fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

Želiš na iduće Svjetsko? Uštedi za roadtrip!

GENIUS SHORTS
3 min.

Želiš na idućem Svjetskom urlati s tribina i s ekipom proputovati Ameriku? Glupo pitanje, odgovor je DA.

Ima li itko od nas novca za to? Odgovor je uglavnom – NE. Ali zašto ne bi bio “Ne… još!”

Put na iduće Svjetsko nogometno prvenstvo neće biti tako jednostavan jer se održava po cijelom kontinentu – od Meksika, preko SAD-a, do Kanade. Tko je za neko od prošlih prvenstava skupio za put i karte, 2026. će morati ili birati lokaciju ili ove sekunde krenuti skupljati lovu za roadtrip.

Dooobro.
Koje su nam opcije?

Kredit ili kartica

U Hrvatskoj je popularno skijanje ili ljetovanje uzeti na npr. 12 rata preko kartice, a neka luksuznija putovanja na udaljenije lokacije riješiti putem manjeg kredita. Tu dolazimo do prvog problema:

  • Gotovinski kredit nosi i kamatu, što znači da sve skupa ispadne još skuplje. Istina, novac je odmah u džepu, to je jasno, ali idućih X mjeseci ili godina morat ćeš svakoga mjeseca osigurati dovoljno za anuitet. 
  • Kartice nude i opciju bez kamata, ali i dalje na mjesečnoj bazi moraš vraćati dug. Zbog privlačnosti brzog rješenja ponekad zaboravimo na obaveze, a ako nemamo financijsku stabilnost – može biti teško.

Klasična štednja

Neki će odabrati štednju kako bi novac skupili unaprijed i sve odradili s gotovinom.

To je OK opcija, ako si ujedno OK s time da spremanjem “u ladicu” na kraju imaš točno onoliko koliko uspiješ odvojiti. Možeš otvoriti i štednju, ako ti odgovara visina kamate. Ali…

U ovom slučaju taj “ali” zove se inflacija – odričeš se, skupljaš novac, a on s vremenom gubi na vrijednosti. Inflacija je podla, prišulja se pomalo, neprimjetno, i ne može joj se pobjeći.

Investiranje

Nikome se ne sviđa ideja mjesecima ili godinama dugovati za nešto. Nešto poput stambenog kredita istrpimo jer se negdje mora živjeti, ali za stvari koje spadaju u luksuz…?

Investiranje je odličan način da štediš svojim tempom i uz iznose koji tebi odgovaraju. Imaš potencijal na uloženi novac dobiti i nešto ekstra, imaš barem šansu pobijediti inflaciju.

Lakše je kad se ide malo, pomalo.
Ako želiš preskočiti tri mjeseca ili iduću uplatu prepoloviti, nitko ti neće reći “Ne može!”

Pomoću Geniusa priča je maksimalno jednostavna. App sve one dosadne i komplicirane stvari (poput kreiranja portfelja, kontrole rizika, rebalansa i samog investiranja) za tebe radi automatski.

Ako te zanimaju detalji, baci oko na ovaj blog, u kojem ćeš naći sve o Geniusu i investiranju putem appa.

Što ti trebaš raditi ako štediš pomoću Geniusa?

  • Odabrati iznos uplata koji ti odgovara
  • Odabrati koliko često želiš uplaćivati (ovo možeš i mijenjati, preskakati…)
  • Odrediti koliko će trajati investicija
  • Kad ti treba novac, jednostavno ga isplatiš
  • Rizik je uvijek prilagođen tebi, tvojim željama i mogućnostima

Jasno, trebamo biti svjesni toga da investiranje nije pravocrtna linija u nebo jer tržište oscilira. Potencijalni prinos tvojeg ulaganja ovisi o riziku koji možeš podnijeti i tržišnim okolnostima. Vrijednost tvoje investicije može privremeno i padati i rasti, ali ako razmišljaš dugoročno imaš bolju vjerojatnost da ćeš na kraju nešto i dobiti.

Jedno je apsolutno sigurno – ako si ne daš šansu, definitivno nećeš ništa dobiti. Ovako barem ti diktiraš “uvjete”.

Postoji i dodatni benefit, kojeg se često ne sjetimo:

  • Popusti na gotovinu nisu novost, pa postoji mogućnost da ćeš proći još jeftinije 🎁
  • Ako se tu doda i činjenica da ne moraš otplaćivati nikakvu kamatu, ostaje ti još više 💰
  • Potencijalni prinos + popust na gotovinu + nepostojeće kamate = dobar deal ⚽

Ako ti je ova opcija zanimljiva, ali se želiš dodatno informirati i možda proći kratku edukaciju – prijavi se na našu besplatnu online radionicu Genius Caffe.

Radionica je Q&A tipa, što znači da ne moraš ništa raditi, samo pitati sve što te zanima. 🤩 Super je za početnike, ali i profi ekipa je itekako dobrodošla, njima Genius može uštedjeti gomilu vremena i živaca!

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 24. studenoga 2022.

Zadnje objave

Blogovi o investiranju mogu biti i razumljivi i zanimljivi. Ne moraju biti puni stručnih termina nakon kojih temu i dalje ne shvaćate. Mi ne kompliciramo.