fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

TOP 16 grešaka investitora: #4 Kratkoročno ulaganje

4 min.

Ne izbijajte si novac iz džepa opsesivnim praćenjem kratkoročnih kretanja na tržištima.

Što to znači?
Recimo da ste krenuli ulagati i da je ovo vaš dugoročni plan:

  • Ulažete idućih 10 godina
  • Mjesečno uplaćujete 50 eura
  • Genius app vas je procijenio kao investitora/icu i dodijelio vam razinu rizika 6/10 i za vas kreirao odlično diverzificiran portfelj

Divota, zadovoljni ste planom i očekujete da ćete za 10 godina lijepo zaraditi. Međutim… vrag vam ne da mira, bacate oko na kretanja na tržištu, onako, jednom mjesečno. Možda čak i jednom tjedno. Dnevno?

Što češće provjeravate tržišna kretanja, to vam se više čini da stvari sve brže skaču gore-dolje. Upadate u začarani krug u kojem počinjete sumnjati u svoju DUGOROČNU strategiju jer ujutro pogledate neki graf i sve ide gore, pogledate popodne i ide dolje. 

To vas kopka, kopka, možda da ipak maaaalko izmijenite svoju strategiju? I onda krenete prčkati po svemu.

Kao da krenete autom do vrha planine i na svakom zavoju gunđate kako to da cesta stalno vijuga, a vi želite ravno do vrha. Pa istina, ako gledate svakih 10 sekundi – stalno vijuga. Ako gledate kroz pola sata – ide ravno gore prema vrhu.

“A da ja ipak samo malo promijenim…?”

Neprekidno i pomalo panično praćenje nepredvidivih kratkoročnih kretanja na tržištu ljude zna izluditi. Muči ih što TRENUTNI rezultat možda nije isti kao onaj DUGOROČNI rezultat koji očekuju za 10 godina.

To ih korak po korak dovodi do loših, impulzivnih odluka i krivih poteza.

Pogledajte samo ovaj primjer na temelju S&P 500. Ovo je jedan te isti graf, samo ga prvo gledamo iz dugoročne perspektive od 10 godina, pa u godinu dana, mjesec dana i na kraju u jednom danu.

Sad vi recite što bi vam više igralo po živcima – ova dugoročna linija koja govori o dobrom prinosu u dugom roku ili ova histerična jednodnevna koja je posvuda.

Genius by InterCapital - usporedba grafa S&P500 i kretanja tržišta u različitim vremenskim periodima

Primijetit ćete da kad gledate periode od 10 godina i 1 godinu – još je to donekle i slično. Ali čim prijeđete na mjesec ili dan stvari izgledaju bitno drugačije. Mjesec dobro krene pa loše završi. Dan ide kompletno nizbrdo.

Zašto brinuti o jednom lošem danu u 10 godina? Zašto biste zbog jednog lošeg dana mijenjali strategiju, radili si probleme ili plaćali dodatne transakcije?

Kako to obično ide i kako najčešće završi?

  • Danas: “Hm, danas pada, ne valja to, idem sve prebaciti u nešto niskorizično.”
  • Dva mjeseca kasnije: “Hm, sad sve raste, zašto nisam prebacio u dionice da sad zaradim!?”
  • Pola godine kasnije: “Opet pada, neću sad više UOPĆE uplaćivati, idem prodati!”

I tako dalje…
Primijetit ćete da osoba uz stalne izmjene strategije radi i grešku kupovanja na vrhu i prodaje na dnu, o čemu ćemo u idućem blogu.

Ovakvim neprekidnim izmjenama postići će:

  • Veću rizičnost ulaganja
  • Konstantnu nervozu oko ulaganja
  • Krive poteze uslijed nagađanja i pokušaja predviđanja tržišta
  • Vjerojatno propuštanje najboljih dana na tržištu, što će mu/joj umanjiti zaradu
  • Ako obavlja i isplate, a ulaganje je trajalo kraće od 2 godine, pojavljuje se i pitanje poreza na kapitalnu dobit

Tko ulaže u portfelj fondova i koristi Genius app, neprekidnim izmjenama plana uzrokovat će stalne izmjene portfelja. Dobivat će nove fondove u novim omjerima, a za par dana situacija na tržištu se možda preokrene i ispadne da bi bilo bolje da se ništa nije diralo.

Profesionalci će vam uvijek reći da nitko ne može pouzdano prognozirati ili jamčiti kretanja tržišta u kratkom roku jer je rizik od krive procjene visok.

Ta neizvjesnost je ono što čovjeka dovede do silnih promjena mišljenja i tu više ne pričamo o strategiji ili planu. Ulaganje se potezima investitora pretvori u nagađanje i lutriju. Ulaganje nije “kocka”, ali ga možete pretvoriti u to ako se prema njemu tako postavite i ponašate.

Transakcije i naknade

Pogledali smo primjer s ulaganjem u fondove, ali neki više vole samostalno trgovanje dionicama. Ne trguju baš svi na dnevnoj bazi, neki vole držati dionicu od koje mnogo očekuju i dulje vrijeme.

Svaka kupnja i prodaja dionica znače i brokersku naknadu. Što češće kupujete i prodajete, to veći broj naknada plaćate. Ako nemate uloženo puno novca, te nakupljene naknade vam mogu pojesti i dio zarade i dio samih uloženih sredstava.

Netko ima 2-3 dionice i samo čeka cijenu po kojoj želi prodati. Sve pet, udri.

Netko je vlasnik npr. 10 različitih dionica. Ako želi aktivno upravljati takvim portfeljem i mijenjati koliko posto koja dionica zauzima u portfelju itd. morat će češće obavljati transakcije.

To znači da će plaćati dodatne naknade samo kako bi portfelj zadržao ili razinu rizika koju procjenjuje da mu odgovara ili jednostavno neki sastav koji želi održavati.

Na taj “redovni servis” dodajte praćenje kratkoročnih trendova koje za sobom povlači brdo potencijalno krivih odluka od strane nestručnog ulagatelja i imate recept za dodatne troškove.

Sve ovo nije ništa neviđeno, ali biste toga trebali biti svjesni unaprijed jer se neki tih stvari sjete tek kad su već krenuli ulagati. Čovjek ne zna dok ne proba, no zato se bolje educirati.

Želite naučiti osnove investiranja?

Ako niste od aktivnog pristupa i preferirate nešto pasivnije, gdje samo uplaćujete – pročitajte malo više o usporedbi ta dva pristupa i upoznajte se s Genius aplikacijom.

Ulaganje nije komplicirano i u 21. stoljeću ćete si stvarno učiniti uslugu ako se upoznate s osnovama investiranja. Najlakši način je da se prijavite se na našu besplatnu online edukaciju Genius Caffe.

I to je to.


Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima, te Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu „Rizici“.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 16. travnja 2024.