Lansiran je prvi Europski Ex – US ETF

Sve veća zabrinutost investitora za “napuhanost” američkog tržišta motivirala je DWS asset management da lansira prvi ETF u Europi koji prati svjetski tržišni indeks te pri tom isključuje američko tržište

DWS asset management lansirao je prvi MSCI World ex USA ETF u Europi. Taj ETF replicira MSCI World ex USA index koji prati kompanije s velikom i srednje velikom tržišnom kapitalizacijom iz 22 svjetska razvijena tržišta, isključujući pri tom američko tržište.

Index koji ovaj fond prati sadrži 870 sastavnica koje pokrivaju 85% free float-adjusted  tržišne kapitalizacije svake države. Najveća izloženost indeksa nalazi se u Japanu s 21.2%, a slijede ga Ujedinjeno Kraljevstvo s 12.9% i Francuska s 10.8% težine u indeksu.

Takva ideja javila se uslijed sve većeg interesa investitora da relociraju svoje investicije iz SAD-a nakon naglog rasta “Veličanstvenih 7” dionica, posebno Nvidije, koji dovode SAD do sve veće težine u MSCI world indeksu. Kao rezultat rasta tih dionica, SAD trenutno čini oko 70% težine MSCI world indeksa.

Simon Klein, globalni direktor Xtrackers prodaje u DWS-u, rekao je: “Ponderiranje američkih dionica u globalnim portfeljima znatno je poraslo u posljednjih nekoliko godina. Obzirom na želju za uravnoteženijom diversifikacijom, logično bi bilo da investitori razdvoje svoje izloženosti SAD-u od ostatka globalnog portfelja dionica.“

EXUS dolazi nakon što je DWS asset management lansirao četverodijelni niz ETF-ova euro korporativnih obveznica s različitim fiksnim dospijećima prošlog studenog i fizički ETC za razmjenu ugljika.

Izvor: https://www.etfstream.com/

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
22. ožujka 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward