plan piknuti s liste dionicu kojoj prepoznaje ime i uplatiti novac, doslovno će poludjeti kad graf krene gore-dolje.

Ne biste vjerovali koliko je to česta pojava, pogotovo otkad su za kupovanje dionica dostupni razni appovi i alati. A koji je u takvim slučajevima najčešći cilj? Instant zarada. Koliko takvih avantura završi dobro – jedna od sto?

Ne želite biti među ostalih 99.

Da bi investiranje bilo INVESTIRANJE u punom smislu riječi, a ne lutrija, moramo imati cilj. Cilj nam je potreban u teretani, u kuhinji, na poslu. Bez njega imamo samo instant srljanje u nepoznato.

OK, svi smo svjesni toga, ali zašto moramo imati cilj? Kako odabir cilja utječe na moje ulaganje? Zašto “auto” umjesto “mirovina” ima ikakvog utjecaja na to kako ću investirati?

Polako, štovani čitatelju, prelazimo na poantu.

Istina, mogu vam sad pričati o tome kako to smanjuje broj emocionalnih odluka koje itekako štete vašoj investiciji, ali to smo već pokrili u prošlom blogu o nerealnim očekivanjima.

Idemo pogledati kako odabir cilja konkretno utječe na cijeli vaš plan, ali i njegov uspjeh.

Kako cilj utječe na plan investiranja?

Poslužimo se primjerom putovanja.

Pero, prijateljima: “Idem! Putujem!”
– Ideš? Kamo?
“Ne znam! Nemam pojma!”
– Koliko te neće biti?
“Ne znam!”
– Imaš dovoljno novca za put?
“Koga briga!”
– Kako ćeš doći do “tamo”?
“Pojma!”
– Sretno, frende!

Naravno, ovakva spontana odluka zvuči vrlo oslobađajuće… i definitivno signalizira da ste zreli za dulji godišnji.

No, pokušajte zamisliti tu organizaciju i ostvarenje puta. Pero će vjerojatno otići bez gaća i novčanika i posvađati se na aerodromu jer više nema avionskih karata za Nemam pojma. 

Odabir cilja investiranja utječe na:

1. VREMENSKI ROK ULAGANJA
Period od 20-30 godina ulaganja za mirovinu znači da ćete moći ulagati i manje iznose jer će prinos imati vremena ukamaćivati se desetljećima.

Ujedno znači da si barem u prvoj polovici tog perioda možete dozvoliti nešto viši rizik i pokušati više zaraditi. Portfelj će vjerojatno imati dosta dionica, npr. 80% ako ste krenuli sa 35 godina i ulažete na 30 godina.

Ako planirate ulagati na 3 godine za neko putovanje i radi se o manjem iznosu, možda ćete odabrati nešto u smjeru očuvanja novca uz skromniji prinos. Više poput štednje.

Rizik će biti manji. Mjesečne uplate će biti drugačije. Nećete se ponašati isto kao da vam je cilj mirovina, portfelj će vam se sastojati od većeg postotka obveznica.

Cilj utječe na vrijeme ulaganja, a vrijeme na sve ostalo.

2. RIZIK ULAGANJA
Dugoročni investitori mogu podnijeti viši rizik, barem kroz početni period ulaganja. Kratkoročnim investitorima bismo preporučili ipak nešto konzervativnije ulaganje.

Oko 59% investitora kaže da im je cilj investiranja dugoročnog tipa.

Puno je više manevarskog prostora, prilika za prilagođavanje i rebalans, za izmjene rizika… Zamislite da morate skuhati večeru od tri slijeda za četvero ljudi – je li veći rizik neuspjeha ako imate pola sata vremena ili ako imate četiri sata?

Razina rizika utječe na vaš potencijalni prinos. Niži rizik obično znači niži potencijalni prinos, a viši rizik – viši prinos. Već ovdje vidite koliki utjecaj taj prvi korak ima na ostatak investicije.

3. ALOKACIJA (RASPODJELA SREDSTAVA)
Sad kad imamo cilj, vrijeme i rizik vidimo koje su nam daljnje opcije na raspolaganju. Dulji rok i viši rizik – rasporedit ćemo više novca u dionice jer nas kratkotrajne oscilacije tržišta ne zanimaju toliko, ipak idemo na 20 godina.

Kraći rok i niži rizik – uložit ćemo više u obveznice ili neki novčani fond.

U portfelj, ovisno o riziku, ćete ubaciti i pokoji ETF, možda i zlato. Netko će htjeti i kripto, pa što bude.

4. BUDŽET
Dugoročno ulaganje za mirovinu znači da će i male mjesečne uplate imati velik odjek u budućnosti. Moć vremena i ukamaćivanja je suluda (o tome u idućem blogu).

Male uplate obično znače da će investitor/ica svakoga mjeseca lakše odvojiti neki novac i disciplinirano, redovito uplaćivati. A disciplina i konzistencija su KLJUČNE.

Za ilustraciju, recimo da imate 35 godina i krećete ulagati za mirovinu. Ulažete 30 godina tako da svakog mjeseca uplaćujete 50 EUR. Neka je prosječni godišnji prinos u tom periodu “samo 3%”.

Završili biste s točno 58.135,39 EUR. Da je taj prinos mrvu viši, recimo 5% – bili biste na 82.085,88 EUR.

Primijetit ćete da ne pričamo o nikakvim čudesnim dvoznamenkastim prinosima za “pumpanje” ovog primjera. Ne radi se niti o stotinama eura mjesečno. Konačni rezultat definitivno nije za baciti.

Tko ima više novca i mjesečno može odvajati stotine ili tisuće eura, odlično! Novac možete investirati i uz niži rizik, npr. u novčani fond. Prinos od 2-3% na veću uplatu opet izađe na dobro.


5. NAMJENA

Ova stavka je možda na posljednjem mjestu, ali nije ništa manje bitna. Hoćete li novac zarađen investiranjem koristiti za putovanja, zabavu i luksuz ili od njega namjeravate živjeti? Plaćati režije i hranu, brinuti za zdravlje, obitelj…?

Namjena bi, zapravo, trebala ići ruku pod ruku sa samim ciljem. Sve ovo što smo nabrojali itekako bi se mijenjalo ovisno o tome znači li vam taj novac kruh ili je samo za ljepši auto i hobije.

Kako to radi Genius?

Nije slučajno da u Genius aplikaciji put do svojeg investicijskog plana započinjete odabirom cilja.

Cilj koji odaberete ne utječe izravno na vaš plan niti na portfelj koji će algoritam za vas kreirati. To se sve izračuna prema vašim kasnijim odgovorima. Nikakav AI ne može vam čitati misli i automatski znati stanje vaših financija, sklonost riziku i sve ostale parametre.

Poanta biranja cilja je da si u tom trenutku u glavi posložite što točno želite, a iz toga onda slijede i vaši odgovori na upitnik procjene investitora. Uplate koje odaberete, trajanje investicije i pitanja o sklonosti riziku odgovorit ćete u kontekstu te mirovine ili tog putovanja ili tog automobila.

Genius algoritam će se pobrinuti za ostalo.

Vi znate ŠTO želite, Genius zna KAKO ćete do toga doći.

Moderno rješenje za moderne probleme, kako bi rekli studenti na našoj InterCapital akademiji.

Ako želite naučiti malo više i bolje se upoznati s osnovama investiranja, prijavite se na našu besplatnu online edukaciju Genius Caffe.

I to je to.


Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima, te Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu „Rizici“.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 03. travnja 2024.