fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Kako personalizirano ulaganje pridonosi rastu imovine investitora

6 min.

Personalizirano ulaganje prilagođava investicijsku strategiju individualnim potrebama i ciljevima svakog investitora, čime se potencijalno maksimizira rast imovine. Pomoću suvremene tehnologije, poput aplikacija i online platformi, investitori mogu lako pratiti i prilagoditi svoje ulaganje, što smanjuje troškove i pomaže u ostvarivanju dugoročne financijske stabilnosti.

Kroz mogućnosti koje donosi razvoj tehnologije, postalo je lakše i jednostavnije ulagati u različite oblike investicija. Ako želite biti uspješan investitor, važno je prilagoditi svoju investicijsku strategiju sebi (a ne susjedu). U ovom blogu objasnit ćemo koncept personaliziranog ulaganja i kako ono može utjecati na rast vaše imovine.

Tržište i ulaganje: Kratke osnove

Tržište je mjesto gdje se susreću proizvođači i potrošači, gdje svaka roba ili usluga dobiva svoju cijenu koja odražava njihovu trenutnu vrijednost. Ova dinamika igra ključnu ulogu i u globalnom ekonomskom razvoju.

Kao tržišni sudionici, imamo moć utjecati na trendove kupnje i prodaje, osluškujući signale poput kamatnih stopa, inflacije i gospodarske klime u cjelini. Informiranost i planiranje ključni su za uspjeh. Vještine poput analize tržišta, razumijevanja ekonomskih pokazatelja i praćenja tržišnih izvještaja mogu značajno povećati šanse za ostvarivanje dobiti.

Investiranje na tržištu kapitala zahtijeva predanost i oprez, jer vrijednosti dionica mogu varirati u skladu s raznim faktorima, uključujući korporativne dobitke, političke događaje i tehnološki napredak.

Ulaganje i tržišta kapitala

Zašto odabrati pasivno ulaganje umjesto aktivnog?

Odabir strategije ulaganja nerijetko zbunjuje investitore koji ulaze u svijet financija, posebice kada moraju odlučiti između pasivnog i aktivnog ulaganja. Pasivno ulaganje je sve popularnija opcija među investitorima koji cijene jednostavnost i efikasnost.

Zašto bi netko odabrao pasivno umjesto aktivnog ulaganja?

Niže naknade

Prije svega, pasivno ulaganje poznato je po svojim niskim naknadama koje su privlačne investitorima jer smanjuju ukupne troškove i time potencijalno povećavaju dobit.

Ušteda vremena

Druga ključna prednost je manja zahtjevnost u pogledu vremena koje treba posvetiti praćenju i upravljanju ulaganjima. Pasivni investitor priklanja se “kupi i drži” filozofiji, koja investitorima omogućuje da minimiziraju vrijeme potrebno za analizu i kontinuirano donošenje odluka ili to za njih obavlja npr. aplikacija.

Solidne dugoročne performanse

Osim toga, pasivna strategija obično pruža solidne dugoročne performanse jer se u slučaju ETF-ova bazira na oponašanju tržišnih indeksa. To znači da se često može očekivati povrat koji reflektira ukupnu izvedbu tržišta, bez potrebe za predviđanjem tržišnih kretanja ili pokušajem nadmašivanja tržišta.

Manje transakcija i troškova

Izbjegavajući često trgovanje, pasivni investitori ne samo da si štede troškove transakcija, već i smanjuju rizik koji dolazi s pokušajem tajminga tržišta. “Postavi i zaboravi” (Set&Forget) pristup jamči opuštenije iskustvo za one koji ne žele stalno praćenje vijesti.

Ukratko, ovo je idealna opcija za investitore koji traže jednostavan i manje rizičan način za uključivanje u svijet ulaganja s povoljnim izgledima za dugoročni rast. Diverzifikacija ulaganja, još jedna nezamjenjiva stavka, pomaže u smanjenju rizika i nezaobilazna je kod kvalitetne investicije.

Ulaganje nije samo kupnja i prodaja niti samo stavljanje novca negdje s ciljem zarade, već se radi o strateškoj odluci. Svatko za sebe odlučuje što će sa svojim novcem, ovisno o vlastitim financijskim ciljevima, toleranciji rizika i vremenskim okvirima.

Što je personalizirano ulaganje?

Personalizirano ulaganje je koncept investiranja koji podrazumijeva prilagodbu strategije ulaganja individualnim potrebama, ciljevima i uvjetima svakog pojedinog investitora.

Preciznije rečeno, umjesto da kopira tuđe investicije, svaki čovjek će imati plan koji se specifično odnosi na njega. To znači da će investicijske strategije biti krojene prema individualnim financijskim ciljevima, razini rizika s kojom se osoba osjeća ugodno i specifičnim vremenskim okvirima za ostvarenje navedenih ciljeva.

Ako je vaš cilj štednja za mirovinu, nećete investirati na isti način kao da planirate uštedjeti za ljetovanje na nekoj egzotičnoj destinaciji. Investiranje na 3 godine neće imati jednake parametre kao investiranje na 20 godina.

Umjesto generičkih rješenja koja često ne odgovaraju svim investitorima, personalizirani pristup osigurava da svaka osoba dobije maksimalnu vrijednost za svoj trud. Analiza osobnih potreba, prihoda, troškova i financijskih aspiracija ključni su faktori u izradi takvog plana.

Osim toga, prilagođeni plan investiranja podrazumijeva redovito praćenje i prilagođavanje strategije kako bi se osiguralo da investicije i dalje odgovaraju životnim okolnostima pojedinca. U slučaju Geniusa, to radi sama aplikacija, automatski. Na taj način, svaki investitor može biti siguran da njegov novac radi na najefikasniji mogući način.

Korištenje tehnologije u personaliziranom ulaganju

Suvremena tehnologija omogućila nam je u potpunosti digitalno iskustvo, bez obzira jesu li to banka ili fondovi. Online platforme i mobilne aplikacije postale su norma kada je u pitanju upravljanje financijama, omogućavajući jednostavno praćenje transakcija i pristup uslugama 24/7.

Također, fintech inovacije donijele su revolucionarne promjene u svijet ulaganja, gdje su alati za automatsko trgovanje i personalizirane investicijske usluge dostupni svim vrstama ulagača. Uz sve to, povećane su sigurnost i zaštita osobnih podataka, što je ključno u gradnji povjerenja korisnika prema digitalnim financijskim platformama.

U današnje vrijeme, gotovo je nezamislivo ne koristiti prednosti koje nam pruža digitalizacija bankarskog sektora, od plaćanja računa putem interneta do brzog slanja novca.

Kako personalizirana ulaganja pomažu u rastu imovine?

Smislenija raspodjela sredstava

Ako precizno definiraju i razumiju vlastite prioritete, investitori mogu imati bolju kontrolu nad svojim ulaganjima. Postavljanjem jasnog plana, npr. ostvarivanje dugoročnog rasta svojeg kapitala ili generiranje pasivnog prihoda, investitori mogu razviti bolju strategiju. Na primjer, možete odabrati konzervativniji ili rizičniji portfelj, kao i kombinaciju oboje, svaki za svoju namjenu.

Ulaganjem u različite kategorije imovine, kao što su dionice, obveznice, zlato, nekretnine ili čak alternativne investicije poput kriptovaluta, možete umanjiti rizik ukupne investicije i bolje se nositi s tržišnim oscilacijama. To pogotovo vrijedi za investitore u kriptovalute, koji mogu izvući najviše benefita iz diverzifikacije portfelja.

Investitori također trebaju redovito prilagođavati svoj portfelj kako bi osigurali da i dalje odgovara njihovim promjenjivim životnim situacijama. U Geniusu se takva izmjena strategije radi lako, ponovnim odgovaranjem na upitnik za procjenu investitora koji su korisnici već prošli prilikom registracije.

Smanjenje rizika

Svatko ima svoju razinu tolerancije kad je u pitanju preuzimanje rizika. Strah od gubitka novca je glavni faktor koji ljude brine kod investiranja. Personaliziranjem svog portfelja, možete balansirati između rizičnih i manje rizičnih investicija s ciljem maksimiziranja povrata.

Upravljanje investicijskim rizikom najbitniji je segment planiranja ulaganja. Svjesnost granica rizika koje ste spremni prihvatiti temelj su uspješnog investiranja. Prije nego što se odlučite, važno je razumjeti različite vrste investicijskih mogućnosti. Diverzifikacija portfelja, odnosno raspodjela investicija među različite klase imovine, jedna je od strategija kojom se može smanjiti rizik i postići stabilniji dugoročni povrat.

Osobni financijski savjetnik poput Genius aplikacije pomaže vam u izradi strategije koja je u skladu s vašim financijskim potrebama i mogućnostima. On će analizirati tržišne uvjete, uzeti u obzir potencijalne rizike i automatski kreirati portfelj koji nudi pravu ravnotežu između sigurnosti i mogućnosti ostvarivanja boljih povrata.

Ne smije se zaboraviti važnost financijskog obrazovanja. Neovisno o razini prethodnog iskustva, razumijevanje osnova pomoći će ublažiti strah od investiranja i bolje prepoznati prilike i kredibilitet pojedinih alata ili kompanija.

Kao investitori, moramo biti svjesni da potpuno izbjegavanje rizika često znači i manju mogućnost zarade. Pravilan izbor strategije, koja će biti usmjerena na postizanje optimalnog omjera između rizika i povrata, ključ je financijskog uspjeha i rasta osobnog portfelja.

S pametnim odlukama i proaktivnim pristupom, investiranje može postati važan dio osobnog financijskog planiranja s ciljem osiguravanja buduće financijske stabilnosti. A to je glavni cilj investiranja – financijska stabilnost.

Ulaganje kroz godine i mijenjanje strategije s vremenom

Vaš životni put ima veliki utjecaj na vaše odluke o ulaganju. Kao mlađa osoba, možda ćete biti skloniji preuzimanju više rizika u nadi za većom zaradom. S godinama, iskustvo koje ste stekli vjerojatno će utjecati na vašu percepciju rizika i investicijskih prilika.

Tako s povećanjem financijske odgovornosti, poput brige za obitelj, stambenog kredita ili školovanja djece, vaše investicijske odluke mogu krenuti u smjeru većeg opreza. Kako smo sve stariji, strategija će nam se vjerojatno promijeniti da bi se fokusirala na očuvanje vrijednosti portfelja.

To znači da ćete možda preferirati investicije koje nude stabilniji prihod i nižu volatilnost, poput obveznica. Upravo je zato važno razmotriti izgradnju diverzificiranog portfelja koji može izdržati tržišne turbulencije.

Redovito preispitivanje i prilagođavanje investicijskog plana kako se bližite različitim životnim etapama osigurat će da vas vaš financijski put dobro služi u ostvarivanju vaših dugoročnih ciljeva.

Na kraju dana, vaš novac radi za vas – a koliko dobro radi ovisi o tome kako njime upravljate. Srećom, na tom putu niste sami i ne morate raspolagati stručnim znanjem o investiranju kako biste kreirali portfelje u Geniusu. Bitno je iskreno odgovoriti na pitanja iz dijela koji vas procjenjuje kao investitora, kako bi portfelj koji vam se dodijeli što bolje odgovarao vašim realnim mogućnostima.

I to je to.


Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, potrebno je upoznati se sa Prospektom i Pravilima ETF-a, te Dokumentom s ključnim informacijama za ulagatelje. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu „Rizici“.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude.

Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama.

Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na blogu iznesene stavove.

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 28. veljače 2024.