fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Ovaj blog o investiranju napisao je ChatGPT

Genius AI
5 min.
Može li vam ChatGPT dati investicijski savjet? Pitao sam ga. Ispod se nalaze njegovi odgovori na moja pitanja, a na dnu ćete pronaći i screenshotove samog razgovora (linkovi su moji). Počelo je kao šala, prešlo u radoznalost, završilo kao blog.
Dao mi je iznenađujuće dobre savjete, stvari koje i sami ponavljamo kao mantru, ali naravno – za bilo kakav ozbiljan korak u investiranje obratite se (još uvijek) ljudima. Kako vam se čine preporuke?

Kako bi ljudi u Hrvatskoj trebali investirati novac?

“Bok! (prepoznao je moje zagrebačko “Di si!”, nemojte mu zamjeriti 😂)

Kao AI model, ja ne mogu pružiti savjete za ulaganje koji bi se odnosili na specifične pojedince ili situacije. Međutim, općenito govoreći, kada je riječ o ulaganju novca, važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Prvo, trebali biste procijeniti svoje financijske ciljeve i koliko rizika ste spremni preuzeti. Ako tražite kratkoročne ciljeve, poput štednje za putovanje ili kupnje neke stvari, možda ćete htjeti razmotriri niskorizične opcije poput štednih računa ili obveznica.

S druge strane, ako tražite dugoročne investicije, poput štednje za mirovinu, možda ćete htjeti razmotriti investicije s većim rizikom, poput dionica i fondova. U ovom slučaju, važno je razumjeti rizike i prednosti takvih investicija, a možda bi bilo korisno razgovarati s financijskim savjetnikom.

Također je važno razmotriti diversifikaciju vašeg portfelja, što znači da biste trebali ulagati u različite vrste imovine kako biste smanjili rizik i povećali šanse za uspjeh.

U konačnici, važno je educirati se o investicijskim mogućnostima i pažljivo istražiti svoje opcije prije donošenja bilo kakvih odluka o ulaganju novca.”

Kako ulagati ako nemate puno novca?

“Bez obzira na to koliko novca imate na raspolaganju, postoje opcije za ulaganje koje bi vam mogle biti dostupne.

Ako imate samo malu količinu novca, možda biste mogli razmotriti ulaganje u razne kriptovalute, poput Bitcoina, koje se mogu kupiti u vrlo malim količinama. Važno je imati na umu da ulaganje u kriptovalute nosi visok rizik, pa se prije bilo kakvih ulaganja trebate informirati i provesti pažljivo istraživanje.

Druga mogućnost za male ulagače su robo-advisori, digitalne platforme koje koriste algoritme kako bi pomogle u odabiru i upravljanju portfeljom ulaganja. Ovi robo-advisori obično nude različite razine rizika i prilagodbe, tako da bi mogli biti dobri izbor za početnike koji traže pomoć u odabiru prave investicijske strategije.

Također biste mogli razmotriti mogućnost ulaganja u indeksne fondove, koji su obično dostupni s minimalnom investicijom i nude diversifikaciju preko različitih tržišta i sektora.

U svakom slučaju, važno je pažljivo istražiti svoje opcije i educirati se o mogućnostima koje bi vam mogle biti dostupne.”

Samostalno kupovati dionice ili ulagati u fondove pomoću robo-advisora?

“Kupnja dionica ili ulaganje u fondove pomoću robo-advisora su obje mogućnosti za ulaganje u tržišta kapitala, ali imaju neke razlike.

Kupnja dionica omogućuje vam da postanete vlasnik određenih dijelova poduzeća i potencijalno zaradite novac na rastu cijene dionice ili na dividendama koje isplaćuje poduzeće. Međutim, kupnja dionica također nosi visoki rizik, jer cijena dionice može pasti i možete izgubiti dio ili sve svoje ulaganje.

Ulaganje u fondove pomoću robo-advisora omogućuje vam da uložite u širok spektar imovine, uključujući dionice, obveznice i nekretnine. Robo-advisor koristi algoritme kako bi automatski upravljao vašim ulaganjima, što može smanjiti rizik od pogrešnog ulaganja. Osim toga, većina robo-advisora naplaćuje niže naknade u usporedbi s tradicionalnim investicijskim uslugama.

Konačna odluka o tome trebate li kupovati dionice ili ulagati u fondove pomoću robo-advisora ovisi o vašim osobnim ciljevima, financijskom stanju i razini rizika koju ste spremni preuzeti.

Ako ste novi u investiranju ili želite automatizirano rješenje, robo-advisor bi mogao biti dobar izbor. Ako želite više kontrole nad svojim ulaganjima i vjerujete u određenu tvrtku ili sektor, tada kupnja dionica može biti bolja opcija. U svakom slučaju, preporučuje se obrazovanje i istraživanje prije donošenja bilo kakvih investicijskih odluka.”

Ima li nade za vilu na moru i Ferrari i mirovinu koja ne ovisi o državi?

“Ulaganje novca nikada ne može biti garancija za dobivanje vile na moru i Ferrarija, jer postoji rizik koji je uvijek prisutan u svim investicijama. Međutim, s dobrim planiranjem, disciplinom i strpljenjem, možete povećati šanse za postizanje vaših financijskih ciljeva.

Ključno je razumjeti svoje ciljeve i način kako planirate postići te ciljeve. Važno je izbjegavati investicijske odluke temeljene na emocijama, a umjesto toga usredotočiti se na racionalne odluke temeljene na vašim ciljevima i razumu.

Nadalje, dugoročno planiranje i disciplina su ključni za postizanje financijske sigurnosti u budućnosti. Ulaganje novca za mirovinu i dugoročne ciljeve može biti mudra odluka koja vam omogućuje da ne ovisite o državi u mirovini.

Kao što sam spomenuo ranije, važno je pažljivo istražiti svoje opcije i educirati se o različitim investicijskim mogućnostima koje bi vam mogle biti dostupne. Pravi izbor investicijskih opcija ovisi o vašim ciljevima, raspoloživom kapitalu i vašoj toleranciji na rizik.

Obratite se stručnjaku za financije ili financijskom savjetniku koji bi vam mogao pomoći da napravite najbolje odluke koje odgovaraju vašim ciljevima i životnom stilu.”

Krenuti ulagati odmah ili pričekati? Trajni nalog ili odmah uplatiti sve?

“Odluka o tome kada ulagati ovisi o vašim osobnim financijskim ciljevima i situaciji na tržištu. Uvijek postoji rizik da cijene imovine padnu nakon što uložite, ali dugoročno gledano, povijesno gledano tržišta kapitala su imala tendenciju rasta. Dakle, dugoročno gledano, što duže držite svoja ulaganja, to su veće šanse da ćete ostvariti povrat na svoje ulaganje.

Kada je riječ o odabiru između trajnog naloga ili uplate svega odjednom, to također ovisi o vašoj osobnoj situaciji i financijskim ciljevima. Ako imate veću količinu novca koju planirate uložiti, ali ne želite preuzeti rizik ulaganja svega odjednom, tada bi trajni nalog mogao biti bolja opcija.

Trajni nalog vam omogućuje da uložite novac postupno tijekom vremena, što može smanjiti rizik od ulaganja svega odjednom, samo da biste vidjeli cijene imovine padati. S druge strane, ako imate novac koji vam trenutno nije potreban i želite ga uložiti u potpunosti, onda biste možda željeli uplatiti sve odjednom.

Kao i kod svih financijskih odluka, preporučuje se da se educirate o svojim opcijama i o tržištu kapitala te razgovarate s financijskim stručnjakom prije donošenja konačne odluke.”


Razgovor, zajedno s pitanjima:

 

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 03. svibnja 2023.