Zamjena udjela – “skriveni” alat za bolje investiranje

Kada bih pitao naše ulagatelje što sve mogu raditi sa udjelima fondovima, odgovor većine bi bio „Možeš uložiti, držati u fondu dok želiš i onda prodati“. Odgovor je točan, ali velik broj nije svjestan još jedne opcije koja može značajno olakšati upravljanje osobnim portfeljem. Riječ je o zamjeni udjela.

Što je zamjena udjela?

Ako gledamo strogo formalno, zamjena udjela je zapravo samo prodaja udjela u jednom i kupnja udjela u drugom fondu. Na prvi pogled ništa posebno, pogotovo ne vrijedno pisanja bloga, ali takva transakcija zapravo skriva značajne prednosti za ulagatelje.

Koje su prednosti zamjene udjela?

Jednostavnost

Zamjena udjela je prije svega jednostavna. Iako možete i sami prebaciti iz jednog u drugi fond, takav proces je možda kompliciran. Recimo da želite investiciju iz InterCapital Short Term Bond fonda prebaciti u InterCapital Bond fond. U koracima proces izgleda ovako:

SL 1 Bogdan

Zamjena udjela sve opisane korake mijenja samo jednim zahtjevom. Ispunjavanjem jednog zahtjeva za zamjenu udjela Vaša investicija se prebacuje iz fonda InterCapital Short Term Bond u fond InterCapital Bond, a novac se prebacuje direktno između fondova, bez potrebe da klijent radi novčani transfer.

Porezni tretman

Najveća prednost zamjene udjela je mogućnost povoljnog poreznog tretmana. Kao što znate, prema Zakonu o porezu na dohodak, ostvarena dobit u fondovima se oporezuje sa stopom od 12% ako investicija traje kraće od dvije godine.

No, isti taj Zakon omogućava da koristite fondove pod upravljanjem istog Društva pri čemu se vremena provedena u svim fondovima zbrajaju.

U praksi to znači da možete kupiti udjele u nekom od fondova i u bitno je samo da u roku kraćem od dvije godine ne isplaćujete novac na svoj račun, a možete ga bez ograničenja prebacivati između fondova pod našim upravljanjem.

Na primjer, uložili ste u dionički fond u odličnom trenutku i u 12 mjeseci ostvarili prinos od 15%. Zadovoljni ste ostvarenim prinosom i ne očekujete daljnji rast. Novac iz fonda možete isplatiti na svoj račun i pri tome platiti porez. No, možete i sredstva prebaciti u kratkoročni obveznički fond poput InterCapital Short Term Bonda i tamo „pričekati“ još godinu dana. Kada isteknu dvije godine od uplate isplatite na svoj račun i uštedjeli ste 12% poreza!

Kada je dobro zamijeniti udjele?

Kao i kod bilo koje druge investicijske odluke, ona je u potpunosti individualna i nemoguće je jednim tekstom pokriti sve okolnosti u kojima je zamjena udjela dobra odluka. No, neke od najčešćih situacija su:

  1. Promjena tržišnih okolnosti

Zamjene udjela su korisne prilikom naglih promjena tržišnih okolnosti, dakle, kada postoji vjerojatnost da tržište kojem ste trenutačno izloženi ulazi u negativni ciklus ili s druge strane, kada tržište kojemu trenutačno niste (dovoljno) izloženi, ulazi u pozitivan ciklus. U oba slučaja zamjena udjela je transakcija kojom brzo, jednostavno i porezno efikasno možete prilagoditi svoj portfelj na način da povećate ili smanjite izloženost pojedinim fondovima ili tržištima.

Zamjena udjela je pogotovo korisna kod naglih pomaka, poput onih u 2020. ili 2022. godini. Investitori koji su u tom trenutku ulagali u rizičnu imovinu (poput dionica) su zamjenom udjela mogli brzo reagirati i smanjiti rizik te čekati trenutak za povratak u dionice.

  1. Promjena osobnih okolnosti

Druga situacija u kojima je poželjno mijenjati vlastiti portfelj je promjena osobnih okolnosti. U trenutku kada ste počeli ulagati ste imali na umu neki financijski cilj. U međuvremenu se okolnosti mijenjaju. Na primjer, dobili ste dijete, bolji posao ili Vam se približava mirovina. U takvoj situaciji je poželjno prilagoditi portfelj novim okolnostima i upravo je zamjena udjela korisna kako biste jednostavno mogli transformirati postojeći u novi, prilagođeni portfelj.

No, kako biste mogli postići sve prednosti zamjene udjela i iskoristiti sve tržišne okolnosti, nužno je da Društvo u čije fondove investirate ima široku ponudu različitih fondova. Zadnjih desetak godina smo prilagođavali i proširivali našu ponudu fondova upravo kako bi naši investitori mogli pronaći rješenje za sve osobne i tržišne okolnosti.

SL 2 Bogdan

Na taj način smo stvorili svojevrsni ekosustav fondova unutar kojega je moguće pronaći odgovarajuću investiciju za pozitivne i negativne tržišne okolnosti, kao i za sve osobne faze, od početka do kraja investiranja.

Redovito objavljujemo različite materijale u kojima prenosimo naša očekivanja za različite vrste investicija sa konkretnim prijedlozima za optimizaciju vlastitog portfelja. Našu prezentaciju tržišnih očekivanja možete pogledati ovdje, a na infografici smo saželi zaključak sa predloženim portfeljem.

Naravno, kao što sam gore već spomenuo, svaki ulagatelj ima određene osobne okolnosti koje treba uzeti u obzir. Upravo zato Vam je na raspolaganju i naša besplatna usluga financijskog i investicijskog coachinga gdje možete razgovarati s našim investicijskim savjetnicima koji će Vam pomoći u investiranju ili prilagodbi postojeće investicije.

Kako zamijeniti udjele?

Udjele možete zamijeniti ispunjavanjem i slanjem pdf obrasca, ali svakako najjednostavnija opcija je MyCapital mobilna aplikacija. MyCapital je aplikacija za kompletni uvid u sve investicije u InterCapital Asset Managementu putem koje možete izvršavati sve transakcije kupnje, prodaje i zamjene. Također bih istaknuo i mogućnost digitalnog automatiziranog savjetovanja unutar aplikacije gdje možete odgovorom na nekoliko pitanja dobiti investicijski prijedlog prilagođen Vašim osobnim okolnostima.

Na što treba pripaziti?

Važno je napomenuti da je zamjena udjela zapravo transakcija kojom se odjednom podnosi zahtjev za prodaju u jednom i zahtjev za kupnju u drugom fondu. Kao i ostale transakcije u fondovima, i zahtjev za zamjenu se provodi sa odgodom.

Dakle, ako podnesete zahtjev za zamjenu iz fonda InterCapital Short Term Bond u InterCapital Bond u ponedjeljak u 13 sati, sljedeći radni dan prilikom obračuna cijene udjela za ponedjeljak će se provesti prodaja i prijenos sredstava u drugi fond. Novac u InterCapital Bond stiže tek u utorak te ćete tek u srijedu kada se obračunava cijena udjela u fondu dobiti potvrdu da je transakcija izvršena.

Zbog takvog procesa, novac nije investiran u niti jedan fond jedan dan pa se eventualni pomak cijene sa ponedjeljka na utorak neće evidentirati.

Upravo zbog te odgode, udjeli u investicijskim fondovima nisu pogodni za tzv. „trading“ gdje planirate u kratkom roku često mijenjati investiciju. Za takve investicijske stilove postoji velik broj različitih instrumenata na burzi pomoću kojih možete u trenutku promijeniti svoju izloženost.

Zamjena udjela u fondovima predstavlja odličan alat u upravljanju osobnim financijama koji pruža fleksibilnost, poreznu efikasnost i prilagodljivost tržišnim i osobnim okolnostima. Jednostavnost procesa, omogućena kroz aplikacije poput MyCapital, i stručni savjeti dostupni kroz financijsko i investicijsko savjetovanje, čine ovu opciju privlačnom za širok spektar ulagatelja. Bilo da reagirate na promjene tržišnih uvjeta ili prilagođavate svoj portfelj promjenama u osobnom životu, zamjena udjela pruža vam alat za optimizaciju vaših investicija.



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

 

Marko Bogdan

PRODAJA
Objavljeno
2. veljače 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward