fbpx
simpleicon.comCollection Of Flat Icon, Symbols And Glyph Icons
Mali rječnik pojmova
Preuzmite aplikaciju

KOMENTAR: Dugoročno ulaganje u doba kratkoročnih nestabilnosti

Naše razmišljanje o kretanju tržišta tijekom aktualne situacije
2 min.

Dragi Genius korisnici,

s obzirom na rat u Ukrajini, što djeluje potpuno nestvarno u 21. stoljeću, htjeli smo s vama podijeliti naša razmišljanja oko kretanja tržišta – kako biste u svakom trenutku bili informirani.

Kratki pregled stanja:
  • Ne ulažemo u totalitarne režime. Već duže vrijeme ne ulažemo ni u Rusiju i slične države. Popis na ovom linku nam je jedan od kriterija u politici isključivanja te ne ulažemo u dionice ni obveznice autoritativnih režima.
  • Bez obzira na naša strateška očekivanja po različitim klasama imovine (dionice, obveznice itd.), sve smo InterCapitalove fondove u koje ulaže Genius tijekom veljače taktički opreznije pozicionirali, upravo zbog geopolitičkih rizika.
  • Za InterCapitalove fondove u koje ulaže Genius smanjili smo izloženost rizičnoj imovini te povećali novčane pozicije i ulaganja u najkvalitetnije državne obveznice. Više o prilagodbi alokacije na primjeru jednog fonda pogledajte u videu na linku.

Nemojte žuriti s odlukama

Svaka neizvjesnost utječe na tržišta i prouzrokuje volatilnost (što je “volatilnost”) te je nesporno da će i ovaj rat ostaviti traga na tržištima.

No, vjerujemo da će ipak to biti ograničeno, pogotovo s obzirom na to da su tržišta u samom očekivanju ovakvih događaja već odradila jedan dio svog pada. Želimo biti vaš partner za investiranje u svakom dijelu tržišnog ciklusa i svima okolnostima, a kao i uvijek vas pozivamo da preispitate svoje investicije uzimajući u obzir:

  • širu sliku rizika koji ste spremni preuzeti
  • vremenski rok na koji želite investirati

Pravilno strukturiran portfelj je uvijek najbolji portfelj i onaj koji je najotporniji na sve krize. Prilikom registracije Genius je za vas kreirao optimalni portfelj prema vašim odgovorima, a naš stručni tim uvijek prati stanje tržišta i prema potrebi reagira.

Stoga, nemojte žuriti s odlukama jer su i kod COVID-19 krize najgore prošli oni koji su ishitreno reagirali.

Želja nam je redovito komunicirati i obavještavati vas o relevantnim situacijama, upravo kako bismo vam najbolje mogli prenijeti sva naša znanja i očekivanja.

Slobodno se konzultirajte s nama i ovakve prilike iskoristite kako biste se još bolje dugoročno pozicionirali za razdoblje pred vama i nama.

Prilažemo i jednu zanimljivu ilustraciju koja pokazuje kako su se tržišta nakon zadnjih lokalnih/regionalnih ratova ponašala u kratkom, srednjem i dugom roku.

Na raspolaganju smo za sva pitanja i tu smo za vas u svakom trenutku – putem e-maila genius@intercapital.hr ili telefona 01 5540 886. Pitajte nas, porazgovarajte s nama o bilo kakvoj nedoumici i pomoći ćemo vam donijeti najbolju odluku za vaš novac.

Hvala vam što nam nastavljate poklanjati svoje povjerenje!

Vaš Genius tim

Igor Vihnanek

Edukacija i marketing

Objavljeno 01. ožujka 2022.

Zadnje objave

Blogovi o investiranju mogu biti i razumljivi i zanimljivi. Ne moraju biti puni stručnih termina nakon kojih temu i dalje ne shvaćate. Mi ne kompliciramo.