fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Je li sada vrijeme za ulaganje?

Zašto „kupovati pad“
4 min.

Mnogima će ovo zvučati čudno.
Cijene rastu, inflacija raste, a netko vam kaže „Sada bi moglo biti OK vrijeme za ulaganje“?

Ne bi li uobičajeni instinkt u ovakvoj situaciji bio bi manja potrošnja novca, odricanje od nepotrebnog luksuza i manje vožnje zbog skupog benzina. Tko je tu lud?

Niste vi, a nismo ni mi.
U ovom blogu ćete saznati:

  1. Zašto ulagati baš sada;
  2. Koliko ulagati;
  3. Kako ulagati.

1. Zašto ulagati baš sada?

Da, sve cijene rastu – osim cijena dionica. Ako ste ikada razmišljali o ulaganju i pitali se koji je PRAVI trenutak za krenuti, ovo je blog za vas.

Testirajte se, odgovorite si na jedno jedino pitanje:
Biste li dionice radije kupili kad su skuplje ili kad su jeftinije?

Ako je odgovor „Kad su jeftinije“ spadate u grupu svih investitora na svijetu. Svi vole akcije, sniženja i Black Friday, naravno da ćemo novac radije potrošiti kad je nešto jeftinije.

Kako Genius za vas ulaže u investicijske fondove, tako ovdje govorimo u kontekstu dioničkih investicijskih fondova. Svi udjeli u takvim fondovima koje kupite kada su jeftiniji imaju puno veći prostor za potencijalni rast u budućnosti.

Evo gdje smo danas.

vrijeme za ulaganje - s&p 500 graf - najviše cijene tijekom 2022. godine

Za ilustraciju obično gledamo dionički indeks S&P 500, odnosno skup 500 najvećih američkih kompanija poput Applea, Microsofta, Facebooka, Tesle…

Još početkom godine vrijednost S&P 500 je bila na 4793, na proljeće se držala oko 4631, a sada sredinom lipnja pala je na 3749. Svakako da ćete radije kupiti kada je vrijednost niža.

Povijesno gledano, na dulji rok tržišta se uvijek oporave. Sve krize kojih se možete sjetiti su došle i prošle, a tržište je uvijek nastavilo dalje. Uvijek imajte na umu da to nije jamstvo budućeg rasta ili prinosa, nitko nema čarobnu kuglu.

Za primjer možemo uzeti početak COVID-19 pandemije. Ta je kriza bila kratka i bolna, nakon čega je uslijedio brz oporavak, pa je uzimamo samo kao ilustraciju, nisu sve takve.

vrijeme za ulaganje - s&p 500 graf - ulaganje trajnim nalogom tijekom krize COVID-19_buy the dip

  • Ivan je svoje udjele kupio kad je sve bilo bajno. Ulagao je oko dvije godine, a zatim prodao i to je bilo to.
  • Maja je krenula baš u „najgore“ vrijeme, kad je sve padalo. Svoje udjele je kupila mnogo jeftinije, također ulagala oko dvije godine, a onda prodala.
Tko je bolje prošao?

Pogledajte crne linije koje označavaju vrijednost udjela, vidite koliko ima od svake linije do vrha grafa? Majini udjeli kupljeni po nižoj cijenu imali su itekako veći prostor za rast. To je ono što želite.

Ovo je ujedno odlična ilustracija zašto uvijek naglašavamo dugoročno ulaganje. Ni Maji ni Ivanu nitko nije mogao jamčiti da će nakon samo dvije godine ulaganja izaći prije nekog novog pada, koji se zaista i dogodio i upravo traje.

Ulaganje nije kockanje, ulaganje je dugoročna investicija. Netko tko ulaže na 20 godina ne brine toliko o ovakvim kratkoročnim situacijama.

2. Koliko ulagati?

Postoji samo jedan pravi odgovor, a to je: onoliko koliko vam ostane nakon što podmirite sve životne troškove – režije, hrana, dugovi, obitelj, hobiji… Nekima će ostati 100 kuna, nekima 1000 kuna, ovisno o životnoj situaciji.

Bitno je zapamtiti da ako ulažete putem Geniusa nije bitno je li to 100 ili 1000 kuna, minimalni iznos uplate (nakon početne) u Geniusu ne postoji. Upravo je zato ovo idealan način za ulaganje i štednju jer se s godinama svi ti mali iznosi akumuliraju.

3. Kako ulagati?

Iskoristite niže cijene dionica.

Ako na raspolaganju imate veći iznos, npr. 10.000 kuna – uplatite svaki mjesec 1000 kuna. Idite na disciplinirano ulaganje, malo po malo, svojim tempom.

Postavite trajni nalog, recimo svakoga mjeseca ili kvartalno i ne morate se podsjećati na uplate.

Ako trenutno nemate neki takav iznos, odvajajte redovito onoliko koliko vam ostane. Ključno je to stvaranje navike ulaganja u sebe.

Evo nekoliko najbitnijih razloga zašto je takvo redovito uplaćivanje odlična opcija:
  1. Trenutak početka ulaganja više nije bitan, uvijek je dobro vrijeme za ulaganje;
  2. Uvijek ste prisutni na tržištu, što znači da iskorištavate i one najbolje dane rasta;
  3. Ne riskirate da vas pri nekoj kraćoj krizi muči dilema „izaći ili ostati“, izbjegavate emocionalnu reakciju zbog koje možda propustite baš najbolje dane.

Genius aplikacija vam nudi mogućnost mjesečnih uplata, kojima vam je sve ovo još lakše.

U praksi to znači da si zadate podsjetnik na određeni dan u mjesecu, a aplikacija vam pošalje obavijest da je vrijeme za uplatu.

Možete uplatiti ili preskočiti, vi birate.

Čak i ako se trenutni pad nastavi ili pogorša i dalje imate priliku iskoristiti sve niže cijene i manjim iznosima doći do većeg broja udjela.

Tu smo za vas u svakom trenutku

Ako ste razmišljali o investiranju, ali imate pitanja, uvijek se možete prijaviti na našu interaktivnu online radionicu Genius Caffe i porazgovarati s našim stručnim timom.

Možete nas kontaktirati i putem e-maila genius@intercapital.hr, rado ćemo vam pomoći donijeti odluku kojim putem krenuti prema vašoj financijskoj slobodi jer to, zapravo, i jest ono što želite postići.

Za još korisnih informacija i bolje razumijevanje pročitajte i nekoliko odabranih blogova ispod.

Vaš Genius tim

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 17. lipnja 2022.