Potražnja za ESG ETF-ovima u padu, iako se ponuda obogaćuje

Europa je predvodnik po pitanju ESG investiranja, a broj ETF-ova koji promiču okolišna ili društvena pitanja još uvijek raste. Ipak, neto uplate u prvom kvartalu su značajno pale, što upućuje na oprez investitora.

Prema podacima s Bloomberga, ESG ETF-ovi u Europi su u prvom kvartalu ove godine zabilježili neto isplate (280 milijuna EUR), u usporedbi s neto uplatama od 9 milijardi EUR u zadnjem kvartalu 2023. Prvi je to kvartal još od 2016. godine da na ovakvim ETF-ovima vidimo neto isplate. Podaci s Morningstara su nešto drugačiji (zbog drugačije kategorizacije), ali također pokazuju značajan pad neto uplata. Pritom komentiraju: „Izgleda da ESG prolazi kroz period egzistencijalne krize… izgleda da neki investitori napuštaju ulaganje na dugi rok, smoreni produženim periodom sniženih prinosa ove klase.“

Činjenica je da su ESG ulaganja uglavnom usmjerena na dugi rok, a na tržištu trenutno bolje prolaze kratkoročne investicije (dobrim dijelom zahvaljujući višim kamatnim stopama).

Međutim, izgleda da veliki upravitelji imovinom ne gube vjeru u ESG. Tako je Invesco reklasificirao pet ETF-ove iz takozvane klase 8 u klasu 9 prema europskoj SFDR regulativi. Investicije usklađene s člankom 9 označavaju najstroži oblik regulacije u dijelu zaštite okoliša. Ti ETF-ovi su:

  • Invesco MSCI Emerging Markets ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF (PAEM)
  • Invesco MSCI Europe ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF (PAES)
  • Invesco MSCI Japan ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF (PAJP)
  • Invesco MSCI USA ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF (PAUS)
  • Invesco MSCI World ESG Climate Paris Aligned UCITS ETF (PAWD)

BlackRock je odlučio za svoj Emerging Market obveznički ETF promijeniti benchmark, odnosno indeks u onaj koji koristi ESG filter kako bi klijentima dao „bolju investicijsku propoziciju.“



Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama.

Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom blogu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći na web stranici: www.icam.hr/investicijski-fondovi gdje su dostupni i Prospekt i Ključne informacije za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Đivo Pulitika

upravitelj fonda
Objavljeno
22. travnja 2024.

Želite investirati? Ne znate kako i gdje? Mi smo tu da Vam pomognemo.

Javite nam se arrow_forward