fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Ulaganje u vrijeme krize: Prodati, kupiti ili čekati? – dio 1.

Kako su ulagatelji reagirali tijekom velikih padova tržišta
6 min.

“Trebam li u ovoj situaciji sve prodati, kupiti još ili čekati oporavak tržišta?”

Ako ste imalo zainteresirani za ulaganje ili to već aktivno činite, sigurno ste se ovo zapitali. I to je razumljivo, želite zaštititi svoju investiciju i razmišljate koje korake poduzeti.

Informacije stižu sa svih strana, mogu biti zbunjujuće i kontradiktore i često se čovjek pita kome uopće vjerovati.

Pružit ćemo vam informacije i činjenice koje je trenutno moguće mirne savjesti dati. Uz jednostavno pojašnjenje teme želimo vam omogućiti i dovoljno razumijevanja kako biste sami mogli odlučiti o svojim daljnjim koracima.

Temu ćemo obraditi u dva bloga:

  • DIO 1. – Kako su se tržišta kretala u sličnim situacijama?
  • DIO 2. – Prodati, kupiti ili čekati – koje sve opcije postoje? 

Nitko stručan i profesionalan vam trenutno neće dati “Ovo je 100% pravi potez!” preporuku. Nitko nije vidovit. Tako ni ovaj blog nije uputa za investiranje – nije nam namjera davati vam jamstva kretanja tržišta u bilo kojem smjeru, samo kako bismo ispali pametni.

I to je potpuno normalno – cijeli svijet je u neizvjesnosti oko rata u Ukrajini, a tržišta se brzo mijenjaju.

No to ne znači da ne možemo učiti iz prošlosti. U ovoj industriji za to se često služimo povijesnim podacima o kretanjima tržišta, fondova itd. Povijesni podaci nisu jamstvo budućih prinosa, ali su odličan alat za naknadne analize. Iz njih se može mnogo naučiti i bolje se pripremiti za nove izazove.

Pročitajte, razmislite i sami odlučite koja od predstavljenih opcija možda odgovara vama i vašim mogućnostima.

Ako se ne osjećate sigurno oko opcija koje ćemo ovdje proći – dodatno proučite temu (možete se prijaviti na online radionicu Genius Caffe) i krenite investirati kad se osjećate ugodno oko cijele ideje. Ulažite samo novac koji vam nije “kruh i mlijeko” ili bitan za obitelj i uvijek budite svjesni rizika koji možete podnijeti.

Za početak, jedan mali “test”.

Zamislite da ste krenuli ulagati, a tržište krene izvoditi ovo. Što prvo pomislite?

Burzovni indeks S&P 500 - graf pada tržišta 2009. godine

Vjerojatno nešto poput “OMG, ovo je totalna propast, ne želim izgubiti sav novac!”

Istina, kad gledate kraći period od npr. godinu dana – ovaj pad može izgledati kao katastrofa. Nekome tko je pratio tržište u tom trenutku stvar je sigurno izgledala baš tako.

No kad pogledate dulji period, kao dugoročni ulagatelji, shvatite da niste vidjeli cijelu priču. Cijeli taj pad i oporavak bili su samo mali dio tržišta koje je nakon toga prilično raslo. 

Burzovni indeks S&P 500 - graf rasta tržišta nakon ekonomske krize 2009. do 2022.

S tim na umu, pogledajmo što možemo naučiti iz prijašnjih lošijih dana.

Kako su se tržišta kretala u sličnim situacijama?

Najbolje poznata dva primjera koja ćemo iskoristiti su svjetska financijska kriza 2008./2009. i nedavni početak COVID-19 pandemije. Za ilustraciju ćemo se poslužiti burzovnim indeksom S&P 500.

Zašto? Što je burzovni indeks?

Indeks možete zamisliti kao košaricu raznih kompanija, odnosno njihovih dionica. On služi kako bi se s vremenom pratilo kretanje cijena tih dionica i napredak tržišta.

Kao da vi odlučite napraviti popis režija kako biste pratili kućanske troškove i odaberete “struja, plin, voda, benzin”. Pomoću tog “indeksa režija” pratite iznose računa kroz mjesece i godine.

Indeks može sadržavati neke odabrane kompanije (npr. tehnološke) ili cjelokupnu aktivnost burze. Na primjer, CROBEX je burzovni indeks Zagrebačke burze.

S&P 500 se sastoji od 500 najvećih kompanija u SAD-u (Apple, Microsoft, Amazon, Tesla etc.) Kako se vrijednost dionica tih kompanija kreće gore-dolje, tako vrijednost indeksa pokazuje to ukupno kretanje.

Kretanje vrijednosti indeksa prate razni fondovi u svijetu, pa na taj način indeks utječe na investitore diljem svijeta. Zamislite da pratite recept sa YouTubea i prepisujete si sastojke – kako vi pratite taj popis i kupujete namirnice, tako posebni fondovi prate indeks i prema kretanju ulažu novac investitora.

Svjetska financijska kriza 2008./2009.

Burzovni indeks S&P 500 - graf tržišta od ekonomske krize 2009. do 2022. s oporavkom tržišta

Radilo se o zaista velikom padu vrijednosti indeksa od preko 50% (obilježeno je crvenim). Oporavak je potrajao nekoliko godina. Da ste uložili negdje u to vrijeme i planirali ulagati 2-3 godine (označeno sivim), ne biste bili sretni. Vrijednost vaših uloga i dalje bi bila manja nego prije krize.

Ovo je odličan primjer zašto je dugoročno ulaganje toliko bitno i efikasno kod snižavanja rizika. Pogotovo kad se radi o npr. štednji za mirovinu. Nije bila mala stvar pregrmiti toliki pad – vrijednost indeksa je na dnu krivulje pala na 720. Početkom 2021. godine prešla je 4000, a danas je i viša.

Oni koji su ulagali dugoročno, na 5/10/15 godina, nisu se morali toliko brinuti. Nisu reagirali emocionalno i sve prodali, već su iskoristili punu snagu oporavka tržišta. Vrijednost njihovih uloga je do danas višestruko porasla (sivo + zeleno).

Pandemija COVID-19

Burzovni indeks S&P 500 - graf pada tržišta COVID-19 pandemija

Ovako je S&P 500 reagirao u proljeće 2020. Pandemija se počela širiti, krenuli su lockdowni i došlo je do brzog i velikog pada tržišta (označeno crvenim). Oporavak je krenuo gotovo jednako naglo – do kraja godine tržište se već vratilo na prijašnju vrijednost i dodatno raslo (označeno sivim).

Ako želimo o konkretnim brojkama, vrijednost indeksa je na najnižoj točki iznosila 2275, dok se dvije godine kasnije nalazimo na 4278.

Ponovno su najbolje prošli oni koji su ostali investirani (sivo + zeleno), odnosno zadržali novac u fondovima ili čak dodatno uplatili. Najviša vrijednost indeksa prije pada kretala se oko 3400 – dvije godine kasnije nalazimo se na 4278 (u trenutku pisanja ovog bloga).

Na trenutnu nestabilnost tržišta utječe više faktora. Neki od njih su rat u Ukrajini, porast cijena sirovina, porast inflacije, izazovi u prilagođavanju novim tržišnim okolnostima… No ovo nije ni prvi ni zadnji slučaj većih padova na tržištu. Evo nekoliko takvih primjera tijekom zadnjih 12 godina.

Burzovni indeks S&P 500 - graf korekcija tržišta od 2009. do 2022.

Veći padovi tržišta nikad nisu ugodni i ljudski je zabrinuti se. Ipak, povijesni podaci dosad pokazuju da je tržište uvijek našlo izlaz. Ali kako?

Možemo li znati da će doći do oporavka tržišta?

Iako se sada suočavamo s inflacijom i problemima s plinom i energijom – s vremenom će se pronaći alternative.

  • Mi ćemo kao kupci prilagoditi svoju potrošnju, što utječe i na ponudu i cijene.
  • Proizvođači će pronaći rješenje za nedostatak sirovina i proizvodnju, bila to pšenica ili plin za umjetna gnojiva.
  • Kompanije su kroz povijest poslovne izazove rješavale kroz inovacije i investicije u razvoj. To je dovelo do novih načina proizvodnje i pružanja usluga, što je u konačnici rezultiralo rastom produktivnosti.

    Naša Genius aplikacija jedan je od takvih primjera – pomoću aplikacije dolazimo do većeg broja korisnika kojima olakšavamo investiranje u najbolje domaće fondove i globalne ETF-ove. Učinkovitiji smo i brži, a uštedu koju ostvarimo vraćamo vama kroz ukidanje svih naknada za aplikaciju, upravljanje portfeljem i sve transakcije.

  • Zelene tehnologije napreduju i pomažu smanjiti ovisnost o nafti i plinu.
  • Od internet i smartphone revolucije obrazovanje je sve dostupnije čak i u nerazvijenim i siromašnim zemljama. Bolje obrazovanje potiče razvoj gospodarstva, što tim zemljama pruža bolji standard i doprinosi svjetskoj ekonomiji.
  • S burzovnih indeksa i iz fondova periodički odlaze kompanije koje više ne rastu, a dolaze nove, koje generiraju daljnji rast.
  • Centralne banke trude se balansirati između kontrole inflacije i rasta gospodarstva.

Trenutno nas najviše muči neizvjesnost zbog rata u Ukrajini. Zato špekuliranje na kraći rok nema smisla i zato uvijek preporučamo dugoročno ulaganje.

U idućem blogu nastavljamo s opcijama ulaganja koje vam se nude u ovakvim vremenima. Pogledat ćemo razne scenarije koji vam mogu dati ideju kako se dalje ponašati i kako odabrati najbolji oblik ulaganja za sebe.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja – tu smo za vas u svakom trenutku.

Možete se prijaviti na našu interaktivnu online radionicu Genius Caffe i porazgovarati s našim stručnim timom. Također, možete nas kontaktirati putem e-maila genius@intercapital.hr Rado ćemo vam odgovoriti i pomoći donijeti najbolju odluku za vaš novac.

Za još korisnih informacija i bolje razumijevanje pročitajte i nekoliko odabranih blogova ispod.

Vaš Genius tim

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 18. ožujka 2022.