Najavljeno pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na bukureštanskoj burzi početkom 2024. godine

28.11.2023.

Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine. Predmetni UCITS ETF pratit će kretanje BET-TRN indeksa, koji uključuje 20 rumunjskih „blue-chip“ tvrtki poput Banca Transilvania, Hidroelektrika, OMV Petrom ili Romgaz.

“Sigurni smo da će ETF koji lansiramo s Investimentalom biti atraktivna investicijska prilika kako za građane tako i za institucionalne investitore u Rumunjskoj. InterCapital investira u Rumunjsku već gotovo 15 godina, a vjerujemo u potencijal rumunjskog tržišta kapitala, posebno s obzirom na to da rumunjske tvrtke nude neke od najatraktivnijih dividendnih prinosa u Europi. Stoga želimo povećati vidljivost Bukureštanske burze i na taj način dodatno poboljšati njezinu aktivnost u regiji. Za nekoliko tjedana, naš ETF će biti dostupan i za trgovanje u RON izravno na Bukureštanskoj burzi, nudeći tako raznolike investicijske mogućnosti svima zainteresiranima za dinamično rumunjsko tržište kapitala,” izjavio je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management-a.

InterCapital BET-TRN UCITS ETF, koji se očekuje da će započeti s trgovanjem na Bukureštanskoj burzi u prvom kvartalu 2024., predstavljat će važan instrument na rumunjskom tržištu kapitala, pružajući investitorima diversifikaciju prema 20 najlikvidnijih rumunjskih tvrtki uključenih u BET indeks, uključujući i defenzivne dionice, ali i atraktivne dionice domaćih tvrtki. Stoga će se investitori moći izložiti lokalnom tržištu ulaganjem čak i manjih iznosa koji im na drugi način ne bi omogućili izgradnju raznolikog investicijskog portfolija.

InterCapital Asset Management već je lansirao ETF na BET-TRN indeks u Hrvatskoj, a ETF-om se trguje u eurima na Zagrebačkoj burzi od 31. svibnja 2023. ETF će također biti lansiran početkom siječnja 2024. i na Ljubljanskoj burzi. Trenutna imovina pod upravljanjem ETF-a iznosi 5,5 milijuna eura, no očekuje se da će se imovina pod upravljanjem povećati na više od 30 milijuna eura do kraja 2024., potaknuta potražnjom kako lokalno tako i međunarodno. Od početka godine, BET-TRN indeks zabilježio je rast od 31%, nadmašujući S&P 500 i STOXX Europe 600. Mihaela Bîciu, izvršna direktorica Investimentala, komentirala je: “Lansiranjem InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a otvaramo izvanredne prilike za investitore svih razina. Ovo nije samo investicijski instrument, već i korak naprijed u našem nastojanju da približimo tržište kapitala općoj javnosti. Radujemo se olakšavanju pristupa vodećim tvrtkama na BVB-u, nudeći jednostavan i učinkovit način investitorima koji možda nemaju iskustva ili resurse za snalaženje u složenostima tržišta kapitala. Vjerujemo da svatko zaslužuje jednostavan i pristupačan pristup burzi, a ovaj ETF važan je korak u tom smjeru.”

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Kontaktirajte nas i mi ćemo sve riješiti.

Javite nam se arrow_forward